Ανατροπή με την εξαφάνιση του παρουσιαστή του BBC στη Σύμη - Φωτογραφίες τον δείχνουν να έχει περάσει το μονοπάτι

Ανατροπή σημειώνεται στην υπόθεση του Βρετανού παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Σύμης, απ’ όπου αγνοείται από το βράδυ της Τετάρτης.

Την ώρα που οι διασώστες επιχειρούν να βρουν τα ίχνη του, προχθεσινή φωτογραφία, που έδωσε στο «φως» το Mega δείχνει τον Βρετανό παρουσιαστή να έχει περάσει το επικίνδυνο μονοπάτι, κρατώντας μια ομπρέλα.

Οι αστυνομικοί που ελέγχουν εξονυχιστικά το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στην παραλία του Αγίου Νικολάου, απ’ όπου ξεκίνησε τη διαδρομή. Αρχικά επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί της συζύγου του ότι τον αποχαιρέτισε. Στο υλικό από την κάμερα ο ίδιος φαίνεται να περνάει από το εστιατόριο. Μάλιστα φαίνεται ότι κρατούσε και μία ομπρέλα για τον ήλιο για να προστατευτεί. Ωστόσο, από εκεί και πέρα χάθηκαν τα ίχνη του.

Η φωτογραφία «δένει» με την μαρτυρία κατοίκου, που είναι από χθες γνωστή, ότι είδε τον Βρετανό παρουσιαστή να περιμένει σε μια στάση λεωφορείου. Σύμφωνα με τον κάτοικοι

Ωστόσο, μια μαρτυρία κατοίκου του Σύμης θέλει τον 67χρονο να έφτασε με ασφάλεια στο Πέδι και από εκεί να προσπάθησε να κατευθυνθεί με λεωφορείο προς τον Γυαλό όπου βρίσκεται το σπίτι που μένουν με τη γυναίκα του. Ειδικότερα, ο κάτοικος, που έδωσε και κατάθεση στις Αρχές, υποστήριξε ότι είδε τον 67χρονο να περιμένει στη στάση του λεωφορείου, στο Πέδι, στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Άγνωστο, όμως, παραμένει αν ο αγνοούμενος επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και αν τελικά επιβιβάστηκε σε ποια στάση κατέβηκε. «Αν θεωρήσουμε πως έφυγε από τον Άγιο Νικόλαο στη 13.30 έκανε μισή ώρα να φτάσει μέχρι το Πέδι. Η διαδρομή είναι βατή, είναι βατό μονοπάτι. Αρκετοί ηλικιωμένοι και ξένοι την κάνουν. Είναι επικίνδυνη μόνο αν πας κοντά στα βράχια» είπε.

Οι αρχές έχουν δώσει εντολές και οδηγίες στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται με σκάφη στην ευρύτερη περιοχή, είτε να κάνουν τοπικές διαδρομές, είτε απλώς μεταβαίνουν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στην επιχείρηση μετέχουν και δύτες

Στην επιχείρηση διάσωσης του γνωστού παρουσιαστή του BBC μετέχουν και δύτες. Οι έρευνες εστιάζουν στην περιοχή Πέδι της Σύμης, όπου μια γυναίκα δήλωσε ότι τον είδε την Τετάρτη.

Ο αντιδήμαρχος του νησιού Ηλίας Τσάσκας, ο οποίος έλαβε μέρος στην έρευνα, είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι «έχουν ψάξει παντού» και ότι τώρα θα έχουν «δύτες που θα ψάξουν στο νερό» με τη βοήθεια του Λιμενικού Σώματος.

Πάνω από 25 άτομα στην ομάδα αναζήτησης

Το Λιμενικό Σώμα της Σύμης ανέφερε ότι πέντε περιπολικά σκάφη – μαζί με όλα τα ιδιωτικά και εμπορικά σκάφη κοντά στο νησί – γνώριζαν για το περιστατικό και αναζητούσαν τον παρουσιαστή. «Όλα τα περιπολικά μας σκάφη ψάχνουν», δήλωσε το λιμενικό.

