Προέλαση προσφύγων και από τον Έβρο

Πλημμύρισαν τα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο όμως οι πληθυσμοί των προσφύγων που παραμένουν στην Τουρκία και ψάχνουν μια διέξοδο προς την Ευρώπη είναι υπερβολικά μεγάλοι. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, μετά τα αλλεπάλληλα ναυάγια και τις συνεχείς τραγωδίες στο Αιγαίο, οι πρόσφυγες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα και αρκετοί από αυτούς κατευθύνονται προς τον Έβρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας απώθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που επιχειρούσαν να περάσουν τον Έβρο στο ύψος της Αδριανούπολης, ωστόσο όμως στους γύρω λόφους παραμένουν χιλιάδες προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία ώστε να φτάσουν πεζοί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, οι πρόσφυγες οργανώνονται μέσω facebook, καθώς στην ομάδα «crossing no more», περιέχονται κάθε είδους πληροφορίες, αλλά και αναρτήσεις όπως: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου…».

Σχετικά δημοσιεύματα φιλοξενήθηκαν χθες στον τουρκικό Τύπο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Zaman ανάρτησε στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα με τίτλο «Οι Σύροι ξεκίνησαν την “πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ», το οποίο ανέφερε ότι «μετά από είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D-100». Παρόμοιο δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet: «Περίπου 3.000 Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω Ίντερνετ φθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν και Ι.Χ. Η αστυνομία τούς ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφαλείας στα σύνορα, καθώς παραμένει κατεστραμμένο το κομμάτι του φράχτη του Έβρου που κατέρρευσε από την κακοκαιρία τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ευθύνες βαραίνουν κατά κύριο λόγο τον τέως υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος φέρεται να ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας, προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη. Για το θέμα, μάλιστα, φέρεται να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μετά την αποχώρηση του κ. Καμμένου και την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο, η διαδικασία έχει επανεκκινήσει. Μάλιστα οι εργασίες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και εντός των ημερών.

ΈβροςπρόσφυγεςΤουρκία