Με αίθριο καιρό και χωρίς υψηλές θερμοκρασίες οι ευρωεκλογές - Καύσωνας από Τρίτη με 40 °C, λένε μετεωρολόγοι

Με αίθριο καιρό και όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα πάει ο κόσμος να ψηφίσει την Κυριακή για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Ειδικότερα, η θερμοκρασία θα πέσει λόγω και των μελτεμιών, με τον υδράργυρο να ανέρχεται σε αρκετές περιοχές της χώρας στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, το Σαββατοκύριακο των ευρωεκλογών. Όμως, από τη Δευτέρα και έπειτα θα έρθει θερμή αέρια μάζα από την Αφρική που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αρνιακός: Με λιακάδα και καλό καιρό οι ευρωεκλογές – 40άρια από Τρίτη

Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, η θερμοκρασία σήμερα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 32-34 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο αναμένονται παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με τον υδράργυρο να σημειώνει μια μικρή άνοδο στους 36-37 °C.

Την Κυριακή των ευρωεκλογών αναμένεται η θερμοκρασία να φτάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου, ίσως και 37 σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα της Κυριακής ίσως αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές και μπόρες.

Από Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Τρίτη αναμένουμε να έχουμε 40άρια, ίσως και παραπάνω, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή. Από το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται αποκλιμάκωση του φαινομένου, με πτώση του υδραργύρου.

Μαρουσάκης: Με καλό καιρό οι ευρωεκλογές – «Καμίνι» από την Τρίτη

Από την αστάθεια στα μελτέμια και από τα μελτέμια θα οδηγηθούμε στην πολλή ζέστη, ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, από την Τρίτη (11/6) κυρίως θα δούμε υδράργυρο να ανεβαίνει σημαντικά και θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς Κελσίου, με μέγιστη θερμοκρασία τους 43 βαθμούς. Αυτές θερμοκρασίες είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν για περίπου δύο με τρία 24ωρα. Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το θετικό είναι ότι αυτό το κύμα ζέστης δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ στη συνέχεια, προς το Σαββατοκύριακο, θα πάμε σε αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Σήμερα σημειώνονται συννεφιές από την οροσειρά της Πίνδου και ανατολικότερα, οι οποίες θα είναι αρκετά πιο πυκνές προς την περιοχή της Τουρκίας, όπου εκεί θα μεταφερθεί η ψυχρή αέρια μάζα που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα και θα φέρει βροχοπτώσεις και στα ηπειρωτικά αλλά και μέσα στο Αιγαίο, τις πρωινές ώρες.

Όμως, στη συνέχεια ο ουρανός θα καθαρίσει προς τα ανατολικά, με τις συννεφιές να κατευθύνονται προς την περιοχή της Τουρκίας. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια, όμως προς τα δυτικά τμήματα και το εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού θα αρχίσουν να σημειώνονται μπόρες, ακόμη και τοπικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι έχουν στραφεί σε βόρειους με μέτριες εντάσεις μέσα στο Ιόνιο και θα ενισχυθούν σιγά-σιγά μέσα στο Αιγαίο, φτάνοντας ακόμη και τα 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος αργά το μεσημέρι θα προσεγγίσει σε αρκετές περιοχές τους 34-36 βαθμούς Κελσίου, τοπικά και 37 μποφόρ. Δεν αποκλείεται προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο να δούμε θερμοκρασίες 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο, Σάββατο, θα επικρατήσουν τα μελτέμια μέσα στο Αιγαίο, με ένταση 6-7 μποφόρ, δροσίζοντας τις περιοχές στην Ανατολική Ελλάδα και τις περιοχές που βρέχονται από το πέλαγος. Παράλληλα, θα υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος φωτιάς, καθώς, παρόλο που ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση, η ατμόσφαιρα θα είναι ξηρή, και με τη «βοήθεια» των βοριάδων είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει μια πυρκαγιά.

Επίσης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, στις ευρωεκλογές θα πάμε να ψηφίσουμε με καλό καιρό, καθώς η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33-35 βαθμούς Κελσίου, ίσως και τοπικά στους 36.

Από Δευτέρα, μετά τα μελτέμια, θα περάσουμε σε μια νέα φάση, με νέο ισχυρό κύμα ζέστης που θα μας έρθει από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής να κατακλύζει σιγά-σιγά και τη χώρα μας. Από την Τρίτη και μέχρι και την Παρασκευή περιμένουμε πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 40-43 βαθμούς Κελσίου. Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το κύμα ζέστης δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αποκλιμακωθεί το φαινόμενο και θα έχουμε πιο ομαλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Καλλιάνος: Ας προετοιμαστούμε για τον καύσωνα της ερχόμενης Τρίτης – Θερμοκρασίες μέχρι 44 °C

Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποίησε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για ισχυρό καύσωνα που θα έρθει από την βόρεια Αφρική και θα μας απασχολήσει από την ερχόμενη Τρίτη. Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη και στη συνέχεια.

Η διάρκεια του καύσωνα είναι ακόμα άγνωστη, μιας και τα μοντέλα δεν έχουν ακόμη «ευθυγραμμιστεί» σε ένα κοινό σενάριο ως προς τη διάρκειά του, τόνισε ο μετεωρολόγος του Mega.

Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα. Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα, επισήμανε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος κάνει έκκληση να προετοιμαστούν για τον επικείμενο καύσωνα οι συνάνθρωποί μας που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι γονείς με μικρά παιδιά, αλλά και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα. Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες, κατέληξε ο Γιάννης Καλλιάνος.

ΕΛΛΑΔΑζέστηκαιρός