Στις φλόγες η ΒΑ Αττική: Εκκενώσεις σε Διόνυσο, Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων

Εκτός ελέγχου είναι τα πύρινα μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική, καίγοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, ζώα αλλά και σπίτια.

Συγκεκριμένα, σε πύρινο κλοιό είναι η Νέα και η Παλαιά Πεντέλη, καίγονται σπίτια στο Πάτημα Βριλησσίων, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Μαραθώνα.

Μηνύματα για εκκενώσεις εστάλησαν στους κατοίκους Διονύσου, Νέας Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλισσίων.

Στη Νέα Πεντέλη σχολείο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια.

Τα διάσπαρτα μέτωπα αλλά και οι πολύ ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση, καθιστούν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Βοήθεια στην Ελλάδα στέλνουν Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική.

Η Γαλλία, θα στείλει ένα ελικοπτέρο τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.

Η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.

Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Τις επόμενες ώρες θα οριστικοποιηθεί η συνδρομή από την Ισπανία και την Τουρκία, καθώς οι δυο χώρες έχουν ανταποκριθεί θετικά .

Νέα σύσκεψη του Κινητού Συντονιστικού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Νέα ευρεία σύσκεψη του Κινητού Συντονιστικού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» ορίστηκε για τις 17:00, καθώς μαίνονται οι φωτιές στη βορειοανατολική Αττική.

Στη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά θα συμμετέχουν επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Δήμαρχοι και οι εξουσιοδοτημένοι Αντιδήμαρχοι των πληγεισών περιοχών. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους Δήμους Πεντέλης, Διονύσου, Μαραθώνος, Ωρωπού και Ραφήνας – Πικερμίου.

Αυτή τη στιγμή η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης, με συνολικά 60 υδροφόρα οχήματα και 5 χωματουργικά μηχανήματα. Εξ αυτών, 38 υδροφόρες και δύο χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν στα πιο κρίσιμα πύρινα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής, ενώ άλλες 17 υδροφόρες και τρία χωματουργικά μηχανήματα διατίθενται σε άλλα σημεία όπου υπάρχει άμεση ανάγκη υποστήριξης. Παράλληλα, 5 υδροφόρες παραμένουν στην Δυτική Αττική.

Με πληροφορίες από CNN Greece, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Open

ΑττικήΒαρνάβαςΝταού ΠεντέληςπυροσβεστικήφωτιάΧαλάνδρι