Ιός του Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 24 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Δύο ακόμη θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Παράλληλα. υπήρξαν και 24 νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου όπως ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης.

Πιο αναλυτικά, από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 21/08/2024, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 76 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 24 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις / δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν 24 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Αλβανία, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.

Έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη, εύρος 61 – 92 έτη), εκ των οποίων οι 2 καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό (το 75-80%) παραμένουν ασυμπτωματικοί. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και άτομα με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημόσια ΥγείαΕΟΔΥιός Δυτικού Νείλου