Αθωώθηκαν οι μαθητές του 15μελούς της Μίκρας για την κατάληψη του '11

Αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τους 15 ανήλικους μαθητές της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διώκονταν ποινικά επειδή κατά την διάρκεια ειρηνικής διήμερης κατάληψης διαμαρτυρίας του σχολείου τους το 2011 ήταν μέλη του 15μελούς Συμβουλίου του Γυμνασίου τους.

Αναλυτικά, οι νεαροί μαθητές που οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης ήταν τότε ηλικίας από 12 μέχρι 14 ετών και φοιτούσαν στο 2ο Γυμνάσιο Μίκρας του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης. Σήμερα φοιτούν κατά βάση στο 2ου ΓΕΛ Μίκρας, και έχουν μπροστά τους τις φετινές εξετάσεις που αρχίζουν στις 18 Μαΐου 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Μίκρας, προκύπτει ότι οι μαθητές προχώρησαν σε ειρηνική διήμερη κατάληψη αφού εξάντλησαν όλους τους τρόπους διαμαρτυρίας για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων του σχολείου τους. Συγκεκριμένα, οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα να οριστικοποιηθούν οι διοικητικές διαδικασίες για τη δημιουργία προαύλιου χώρου του σχολείου τους, να επιλυθεί η έλλειψη θέρμανσης και ο αριθμός των αιθουσών διδασκαλίας καθώς και να επιλυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς τους από τα 2 χωριά προέλευσής τους (Κ. Σχολάρι και Πλαγιάρι) στον χώρο του σχολείου που είναι σε τρίτο χωριό στον Τρίλοφο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μαθητές κατά τη διάρκεια της κατάληψης τήρησαν όλα τα προβλεπόμενα και όλα έγιναν οργανωμένα και ειρηνικά. Δηλαδή, η πόρτα του σχολείου ήταν κλειστή, υπήρχε πάντα ομάδα περιφρούρησης από τους μαθητές, επιτρεπόταν η είσοδος στους καθηγητές, γ) δεν εισήλθε στον χώρο κανένα εξωσχολικό πρόσωπο και δεν προκλήθηκε καμία απολύτως ζημιά στις σχολικές εγκαταστάσεις,όπως αναφέρει το left.gr.  Αυτά προκύπτουν από τις καταθέσεις των αστυνομικών, του διευθυντή του σχολείου και των μαθητών, ενώ υπάρχει και σχετικό πρωτοκολλημένο έγγραφο του Διευθυντή με Αρ. 1496/2013. Σημειώνεται πως η κατάληψη έληξε την 2η ημέρα με επιτυχία μάλιστα του σκοπού της. Και αυτό μπορεί να αποδίδεται εν μέρει στην ωρίμανση των συνθηκών ωστόσο ο αγώνας των μαθητών δικαιώθηκε, καθώς τα αιτήματα τους ικανοποιήθηκαν.

Οι μαθητές παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και οι κατηγορίες που τους βαρύνουν ήταν με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (4/12/1999) η οποία κυρώθηκε με το ν. 2811/2000 (ΦΕΚ 62Α) και σύμφωνα με την οποία «όποιος καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική δίωξη των υπαιτίων ασκείται αυτεπαγγέλτως».

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Μίκρας χαρακτηρίζει τoν εν λόγω νόμο «έναν από τους πιο αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις». «Πέραν της μεγάλης αντίφασης της χρήσης ενός αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου απέναντι στο ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο του Νόμου για τις Μαθητικές Κοινότητες (Γ2/4094/23-09-1986 Δ/γη ΥΠΕΠΘ) μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ολοκληρωτικό μέτρο επιβάλλεται σε μια υποδειγματική περίπτωση δημοκρατικής διαμαρτυρίας μαθητών που κανονικά θα έπρεπε να προβληθεί ως πρότυπο», σχολιάζει επίσης.

«Τα παιδιά μας άσκησαν τα δικαιώματά τους με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο και απέδειξαν στην πράξη την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες με τρόπο που να καταξιώνουν τη συμμετοχή τους στα κοινά», επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Μίκρας,  συμπληρώνοντας: «Οι μαθητές λειτούργησαν ως ένα πραγματικό κύτταρο δημοκρατίας διεκδίκησαν, αγωνίστηκαν και τελικά δικαιώθηκαν, αυτό είναι μάλλον που δεν τους συγχωρεί η πολιτεία και τους στέλνει στη θέση του κατηγορουμένου στην ποινική διαδικασία με κίνδυνο καταγραφής και επιβολής ποινής μέχρι 5 χρόνια».

