Κλιμακούμενη τραγωδία οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα...

Σε κλιμακούμενη τραγωδία παραπέμπουν τα στοιχεία της ΜΚΟ “Κλίμακα” για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά, από το 2010 μέχρι το 2013 σημειώνεται 41,4% αύξηση των αυτοκτονιών!

Μάλιστα, μεταξύ των ετών 2012 – 2013 προκύπτει εκ νέου αύξηση των αυτοκτονιών της τάξης του 5%.

Οι 533 αυτοκτονίες που επίσημα καταγράφηκαν για το έτος 2013 συνεπάγονται, επίσης, 5500 άτομα που βιώνουν το πένθος μίας πρόωρης απώλειας ζωής, με σαφείς κοινωνικές, οικονομικές, ψυχικές συνέπειες στις ζωές τους.

“Στην πραγματικότητα” αναφέρει ο φορέας, “οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών”. Οι 533 αυτοκτονίες που επίσημα καταγράφηκαν για το έτος 2013 συνεπάγονται, τουλάχιστον, 8.000 απόπειρες αυτοκτονίας.

Το 2014 η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία δέχθηκε συνολικά 11.206 κλήσεις, 6577 με αίτημα και 2144 με σαφές αίτημα άμεσης παρέμβασης (εντάσσονται στην κατηγοριοποίηση της αυτοκαταστροφικής-αυτοκτονικής συμπεριφοράς).

– Το 2014 πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 3300 ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές
στο πλαίσιο του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

– Μέχρι τις 31/8/2015 έχουν πραγματοποιηθεί 2730 ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές στο
πλαίσιο του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Το 67% των καλούντων στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 ανήκουν στον οικονομικά ανενεργό/άνεργο πληθυσμό. Το 58% των κλήσεων έγινε από γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Πληροφόρησης της ΚΛΙΜΑΚΑ, το έτος 2014:

– Η Αττική και η Κρήτη εξακολουθούν να έχουν τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών.

– Η κύρια μέθοδος αυτοκτονίας των ανδρών είναι ο απαγχονισμός, ενώ των γυναικών η πτώση

– Προκύπτει μία τάση σταθεροποίησης ή όχι μεγάλης αύξησης του αριθμού των αυτοκτονιών
μεταξύ των ετών 2013-2014.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας («Suicide Prevention: A Global Imperative», WHO, 2014) περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η εν λόγω εκτίμηση είναι συντηρητική και δεν αποδίδει τις συνολικές διαστάσεις του προβλήματος, δεδομένου του στίγματος που συνδέεται με την αυτοκτονία, της έλλειψης αξιόπιστων διαδικασιών καταγραφής των αυτοκτονιών, αλλά και των θρησκευτικών ή νομικών κυρώσεων που ισχύουν σε κάποιες χώρες σχετικά με την αυτοκτονία.

“Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών θεωρείται δεδομένη και στην Ελλάδα. Μπορεί να περιοριζόμαστε στις επίσημες καταγραφές των αυτοκτονιών και ο ακριβής αριθμός να μην είναι γνωστός, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι κάθε αυτοκτονία είναι μία τραγική απώλεια ζωής. Είναι ύσκολο να φανταστεί κανείς τον ακραίο ψυχολογικό πόνο που οδηγεί στην απόφαση ότι η υτοκτονία είναι η μόνη επιλογή.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, πρωτοβουλία της ιεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ίναι «Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Προσεγγίζοντας και Σώζοντας Ζωές», αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο όλων, ατόμων και υπηρεσιών, φορέων και συστημάτων στην πρόληψη της αυτοκτονίας.

Η αυτοκτονία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις δραματικότερες εκφράσεις της κοινωνικής κρίσης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, τα περιστατικά αυτοκτονίας στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης λαμβάνουν μεγέθη ευθέως ανάλογα”.

αυτοκτονίεςΕΛΛΑΔΑκλίμακα