Βία ανηλίκων: Η ΕΛ.ΑΣ. «σκανάρει» γειτονιές, πλατείες, εμπορικά κέντρα

Μέσα σε μόλις δύο μήνες, αστυνομικοί βρέθηκαν σε περισσότερα από 6.500 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, για να χαρτογραφήσουν τη νεανική παραβατικότητα, οι έλεγχοι αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 41% και οι συλλήψεις «εκτοξεύτηκαν» το πρώτο οκτάμηνο του 2024 κατά 46%.

Τα στατιστικά στοιχεία από τα καταγεγραμμένα περιστατικά εγκληματικότητας ανηλίκων και αυτά που συγκεντρώθηκαν κατά τις εβδομαδιαίες επιχειρήσεις ενημέρωσης και πρόληψης της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρους συγκέντρωσης μαθητών φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη ραγδαία αύξηση που καταγράφεται στους περισσότερους δείκτες παραβατικότητας στις νεαρές ηλικίες.

Οι αυξημένοι έλεγχοι συνοδεύονται από μπαράζ συλλήψεων, με τις Αρχές, μάλιστα, να εκτιμούν ότι ακόμα μεγαλύτερος είναι ο «σκοτεινός» αριθμός των περιστατικών που ποτέ δεν γίνονται γνωστά στην Αστυνομία.

Στο Ιντερνετ

Διαδικτυακοί… «ντετέκτιβ» – ερευνητές των αθέατων παραβατικών συμπεριφορών στα social media, panic button για μαθητές, επιχειρήσεις σε πλατείες, εμπορικά κέντρα και στέκια νεανικής εγκληματικότητας, 24ωρη τηλεφωνική γραμμή, νέες υπηρεσίες και Τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των ανηλίκων. Πρόκειται για το πλέγμα των μέτρων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το ανησυχητικά κλιμακούμενο φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να αποτυπώνεται η επιδιωκόμενη μείωση στις θλιβερές στατιστικές.

Για δεύτερο χρόνο, αστυνομικοί με πολιτικά και ένστολα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν να έχουν εβδομαδιαία παρουσία σε όλα τα σημεία της χώρας όπου καταγράφεται έντονη δραστηριότητα μαθητών. Οι δράσεις της Αστυνομίας στοχεύουν όχι μόνο στους ελέγχους, στις προσαγωγές και την αποτροπή επεισοδίων και παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και στην ενημέρωση παιδιών κάθε ηλικίας. Ολες οι πλατείες, τα εμπορικά κέντρα και τα στέκια της Αττικής έχουν «σαρωθεί» από τις Αρχές, που θέλουν να «χαρτογραφήσουν» την ανήλικη δραστηριότητα και τα αθέατα σημεία που δεν καλύπτονται από αστυνομική παρουσία. Μέσα σε δύο μήνες, η ΕΛ.ΑΣ. είχε βρεθεί σε 6.568 σημεία ελέγχου σε όλες τις πόλεις της χώρας, για να πραγματοποιήσει αυτές τις δράσεις. Τα σημεία αυτά προκύπτουν έπειτα από συστηματική επικοινωνία της Αστυνομίας με κάθε γειτονιά και δήμο, με σχολεία, με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, οικογένειες και με την τοπική κοινωνία.

«Πραγματική διάσταση»

«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη, να κοιταχτούμε οι γονείς, όπως και όλη η κοινωνία. Αυτά δεν γίνονται έτσι ξαφνικά, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά ένα παραβατικό παιδί. Το παιδί, το παραβατικό, έχει μια ιστορία από πίσω του. Εχουν γίνει καταγγελίες στο σχολείο, έχουν γίνει καταγγελίες στη γειτονιά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαχείριση και κάποια στιγμή θα εκραγεί. Πολλοί γονείς, μάλιστα, νιώθουν και μια περηφάνια που το παιδί έχει αυτές τις ικανότητες να δέρνει τα άλλα παιδιά. Θέλω να πω ότι όλα αυτά συνδέονται με ένα ιστορικό, με την οικογένεια, τους γονείς, την ανοχή που δείχνουν οι γονείς στην παραβατικότητα και ούτω καθεξής», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μόνο στην Αττική, το πρώτο οκτάμηνο του 2024, οι Αρχές διαχειρίστηκαν 1.258 υποθέσεις με εγκληματική δραστηριότητα ανηλίκων, για τις οποίες συνέλαβαν 1.877 μαθητές. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυξήθηκαν σε έναν χρόνο κατά 45%, ενώ οι συλλήψεις κατά 48%. Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, οι συλλήψεις μέχρι και τον Αύγουστο άγγιξαν τις 9.000 (αύξηση 46%), ενώ οι υποθέσεις έφτασαν τις 7.180 (+47%). Ουσιαστικά, οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν 37 μαθητές κάθε μέρα του έτους!

Την «πρωταθλήτρια» Αττική ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 1.007 συλλήψεις, ενώ την τρίτη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (837). Τέταρτη σε παραβατικότητα ανηλίκων είναι η Πελοπόννησος (753 συλλήψεις) και πέμπτη είναι η Κρήτη, με 741 «άγουρους» δράστες στο πρώτο οκτάμηνο του 2024.

