Σε σαφώς καλύτερες συνθήκες από ό,τι στο Πεδίο του Άρεως διαμένουν από την Κυριακή το απόγευμα οι 207 πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ελαιώνα.
Το ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας που αποτελείται από 100 κοντέινερς, μπορεί να φιλοξενήσει έως 600 άτομα, ενώ στο κάθε κοντέινερ μπορούν να ζήσουν από πέντε έως επτά άτομα. Όλα τα οικήματα διαθέτουν κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, κουκέτες και στρώματα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί ίντερνετ για τις ανάγκες των διοικητικών υπηρεσιών. Ο χώρος φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από 8 αστυνομικούς, ενώ στο έργο της φύλαξης αναμένεται να συμβάλουν και δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. Η είσοδος και η έξοδος των προσφύγων είναι μεν ελεύθερη, ωστόσο υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι με τα πλήρη στοιχεία τους.
Η σίτιση γίνεται τρεις φορές την ημέρα και συγκεκριμένα στις 09:00, στις 14:00 και στις 19:30, με τα γεύματα να είναι διαμορφωμένα με βάση τις συνθήκες διαβίωσής τους, τα ήθη και τη θρησκεία τους. Στη σίτιση, πέρα από το ελληνικό κράτος συμβάλουν ο Ερυθρός Σταυρός και η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι ο δήμος της Αθήνας παραχώρησε το χώρο «προκειμένου καταρχήν να αποφύγουμε την υγειονομική βόμβα στο Πεδίο του Άρεως και κατά δεύτερον για να δείξουμε ότι δεν είμαστε πόλη με απάνθρωπο πρόσωπο. Η παραχώρηση έγινε γι αυτούς τους δυο λόγους και με την υπόσχεση της κεντρικής κυβέρνησης, ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί μια βασική δομή φιλοξενίας γι αυτούς τους ανθρώπους κάπου αλλού, πιο οργανωμένα και με καλύτερες εγκαταστάσεις».
Επίσης, εξήρε το έργο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Επικρατείας υπογραμμίζοντας ότι «έχουν κάνει μια τιτάνια προσπάθεια» και τάχθηκε στο πλευρό του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη σημειώνοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουν και οι άλλοι δήμοι και οι άλλες πόλεις. Πρέπει να αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους».
Σε ό,τι αφορά στο Πεδίο του Άρεως, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι «είχαν μείνει λίγα άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τους πρόσφυγες και σήμερα, με τη βοήθεια των συνεργείων καθαριότητας του δήμου, ο χώρος καθαρίστηκε».
Αντίθετα, δραματική παραμένει η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου όπου οι μεταναστευτικές ροές είναι αμείωτες καθημερινά. Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες παραμένουν στο νησί της Μυτιλήνης που μαζί με την Κω καταγράφουν ρεκόρ αφίξεων. Μάλιστα, στην Μυτιλήνη, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ μεταναστών και ανδρών του Λιμενικού. Ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε σύσκεψη η οποία θα εξετάσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στη Μυτιλήνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 1.728 μετανάστες περισυνελέγησαν μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες από το Λιμενικό Σώμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μικρή ανάσα πήρε η Λέσβος, καθώς προχθές το βράδυ αναχώρησε από τη Μυτιλήνη το Blue Star, μεταφέροντας 1.800 μετανάστες και πρόσφυγες, στο σύνολό τους από τη Συρία, με προορισμό τον Πειραιά. Ωστόσο ακόμη 4.000 άτομα παραμένουν στο νησί, οι 2.500 στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ -χωρητικότητας 800 ατόμων- αναμένοντας να καταγραφούν και να αναχωρήσουν.
«Η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Χρειάζεται καθημερινά να μπαίνουν έκτακτα δρομολόγια πλοίων μόνο για να μεταφέρουν τους παράτυπους μετανάστες, καθώς στα πλοία της γραμμής δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ενεργούμε καθυστερημένα και τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 1.166 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν επιβιβαστεί και φιλοξενούνται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Κω.
Τραγωδία στην Ψέριμο
Ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες ανετράπη το πρωί της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Ψερίμου με αποτέλεσμα να αγνοείται έως το απόγευμα της Δευτέρας ένα 15χρονο αγόρι.
Οι μετανάστες, 11 στον αριθμό, περισυνελέγησαν σώοι από αλιευτικό και διερχόμενο σκάφος και μεταφέρθηκαν στη νησάκι της Καλόλιμνου απ’ όπου σκάφος του λιμενικού τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλύμνου.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, διεξήχθησαν έρευνες προς εντοπισμό του ανήλικου αγνοούμενου, στις οποίες συμμετείχαν ελικόπτερο και περιπολικό σκάφος του λιμενικού με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.