«Σήμερα δεκαπέντε οικογένειες της Δημ. Κοινότητας Μίκρας του Δήμου Θέρμης αλλά και εκατοντάδες άλλες σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρά τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν έχουν να αντιμετωπίσουν και ποινικές διαδικασίες όπως αυτή», αναφέρεται επίσης. «Νέα παιδιά πριν ακόμη αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα οδηγούνται ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης μέσα από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες επειδή διεκδίκησαν και απαίτησαν τα αυτονόητα», υπογραμμίζουν.

Μιλώντας στο alterthess.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Μίκρας Ευάγγελος Γκουδινάκης, του οποίου η κόρη ήταν μεταξύ των μαθητών που διώκονταν, τόνισε πως «Η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη βλέποντας να σύρονται στα δικαστήρια παιδιά, που διεκδίκησαν τα αυτονόητα για την εκπαίδευση γενικότερα και πλέον είναι αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη με κίνδυνο μάλιστα να τους επιβληθούν ποινές μέχρι 5 χρόνια».

Η δικαστική αυτή περιπέτεια των παιδιών υπήρξε ιδιαίτερα ψυχοφθόρα. Περιγράφοντας τη σκηνή που περιπολικά επέδιδαν τα έγγραφα για να παρουσιαστούν στα δικαστήρια, γονείς και μαθητές είχαν πάθει σοκ. «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Γκουδινάκης. Επίσης, οι εν λόγω μαθητές έπρεπε να περάσουν βάσει της διαδικασίας από δικαστικό επιμελητή ανηλίκων για να δουν το ψυχολογικό προφίλ των ιδίων αλλά και των γονέων τους. Τέλος, σημειώνεται πως οι μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ποινική δικαιοσύνη ενώ είναι στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες.

Συμπαράσταση στους διωκόμενους μαθητές

Λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα της δίκης κόσμος συγκεντρώθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από τα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης ενώ μαθητές και μαθήτριες διαδήλωσαν για την κατάργηση του σχετικού νόμου.

Την συμπαράσταση τους δήλωσαν οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου και Σωκράτης Φάμελλος, οι οποίοι με δήλωση τους εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους και την αντίθεσή τους με την παραπομπή 15 ανήλικων μαθητών σε δικάσιμο γιατί διεκδίκησαν, ως μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, δημοκρατικά και αγωνιστικά τα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στο σχολείο τους το 2011.

«Είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και ολοκληρωτική η χρήση μιας αυταρχικής ΠΝΠ που σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο των Μαθητικών Κοινοτήτων οδηγεί ανήλικους μαθητές ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, μέσα από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες, χωρίς να έχουν παρανομήσει. Αυτές οι ενέργειες εισάγουν τη νεολαία σε επικίνδυνες αυταρχικές λογικές και θίγουν βάναυσα τις νεανικές συνειδήσεις και τις οικογένειές τους, λίγες ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσει» τονίζεται στη δήλωση.

«Θεωρούμε μονόδρομο την άμεση αθώωση των μαθητών και θα εισηγηθούμε στο Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας. Συμπαραστεκόμαστε στους ανήλικους μαθητές και τις οικογένειές τους. Δυστυχώς κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις μας κρατούν στην Αθήνα, αλλά εκπρόσωποί μας θα παραστούν στο δικαστήριο» καταλήγουν στη δήλωση τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη οι βουλευτές είχαν συναντήσεις με τον Αναπ. Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, τον οποίο ενημέρωσαν για το πρόβλημα και του έκαναν γνωστά τα στοιχεία της ΠΝΠ, στην οποία στηρίχθηκε η παραπομπή, ώστε να ακυρωθεί με προσεχή Νόμο του Υπ.Παιδείας.

Τέλος, να αναφερθεί πως εκτός από τους διωκόμενους μαθητές, κατέθεσαν επίσης γονείς και εκπαιδευτικοί. Μάλιστα κατατέθηκε στο δικαστήριο και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης της ΟΛΜΕ.

15μελέςαθώωσηΘεσσαλονίκηκατάληψημαθητές