Αναφορικά με τη φύση των αδικημάτων με τα οποία κατηγορούνται συνήθως οι ανήλικοι δράστες, στην Αττική, οι περισσότερες συλλήψεις αφορούσαν ναρκωτικά (270), κλοπές (233), όπλα (157), σωματικές βλάβες (153) και ληστείες (112). Εκτός από τις ληστείες, οι οποίες παρουσιάζουν μειωμένη τάση, οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφουν αύξηση που αγγίζει ακόμα και το 100% (ναρκωτικά)!

Παρεμβάσεις του ΥΠΠΡΟΠΟ

Ακολουθεί όλο το πλέγμα δράσεων του υπ. Προστασίας του Πολίτη:

  • Διαδικτυακοί… ντετέκτιβ: Ανάμεσα στις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι και η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτήσει «μάτια» στα αθέατα σημεία προπαρασκευής παραβατικών συμπεριφορών σε «δωμάτια» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος είναι οι Αρχές να έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν βίαια ραντεβού μεταξύ ανηλίκων, τα οποία συνήθως οργανώνονται μέσω social media. Ηδη το πληροφοριακό δίκτυο της Αστυνομίας έχει αποτρέψει αρκετά περιστατικά, όμως το υπουργείο προσανατολίζεται στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να υπάρξει ταχύτερη επέμβαση των Αρχών.
    Είναι ενδεικτικό ότι στο σοκαριστικό περιστατικό της Γλυφάδας, οι ανήλικοι υποκινητές διακινούσαν τη φωτογραφία της 14χρονης στα social media σαν… καταζητούμενη, ενώ προσκάλεσαν μέσω Ιντερνετ άλλους μαθητές να δουν και να απαθανατίσουν την επίθεση εις βάρος της. Ολα αυτά έγιναν γνωστά στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις δύο βίαιες επιθέσεις εις βάρος του κοριτσιού.
  • Νέο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων: Η αναδιάρθρωση στην Ελληνική Αστυνομία αναμένεται να φέρει ενίσχυση στις υπηρεσίες που επωμίζονται το βάρος της προστασίας των ανηλίκων, με στόχο την πιο αποδοτική τους λειτουργία. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για το «Ελληνικό FBI», στη δομή της νέας Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναμένεται να προστεθεί το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και Καινοτόμων Δράσεων, το οποίο θα υπάγεται στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Παράλληλα μία νέα υπηρεσία, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, θα έρθει για να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά βίας ανηλίκων με έντονη κοινωνική διάσταση, στοχεύοντας στην προστασία και την ομαλή διαχείριση των ευάλωτων ηλικιακά θυμάτων.
  • Στο πλαίσιο των αλλαγών, φαίνεται να υπάρχει πρόθεση και για περισσότερη λογοδοσία των γονιών σε περιστατικά βίας ανηλίκων. «Εχω την εντύπωση ότι πρέπει να δούμε ξανά τις ποινές στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα… για τους γονείς πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές… Οταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο την επιμέλεια ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
  • Panic button: Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται, σε πιλοτική αρχικά φάση, η λειτουργία του saveYOUth, του panic button για την προστασία ανηλίκων. Η εφαρμογή της ΕΛ.ΑΣ. θα απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (παιδιά 12-15 ετών, έφηβοι 15-18 ετών, άτομα άνω των 18 ετών), καθώς θα μπορούν να την εγκαταστήσουν -εκτός από τα παιδιά-, γονείς, προπονητές, δάσκαλοι και άλλα άτομα τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανηλίκους. Μέσω μίας κίνησης, το παιδί που θα βρίσκεται σε κίνδυνο θα μπορεί να ζητά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας σε δύο απλές ερωτήσεις με πολλαπλές επιλογές. Οι αστυνομικοί θα είναι σε θέση να εντοπίζουν άμεσα τον κάτοχο της εφαρμογής, μέσω συστήματος γεωεντοπισμού. Εκτός από κουμπί κινδύνου (emergency button), στο saveYOUth θα υπάρχει φόρμα επικοινωνίας για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες περιστατικών.

Ένα δεύτερο σκέλος της εφαρμογής θα αφορά την ενημέρωση των παιδιών, σε διαφορετικές θεματικές ενότητες. Ασφαλής περιήγηση στο Διαδίκτυο, ασφαλείς μετακινήσεις στον δρόμο, bullying εντός και εκτός σχολείου, σχέσεις με άλλα άτομα, ναρκωτικά και αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών, περιβάλλον είναι μερικές από τις κατηγορίες για τις οποίες θα υπάρχει υλικό μέσα στο saveYOUth, το οποίο οι μαθητές θα μπορούν να εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ηδη σε εφαρμογή έχει τεθεί εδώ και μερικούς μήνες ο πενταψήφιος αριθμός 10201, μέσω του οποίου οι ανήλικοι είναι σε θέση να αναφέρουν κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, επίθεσης από άλλα άτομα, bullying κ.λπ. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες, σε ολόκληρη τη χώρα και έχει ως στόχο, εκτός από την άμεση και ενιαία ανταπόκριση της ΕΛ.ΑΣ. σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, την παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Ελεύθερος Τύπος, CNN

Βία ανηλίκωνΕΛ.ΑΣ.Σχολική Βία