Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών: Όχι στο ΦΠΑ 23% - Πλήττει ανήμπορους χρονίως πάσχοντες

Μετά την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση -μέτρο την εφαρμογή του οποίου ανέστειλε προσωρινά το Υπουργείο Οικονομικών μετά τον σάλο που ξέσπασε- ο αυξημένος συντελεστής έχει εφαρμοστεί και στον χώρο της Υγείας με την Ενωση Ψυχιατρικών Κλινικών να ζητά με σημερινή της (σ.σ. Πέμπτη) ανακοίνωση την ανάκληση της εφαρμογής του.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους που αναπαράγεται σε δημοσίευμα στο tovima.gr, «τεράστιες επιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί στον χώρο των “χρονίως πασχόντων” συνανθρώπων μας, που νοσηλεύονται μόνιμα σε νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα, που κλήθηκαν ξαφνικά να επιβαρυνθούν με 23% ΦΠΑ επί των δαπανών υγείας τους. Δεν έφτανε η δυστυχία της χρόνιας ασθένειάς τους και η έλλειψη κρατικής – κοινωνικής φροντίδας, ώστε με τα νέα μέτρα, στην ουσία, το κράτος τους αφαιρεί και το δικαίωμα της επιβίωσης, όταν στην απόλυτη πλειοψηφία τους είναι Άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω από τους χώρους νοσηλείας, λόγω των παθήσεων τους και επίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάλγητες φορολογικές επιβαρύνσεις».
«Με δεδομένο τη γνωστή απαξίωση των κρατικών νοσοκομείων, που αδυνατούν να καλύψουν τέτοια περιστατικά, με τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων, που αντιμετωπίζουν μόνο οξέα περιστατικά, αυτοί οι δυστυχείς συνάνθρωποί μας, οδηγούνται στην απόλυτη πλειοψηφία τους, στους δρόμους και στον θάνατο ίσως, μη δυνάμενοι να επιβιώσουν».
Οι εκπρόσωποι της ένωσης καλούν την πολιτεία να «συναισθανθεί τις τραγικές επιπτώσεις του μέτρου αυτού που πλήττει βάναυσα ανήμπορους Ανθρώπους και τις οικογένειες τους και να επανεξετάσει τις σχετικές της αποφάσεις, όπως ακριβώς έκανε και με την αναστολή εφαρμογής του μέτρου στον τομέα της Παιδείας. Το 23% σε αυτές τις υπηρεσίες είναι βάρβαρο και πρέπει να ανακληθεί, αν θέλουμε να λεγόμαστε “πολιτισμένη κοινωνία”».
Ένωση Ψυχιατρικών ΚλινικώνΦΠΑ 23%