Η ομάδα αναζήτησης αποτελείται το μεσημέρι της Παρασκευής από 25 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, δυτών, εθελοντών και πυροσβεστών.

Από το πρωί, στις έρευνες μετέχει και ένα ελικόπτερο που εστάλη από την Αθήνα, drone που ψάχνουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και έναν αστυνομικό σκύλο ανιχνευτή.

Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα φτάσουν τους 37 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα, ο συνδυασμός της υψηλής ζέστης και του δύσβατου εδάφους να δυσκολεύει το έργο των διασωστών.

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι ο Μόσλεϊ άφησε τη σύζυγό του στην παραλία πριν ξεκινήσει μια βόλτα στο κέντρο του νησιού την Τετάρτη. Το τηλέφωνό του βρέθηκε εκεί όπου έμενε με τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε την εξαφάνισή του. Οι αστυνομικοί του νησιού δεν κατάφεραν να τον βρουν και ζήτησαν βοήθεια από τη Ρόδο το μεσημέρι της Πέμπτης. Παράλληλα, αναζητούν υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, για τον εντοπισμό οποιουδήποτε ίχνους του.

«Είτε ακολούθησε άλλο μονοπάτι είτε έπεσε στη θάλασσα»

Ο δήμαρχος του νησιού, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, δήλωσε ότι οι πυροσβέστες που διεξάγουν την έρευνα του είπαν ότι πιστεύουν ότι είναι «αδύνατον» ο Μόσλεϊ να βρίσκεται ακόμη εκεί.

«Είναι μια περιοχή πολύ μικρή, ελεγχόμενη, γεμάτη κόσμο, οπότε αν του συνέβαινε κάτι εκεί, θα τον είχαμε βρει μέχρι τώρα», δήλωσε στο BBC News.

Ο κ. Παπακαλοδούκας είπε ότι πίστευε ότι ήταν πιθανό ο παρουσιαστής που εξαφανίστηκε είτε να είχε «ακολουθήσει άλλο μονοπάτι» είτε να είχε πέσει στη θάλασσα.

«Το μέρος είναι πολύ μικρό»

Την Τετάρτη, σε τοπική ομάδα έγινε ανάρτηση με φωτογραφία του Μόσλεϊ, ο οποίος φορούσε μπλε καπέλο, πόλο πουκάμισο και βερμούδα.

«Έχετε δει αυτόν τον άνθρωπο; Ξεκίνησε να επιστρέψει με τα πόδια από [την παραλία του Αγίου Νικολάου] περίπου στις 13:30 και δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι του», ανέφερε. Την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι θερμοκρασίες εκείνη την ώρα ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς στο νησί.

Δύο άτομα, πατέρας και κόρη, που ζουν στη Σύμη, έκαναν λόγο για σοκαριστική και μπερδεμένη εξαφάνιση.

«Αυτό είναι τρελό. Το μέρος είναι πολύ μικρό. Ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να χαθεί εδώ. Πώς χάνεται ένας άνθρωπος;», δήλωσε στο BBC News ο πατέρας.

Οι ντόπιοι εικάζουν να έπεσε ο Μόσλεϊ στο νερό, αν και οι πιο επικίνδυνες περιοχές καταλήγουν στο έδαφος και όχι στη θάλασσα.

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί κάποιος θα έφευγε από εκεί με τα πόδια και θα πήγαινε πεζοπορία – χωρίς το τηλέφωνό του για την πλοήγηση – σε τόσο δύσκολες καιρικές συνθήκες, αντί να πάρει το σκάφος για την επιστροφή.

Ωστόσο, μία κάτοικος σημειώνει ότι η διαδρομή που θα είχε ακολουθήσει είναι περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από την πλευρά του βουνού και «δεν είναι υπερβολικά δύσβατη ή κάτι που θα θεωρούνταν πολύ επικίνδυνο. Όπως υποστηρίζει, είναι μια διαδρομή που οι τουρίστες κάνουν καθημερινά και γι’ αυτό είναι ανησυχητική η εξαφάνιση του Μόσλεϊ.

Δημοσιογράφος BBCΕΛΛΑΔΑΣύμη