Λειψυδρία: Χτυπά και την «πόρτα» της Αθήνας - Τι συζήτησαν Χ. Δούκας και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ

Το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της χώρας και το οποίο πλέον «χτυπάει» και την «πόρτα» της Αττικής και κατ’ επέκταση της Αθήνας συζήτησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπο Σαχίνη.

«Το πρόβλημα με τη μείωση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι επιπτώσεις είναι έντονες τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ η λειψυδρία χτυπά πλέον και την πόρτα της Αθήνας με τη στάθμη στη λίμνη του Μόρνου, τα τελευταία δύο χρόνια έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα, σύμφωνα με τους κατοίκους», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μπροστά σε αυτή τη νέα ζοφερή πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και αδυνατεί να προσφέρει πρακτικές λύσεις που θα δίνουν διέξοδο και προοπτική. Η ανάπτυξη ενός Ενιαίου Εθνικού Σχεδίου Βιώσιμης Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, που θα περιλαμβάνει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες στρατηγικές, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των νησιωτικών και αγροτικών περιοχών αλλά πλέον και των αστικών κέντρων. Η επίλυση του προβλήματος απαιτεί συντονισμένες ενέργειες σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής διοίκησης. Δεν θα επιτρέψουμε η αντιμετώπιση της λειψυδρίας να είναι άλλη μια fast-track ανάθεση σε ιδιωτικά συμφέροντα, ούτε οι πολίτες να “πληρώσουν το μάρμαρο” της κυβερνητικής αδράνειας».

Διαβάστε επίσης:

Λειψυδρία στην Αττική: Οι πρωτοβουλίες ΥΠΕΝ για τη διασφάλιση των αποθεμάτων νερού

ΕΥΔΑΠλειψυδρίανερόΧάρης Δούκας