Άκρως αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των εγκληματικών οργανώσεων με τις παράνομες συνταγογραφήσεις που θησαύριζαν εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Στους διαλόγους που κατέγραψε ο κοριός της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας, διαπίστωσαν τον τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα, πώς έκαναν τις παραγγελίες τους και πως έκαναν τις συνεννοήσεις τους.
Διαπίστωσαν επίσης τις συνομιλίες για τα ΑΜΚΑ των αλλοδαπών, αλλά και πως ένας γιατρός ο οποίος βρίσκεται και εργάζεται στο εξωτερικό, φαινόταν να συνταγογραφεί στην Ελλάδα, τα φάρμακα.
Ακολουθούν οι διάλογοι του κυκλώματος που χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ:
Α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, κατάλαβες, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, ξέρεις αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η OZEMPIC Τζώρτζ κάνει εκατό πέντε (105) ευρώ. Κατάλαβες ; εγώ την δίνω εκατό
Β: Μάλιστα
Α:Κατάλαβες ; αλλά η συμμετοχή, έχει και συμμετοχή 25%, πες είκοσι πέντε (25) ευρώ, δε ξέρω πόσο έχει, κατάλαβες ; ε, ένα πενηντάρι (50) ας πούμε θα το βγάλω
Β: Μάλιστα
Α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, ντάξει;
Β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ
Α: Κατάλαβα, οκ. Έχουμε καμιά εκκρεμότητα, έχουμε καμιά εκκρεμότητα;
Β: Έχω, έχω Βαγγέλη σου έχω μαζέψει τα δικά μας, πολλά, θα στείλω σιγά σιγά
Α: Ωραία, μπορείς να μου στείλεις; Τώρα; Έχω δύο ώρες μόνος μου, δεν έχω δουλειά τίποτα
Β: Εντάξει, εντάξει, θα σου στείλω του Σταμάτη να φύγουν και θα σου στείλω τα δικά μας
Α: Έλα, γεια
Β: Έχω μαζέψει αρκετά, θα σου στείλω σιγά, σιγά, έλα γεια
Α: Οκ, γιατί σου έστειλα πέντε (5)
Β: Θα το δω, δε το είδα
Α: Μου έστειλες μόνο δύο, το ένα, το ένα μπορεί να έχει πεθάνει, θα το ακυρώσουμε, το IBRAHIM
Β: Γιατί πέθανε; Που πέθανε;
Α: E, νομίζω στο Αίγυπτο, όχι εδώ
Β: Α! καλά, εντάξει Μισέλ
Α: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα
Β: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;
Α: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται
Β: Τα παίρνω στο σπίτι μου, ντάξει
Α: Ναι. Πάρ’ τα και πέτα τα αλλά σε μαύρη σακούλα, να μη φαίνεται τι είναι μέσα.
«Ο Οργανισμός θα κινηθεί δικαστικά για τη διασφάλιση των συμφερόντων του»
Όσοι επιχειρούν απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του οδηγούνται στην δικαιοσύνη, αναφέρει ο οργανισμός με αφορμή την εξάρθρωση κυκλωμάτων εικονικών συναταγογραφήσεων με εκατομμύρια ευρώ ζημιά.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση τον Οκτώβριο του 2023, δύο πλήρεις φάκελοι με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, βάσει των οποίων η Οικονομική Αστυνομία, μετά και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπως αναφέρεται στο από 16/9/2024 δελτίο τύπου της Αστυνομίας.
Τι αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ο ΕΟΠΠΥ
«Οι έμπειροι ιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, συνδύασαν τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου με τους επικαιροποιημένους από τις αρχές του 2024 ελέγχους του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) με καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση και εκτέλεση στα ΑΜΚΑ τους σκευασμάτων, μεταξύ άλλων και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών».
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, μετά από διασταυρώσεις στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ και στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και, εκτός από τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων και υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων συγκεκριμένων εταιρειών παρατηρήθηκε σε συνταγογραφήσεις ιατρών ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες, αλλά και ποσοστά υψηλής εκτέλεσης όσον αφορά το πλήθος και την αξία των συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.
Η διαπιστωμένα υψηλή παραβατικότητα των ιατρών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οδήγησε τον ΕΟΠΥΥ στον καταλογισμό της ζημίας που διαπιστώθηκε στους συνταγογράφους ιατρούς και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του, καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.
ΕΟΠΥΥ: Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Στα χέρια της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται τα μέλη δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων τα οποία πραγματοποιούσαν εικονικές συνταγογραφήσεις, προκαλώντας ζημιά στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό, προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των εγκληματικών οργανώσεων με τις εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους.
Πρόκειται για τέσσερις γιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους οκτώ φαρμακείων στην Αττική, έναν ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε το ρόλο του μεσαράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.
Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική.
Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών/ φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ακολούθως, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.
Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr