Και η Κρήτη μπαίνει επίσημα στο κάδρο των κρουσμάτων της λεγόμενης πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά, δηλαδή της πανώλης στα αιγοπρόβατα.
Ειδικότερα, με κατεπείγον σήμα, μέσα από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΑ κατέγραψαν τα πρώτα κρούσματα και στη Κρήτη σε κοπάδια με πανώλη, σημαίνοντας συναγερμό στην Περιφέρεια Κρήτης, αργά το απόγευμα και τις Κτηνιατρικές της Υπηρεσίες, για ζώνες αποκλεισμού και καραντίνας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει διαπιστώσει δυο κρούσματα, από κοπάδια που προέρχονται από την Γαλλία. Η μονάδες που εντοπίστηκαν αφορά 400 ζώα τα οποία θα θανατωθούν, ενώ δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας δέκα χλμ πέριξ των μονάδων. «Ήταν θέμα χρόνου η μεταφορά της νόσου από τα ζώα που ”στάθμευσαν” αρχικά στην Λάρισα, όπου κατά πάσα πιθανότητα προσβλήθηκαν από την πανώλη, που είχε εμφανιστεί ήδη στην περιοχή».
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
«Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η προσβολή από, Πανώλη μικρών μηρυκαστικών, δύο Εκτροφών οι Όποιες και εισήγαγαν ζώα από το εξωτερικό και ήταν υπό επιτήρηση από την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας Κρήτης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Περιφέρεια Κρήτης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (31/7).
Παράλληλα συμπληρώνει: «Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες και ακολουθείται το πρωτόκολλο που ορίζει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις. Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο».
Επίσης, τονίζει πως «όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων παρακαλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία».
Τέλος επισημαίνει πως «απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλιζονται με αιγοπρόβατα».
Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR);
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, είναι μια ιογενής ασθένεια των προβάτων και των αιγών (ιός Peste de Petits Ruminants -PPRV). Η ασθένεια είναι πιο σοβαρή στις αίγες και συχνά μολύνονται όλα τα ζώα της εκτροφής. Τα νεαρά ζώα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα ενήλικα. Οι χοίροι και τα βοοειδή μπορούν και αυτά να μολυνθούν από τον ιό, δεν εμφανίζουν όμως κλινικά συμπτώματα και δεν μεταδίδουν την ασθένεια.
Τα άγρια μηρυκαστικά (π.χ. ελάφια, αίγαγροι) μπορούν να εκκρίνουν τον ιό ο ρόλος τους όμως στην εξάπλωση της νόσου δεν έχει διευκρινιστεί. Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά. Προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες, καθώς το κοπάδι πρέπει να θανατωθεί αν μολυνθεί. Τα μολυσμένα πτώματα πρέπει να καταστραφούν και, όπως τα προϊόντα ακατέργαστου γάλακτος από μολυσμένα ζώα, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, neakriti.gr