Καιρός: Ξανάρχονται τα 40ρια, επανέρχεται ο καύσωνας

 

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένονται ζεστές συνθήκες χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, με ανέμους μέτριας έντασης και περιορισμένη αστάθεια, η οποία θα εκδηλωθεί κυρίως με πολύ τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Από την Πέμπτη, οι βοριάδες θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ στο μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου, επηρεάζοντας και τα ανατολικά ηπειρωτικά και αυξάνοντας το επίπεδο κινδύνου πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, με προβλεπόμενες μέγιστες τιμές που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς προς το τέλος της εβδομάδας.

Αναλυτικά, για σήμερα Τρίτη αναμένονται ηλιοφάνειες με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά, όπου θα εκδηλωθούν πολύ τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι-βορειοδυτικοί, με ένταση έως 5 μποφόρ στα πελάγη και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 34 έως 36 βαθμούς, με τοπικές τιμές μέχρι 37 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές μπόρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια, ορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ, και στα ανατολικά βόρειοι-βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι 35 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, και η θερμοκρασία θα φτάσει έως 34 βαθμούς.

Ο Ιούλιος 2024 ήταν ο θερμότερος μήνας για την Ελλάδα από το 1960

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo ο Ιούλιος του 2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών -εδώ και 64 χρόνια- για την Ελλάδα.

Ο Ιούλιος 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα.

Ο Ιούλιος του 2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μαύρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +0.3°C τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούλιο του 2012.

Σημειώνεται, πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν καταγραφεί οι 3 από τους 4 θερμότερους μήνες Ιουλίου για την Ελλάδα τα τελευταία τουλάχιστον 80 χρόνια.

Με πληροφορίες από meteo.gr, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

καιρόςκαύσωναςκλίμα