Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Ακόμη δύο κτηνοτροφικές μονάδες στο Συκούριο θετικές στον ιό

Ακόμη δύο κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας βρέθηκαν θετικές στον ιό της πανώλης.

Οι κτηνοτροφικές μονάδες που βρέθηκαν θετικές στην πανώλη, είναι στην περιοχή του Συκουρίου του Δήμου Τεμπών.

Τα δείγματα ελήφθησαν την Τρίτη από μονάδες που βρίσκονται κοντά στο αρχικό θετικό δείγμα. Σημειώνεται πως από τα κλιμάκια των γεωπόνων εξετάστηκαν 34 κτηνοτροφικές μονάδες, εντός της ζώνης επικινδυνότητας των τριών χιλιομέτρων.

Τα κλιμάκια των κτηνιάτρων αναμένεται να συνεχίσουν τις δειγματοληψίες μέσα στο Σαββατοκύριακο και από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα υπήρξε αίτημα από τους αιγοπροβατοτρόφους της Μαγνησίας να γίνουν έλεγχοι και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ανακοίνωσε πως ο επιδημιολογικός έλεγχος θα επεκταθεί σε Μαγνησία και Καρδίτσα.

Σήμερα σε συνέντευξη τύπου μάλιστα, αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την εταιρία βιοτεχνολογίας “Prognosis Bioteck” που εδρεύει στη Λάρισα και την χρηματοδότηση για τη δημιουργία Rapid test. Αυτό θα αφορά στον ιό της πανώλης και σε άλλες ιογενείς ζωονόσους.

Τέλος, σημείωσε πως θα είναι εφικτό σε διάστημα έξι με οκτώ μηνών, με τη λήξη δηλαδή, της περιόδου επιτήρησης και θα «είναι μεγάλη προσφορά στο ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΑιγοπρόβαταΘεσσαλίαπανώληΣυκούριο