Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της Αδειλίνη για τις υποκλοπές

«Στοπ» έβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέναντι στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αλλά και την διαβίβαση του πορίσματος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Με ψήφους 14-13 η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια συνεδρίαση όπου τα ντεσιμπέλ της έντασης ανέβηκαν πολλές φορές.

Σε σκηνικό έντασης για την διαδικασία άρχισε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με φόντο το πόρισμα του Άρειου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στο επίκεντρο της σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβερνητικής πλευράς και εκείνες της αντιπολίτευσης είναι η κλήση στη Βουλή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση καθώς και της διαβίβασης του εισαγγελικού πορίσματος για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ένταση στην Επιτροπή

Στην έναρξη της συνεδρίασης η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαφώνησε με τη διαδικασία, ζητώντας από τον πρόεδρο της Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα να υπάρξει άπλετος χρόνος και άνεση στη συζήτηση. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε μάλιστα, τη ΝΔ για «απόπειρα συγκάλυψης». Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:

  • Θ. Μπούρας: Δεν έχετε άλλο τον λόγο.
    Ζ. Κωνσταντοπούλου: Μη με διακόπτετε. Μην κάνετε νοηματα, επειδή σας έκαναν τηλέφωνο και σας έδωσαν οδηγίες.
    Θ. Μπούρας: Δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω με το γραφείο μου; Δεν έχετε άλλο τον λόγο.
    Ζ. Κωνσταντοπούλου: Που τα βρήκατε αυτό, οτι θα λογοκρίνετε; Τι είναι αυτά τα πράγματα;
    Θ. Μπούρας: Ήρθατε να κάνετε σόου, αυτό δε θα γίνει.
    Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εσείς ήρθατε να κάνετε ξέπλυμα. Δε θα σας αφήσουμε.

Ο Θάνος Πλεύρης, εκ μέρους της ΝΔ, υποστήριξε πως «τα αιτήματά σας γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και εκβιασμού της Δικαιοσύνης. Λυπάμαι για όσους εδώ μέσα διακονούν τη δικαστική επιστήμη», ενώ απευθυνόμενος στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «επιθυμούσε πάντα τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας» και τον κατηγόρησε πως «όταν δεν αρέσει μια δικαστική κρίση, αρχίζει η επίθεση στη Δικαιοσύνη»

Για «συγκάλυψη» και «περιφρόνηση του θεμελιώδους δικαιώματος ενημέρωσης για το ζήτημα των υποκλοπών» μίλησε η Θεοδώρα Τζάκρη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για Διαφάνειας της Βουλής. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως από την στιγμή που υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/5 η ΝΔ δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην καλέσει τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς στη Βουλή. «Κάθε άλλος ισχυρισμός ότι η Επιτροπή μας δεν έχει αρμοδιότητα να καλέσει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς είναι αβάσιμος» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Θεοδώρα Τζάκρη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής υποστήριξε πως «εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Το μισό σας υπουργικό συμβούλιο παρακολουθούνταν. Από ποιον; Όταν παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και μας λέτε ότι όλα καλά, αυτό πλήττει την κυβέρνησή σας. Ποιον ήταν το κίνητρο;». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ισχυρό χτύπημα στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας, επιμένοντας και αυτός με την σειρά του στην κλήση της Γεωργίας Αδειλίνη και του Αχιλλέα Ζήση.

Σαφείς αιχμές στη Δικαιοσύνη άφησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας για την Γεωργία Αδειλίνη «μήπως παριστάνει τον πάπα της Ρώμης; Νομίζει ότι έχει την απόλυτη αλήθεια;».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς η Σία Αναγνωστόπουλου επεσήμανε πως «είμαστε σε άσχημο δρόμο. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον ως βουλευτές να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να περισωθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς» και ζήτησε να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση.

Με πληροφορίες από Open, ΕΡΤ

Άρειος ΠάγοςΒουλήΔικαιοσύνηΚυβέρνηση ΜητσοτάκηΣκάνδαλο υποκλοπών