Ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει Ημερίδα αύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου και ώρα 11:00, στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Divani Caravel, Βασ. Αλεξάνδρου 2, Αίθουσα Athens View). Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Ευάγγελος Καφετζόπουλος, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ.
Βασικοί ομιλητές στην Ημερίδα θα είναι οι: κ.κ. Γιώργος Πλειός, Καθηγητής – Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Νανά Νταουντάκη, Δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ και Λίνα Πλαγιανάκου, Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Συνεργασιών του ΟΚΑΝΑ. Παρέμβαση θα κάνει ο Αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης. Στην Ημερίδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους ο «Οδηγός για την έγκυρη παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά».
Ο Οδηγός δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ «Καμπάνια Ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις» που υλοποιεί ο Οργανισμός, με σκοπό να αναδειχθεί σε χρήσιμο εργαλείο για τους δημοσιογράφους, παρέχοντας έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες, δοσμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πλήρως κατανοητές και διαφωτιστικές στην προσπάθεια αξιόπιστης ενημέρωσης του κοινού.
Δήλωση του Προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών
Η λύση του προβλήματος των ναρκωτικών σε μια χώρα σε οικονομική και ανθρωπιστική χρήση και ένα διεθνές περιβάλλον που κυριαρχείται από τις κατασταλτικές στρατηγικές, δεν είναι άλλη από την αλλαγή της μέχρι σήμερα πολιτικής, τόσο της κυβερνητικής όσο και αυτής που εκπορεύεται από τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα κοινωνικά κινήματα. Οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές πολιτικές στηρίχτηκαν σε μια λογική διαχείρισης της εικόνας των εξαρτημένων ατόμων, παρά από τη λογική της επίλυσης των πραγματικών αναγκών και προβλημάτων τους, με αποτέλεσμα την έμφαση στην καταστολή και την απαγόρευση. Από την άλλη μεριά, οι δράσεις των φορέων, των συλλογικοτήτων και των κινημάτων είχαν έναν αποσπασματικό χαρακτήρα, χωρίς την ενιαία και επικεντρωμένη στρατηγική που θα επέτρεπε τη συγκρότηση μιας ευρείας και αποτελεσματικής κοινωνικής συμμαχίας. Κατά συνέπεια, η αλλαγή της πολιτικής πρέπει να έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά:
Από τη μια την εγκατάλειψη των κατασταλτικών μεθόδων και στρατηγικών και την ελεύθερη και καθολική πρόσβαση όλων των εξαρτημένων ατόμων στη θεραπεία, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις επιλογές τους.
Από την άλλη τη συγκρότηση αυτής της κοινωνικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, με τη δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων και την απαλλαγή από την εσωστρέφεια, τις ατέρμονες και ατελέσφορες συζητήσεις των ειδικών, τις ιδεολογικές ή «φιλοσοφικές» διαφορές πολιτικών και πρακτικών, το lobbying και τις συντεχνιακές διεκδικήσεις. Είναι καιρός πια να στραφούμε στους ίδιους τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας, να προσδιορίσουμε και να σεβαστούμε τις ανάγκες τους. Αυτό θα γίνει με καλά στοχευμένες και τεκμηριωμένες δράσεις ώστε να κάνουμε πραγματικότητα το δικαίωμά τους στη θεραπεία και την απεξάρτηση.