Βόλος: Στο αρχείο η μήνυση Μπέου για τα νεκρά ψάρια - Τι αποκαλύπτει το πόρισμα της εισαγγελίας για το θυρόφραγμα της Κάρλας

Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η μήνυση που είχε καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σχετικά με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο, τέθηκε στο αρχείο.

Το πόρισμα αναφέρει ότι το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει, γεγονός που οδήγησε στη μεταφορά νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.

Η εισαγγελική έρευνα, που ξεκίνησε μετά τη μήνυση και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νερά της λίμνης Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα και δεν επιβάρυναν τον Παγασητικό Κόλπο.

Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει λόγω της ανάγκης εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ η λειτουργία του ήταν σύμφωνη με τις νόμιμες προδιαγραφές.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, η μήνυση του Δημάρχου Βόλου δεν προχώρησε περαιτέρω και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Ταύτιση Κουρέτα με εισαγγελικό πόρισμα

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, που δέχεται τα πυρά του δημάρχου Βόλου, σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως πρόκειται για δικαίωσή του.« Το θυρόφραγμα, το οποίο είναι χαμηλά κάτω και το οποίο είχε ανοίξει για να φύγει πλημμυρικό νερό, αυτό ήταν ανοικτό μέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω από τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον κάμπο μέχρι το Βόλο, δηλαδή από τη Λάρισα μέχρι το Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει. Και το εισαγγελικό πόρισμα που βγήκε σήμερα το πρωί το επιβεβαιώνει και με δικαιώνει που δεν το έκλεισα».

Ο Δ. Κουρέτας είπε πως τα ψάρια με την καταστροφική κακοκαιρία Ντανιέλ είχαν δραπετεύσει επειδή είχαν σπάσει οι διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης όπου μεγάλωναν στη διάρκεια του χειμώνα.

«Αν έκλεινε το θυρόφραγμα θα πλημμύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη, μέχρι το Καλαμάκι και θα είχαμε τα ίδια πράγματα με τα περσινά. Τι θα μπορούσε να γίνει. Νότια προς το λιμάνι του Βόλου υπάρχει ο Οργανισμός Λιμένος, υπάρχει και ο Δήμος Βόλου, οι οποίοι έχουν ευθύνες για αυτά τα πράγματα. Θα έπρεπε να είχαν μπει αυτά που μπήκαν την Τρίτη τα δίχτυα, έπρεπε να είχαν μπει πολύ νωρίτερα. Εάν είχαν μπει πολύ νωρίτερα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα συγκρατούσαν τα ψάρια και θα πηγαίναμε να τα πάρουμε όπως κάνουμε και τώρα δηλαδή και αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι φωνάζουν για ένα πρόβλημα, όντως είναι πρόβλημα, αλλά εάν εμείς περιμέναμε αυτούς που φωνάζουν και λένε ποιος φταίει, δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα. Εφόσον αναλάβαμε, φέραμε αρκετά πλοία που είναι μικρά, που είναι μέσα στο λιμάνι και καθαρίζουν και καθαρίζουμε και τον Ξηριά, όπου υπάρχουν πάρα πολλά νεκρά ψάρια, τα οποία το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο και δεν είχε ποτέ περιγραφεί. Άρα δεν μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες τι να κάνει όταν έχει τόσους τόνους νεκρά ψάρια» ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

Παράλληλα εκτίμησε πως μέχρι την Κυριακή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκομιδή των νεκρών ψαριών. «Εμείς μαζεύουμε εκατό τόνους τη μέρα αυτή τη στιγμή, τα οποία οδηγούνται στην καύση» σημείωσε.

Στο μεταξύ όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημήτριου, τα νεκρά ψάρια που συγκεντρώνονται από στη στεριά (ακτές, σημεία του Ξηριά που δεν έχει νερό κ.α. ) δεν γίνονται αποδεκτά για καύση και θα γίνει υγειονομική ταφή τους.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αχιλλέας ΜπέοςΒόλοςΔημήτρης ΚουρέταςΘεσσαλίαλίμνη Κάρλα