Με εντολή Εισαγγελέα επιστρέφουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης οι πρόσφυγες

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Λέσβου ανάμεσα σε πρόσφυγες και άνδρες του λιμενικού και της αστυνομίας, τα οποία οδήγησαν στην εκκένωση του λιμανιού και τη μεταφορά 10.000 προσφύγων και μεταναστών σε δύο προσωρινά κέντρα φιλοξενίας,  ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης Αντώνης Παπαματθαίου έδωσε εντολή να επιστρέψουν εκεί από όπου εκδιώχθηκαν.

Ο κ. Παπαματθαίου με επιστολή του προς τον δήμο Λέσβου ζητά την καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση με ειδικά φάρμακα των κεντρικών σημείων της πόλης της Μυτιλήνης. Απαντώντας, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός επισημαίνει ότι «ο δήμος Λέσβου εδώ και επτά μήνες, καταβάλει απεγνωσμένες προσπάθειες για να διατηρήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα τόσο τους χώρους ευθύνης του, όσο και τους χώρους που ανήκουν σε άλλους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες».

«Ο χώρος του λιμανιού και της Προκυμαίας της Μυτιλήνης, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου – όπως θα έπρεπε – αλλά αποτελεί περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Παρόλα αυτά, ο Δήμος καθημερινά καθαρίζει τους παραπάνω χώρους.

» Θεωρώ λοιπόν ότι η παρέμβαση σας για καθαρισμό και απολύμανση κεντρικών σημείων της Μυτιλήνης, είναι μεν ορθή, αλλά άνευ ουσίας, αφού, όπως προείπα, εδώ και μήνες ο Δήμος Λέσβου, δίνει καθημερινά τη μάχη της καθαριότητας σε όλα τα σημεία όπου υπάρχουν μετανάστες.

» Μετά την σημερινή εντολή σας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων ξανά στο χώρο του Λιμανιού της Μυτιλήνης, σας ενημερώνω ότι ο Δήμος Λέσβου, θα επικεντρωθεί στην καθαριότητα των χώρων ευθύνης του και θα πρέπει κάθε άλλος φορέας και υπηρεσία να αναλάβει την καθαριότητα των χώρων ευθύνης τους.

» Τέλος, σας προσκαλώ για μια εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου Λέσβου, σχετικά με το μεταναστευτικό» καταλήγει η απαντητική επιστολή του κ. Γαληνού.

Νωρίτερα την Παρασκευή, άνδρες του Λιμενικού και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες, που επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο, να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδήγησαν στον ανοιχτό χώρο της «Φυκιότρυπας», που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι, προκειμένου να καταγραφούν και να καταμετρηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται εδώ και μέρες στο νησί.

Η αναμονή για τη διαδικασία της πρώτης καταγραφής που πραγματοποιείται στον χώρο του λιμανιού -με τους τοπικούς φορείς και εθελοντές να ψάχνουν για εναλλακτικό χώρο μεταφοράς του απογραφικού κέντρου- διαρκεί κατά μέσο όρο 24 ώρες, ξεπερνώντας πολλές φορές και τις 36 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε Καρά Τεπέ και Μόρια είναι υπερπλήρη.

 

ΛέσβοςλιμάνιΜυτιλήνηπρόσφυγες