Την ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία “βιωματικού προγράμματος εξοικείωσης με την διαφορετικότητα: ανοιχτός διάλογος ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης, από άτομα με αναπηρία” ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτημα του Σ.Κ.Ε.Π. (Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους).
Όπως επισημαίνεται από το Σ.Κ.Ε.Π., το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης στο πλαίσιο του σχολείου υλοποιείται από στελέχη και συνεργάτες του Συνδέσμου, που είναι και οι ίδιοι νέοι με αναπηρία και με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Όπως σημειώνεται, “η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας.
Οι ανοιχτές συζητήσεις, χωρίς λογοκρισία και διαμεσολαβητές, διαμορφώνουν ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας χτίζοντας μέσα από την βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής στο πλαίσιο του σχολείου. Τα ατόφια ανθρώπινα συναισθήματα αποτελούν την απλούστερη αλλά και πιο πετυχημένη συνταγή για μια στάση ζωής χωρίς περιορισμούς και «κλειστές» αντιλήψεις”.
Στόχοι του προγράμματος είναι η:
- Κατανόηση των καθημερινών εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία
- Εξοικείωση των μαθητών με την “διαφορετικότητα” και η διαχείριση της διαφορετικότητας
- Ενίσχυση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης στο σχολικό πλαίσιο
- Ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητα μας
- Άρση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού
Άλλωστε, ο κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να απαλυνθεί εάν από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά εξοικειωθούν με την έννοια της «διαφορετικότητας».