Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο καταργεί μνημονιακούς νόμους, ρυθμίσεις και αποφάσεις με στόχο την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που φέρνουν στη δημοσιότητα “Τα Νέα” προβλέπονται τα εξής:
1. Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις ως βάση διαμόρφωσης των μισθών.
2. Σε περίπτωση μη συμφωνίας για συλλογική σύμβαση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων, η μία πλευρά θα μπορεί πλέον να προσφύγει στη διαιτησία (ΟΜΕΔ). Η απόφαση του ΟΜΕΔ θα είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη. Μάλιστα προβλέπεται η ίδρυση σώματος εμπειρογνωμόνων που θα παρέχει στους διαιτητές του ΟΜΕΔ στοιχεία για τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης ή και του κλάδου που εξετάζεται.
3. Προβλέπεται η επαναφορά του χρόνου της μετενέργειας των συμβάσεων από τους τρεις στους έξι μήνες.
4. Ρυθμίζεται το θέμα της “επεκτασιμότητας” των συλλογικών συμβάσεων. Με απόφαση που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασία ο Υπουργός μπορεί να επεκτείνει σε όλους τους εργαζομένους του κλάδου συλλογική σύμβαση που δεσμεύει ήδη εργοδότες οι οποίοι απασχολούν το 50% συν ένα των εργαζομένων. Μάλιστα προβλέπεται πως την επέκταση μπορεί να ζητήσει και αρμόδια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων ή των εργοδοτών με αίτηση τους που υποβάλει στον Υπουργό.
5. Γίνεται επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα τμηματικά στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2012: Α) Από την 1η Οκτωβρίου 2015 και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 ο κατώτατος μισθός όλων των υπαλλήλων της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 650 ευρώ. Το κατώτατο ημερομίσθιο όλων των εργατοτεχνιτών της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 29,05 ευρώ. Β) Από την 1η Ιουλίου 2016 ο κατώτατος μισθός όλων των υπαλλήλων της χώρας ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 751,39 ευρώ. Το κατώτατο για όλους τους εργατοτεχνίτες της χώρας ημερομίσθιο ορίζεται στα 33,57 ευρώ.