Συνεχίζονται οι απολογίες του πρώτου «κύματος» των κατηγορουμένων για τη μεγάλη δικογραφία που περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη αλλά και σειρά άλλων εγκληματικών πράξεων.
Μέχρι στιγμής στους τέσσερις ανακριτές που χειρίζονται τη δικογραφία έχουν απολογηθεί περίπου 15 κατηγορούμενοι (από τους 31 που οδηγήθηκαν σήμερα στα δικαστήρια) και έχει προφυλακιστεί ένας 31χρονος που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Κοκός». Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για πρόσωπο που έχει σοβαρό ποινικό παρελθόν, καθώς έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για ρατσιστική επίθεση σε κουρείο μετανάστη, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, καθώς για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Εκτός από τον 31χρονο προφυλακίστηκε και ακόμη ένας.
Αντίθετα τέσσερις εκ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν μέχρι αυτή την ώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη.
Στον 16χρονο επιβλήθηκαν οι όροι της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα και της απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων. Επίσης ένας ακόμη κατηγορούμενος για την υπόθεση αφέθηκε ελεύθερος με όρους, οι οποίοι είναι απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε ΑΤ. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αντιμετώπιζε σωρεία αδικημάτων και σε βαθμό κακουργήματος.
Οι απολογίες συνεχίζονται.
Ηγετικό στέλεχος
Τώρα, ο αποκαλούμενος «Κοκός» ηλικίας 31 ετών που πήρε μετά την απολογία του το δρόμο για τις φυλακές παρίσταται -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκονταν συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση.
Πρόκειται δε σύμφωνα με τη δικογραφία για ένα από τα ηγετικά στελέχη και εμφανίζεται να υποκινεί οπαδούς του Ολυμπιακού στην εκδήλωση επεισοδίων.
Ακόμη έχει προκύψει και η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις, είτε ως φυσικός αυτουργός είτε ως ηθικός αυτουργός. Συγκεκριμένα η δικογραφία αναφέρει για τον 31χρονο: «Ξεχωρίζει στην Θύρα 7, καθώς κάθεται μαζί με (….), σε χώρο που επιτρέπονται διαπιστευμένοι. Επίσης κινείται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς κανέναν περιορισμό, δηλαδή εισέρχεται σε όποια θύρα θέλει στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και δίνει εντολές στον οργανωτή της κερκίδας που τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα. Αποκομίζει χρηματικά οφέλη από τα προαναφερόμενα “μεροκάματα” και δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ηγετικά Μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, όταν απειλείται να χάσει μερίδιο από αυτά».
Τι υποστήριξε ο 16χρονος
Τώρα ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία Λυγγερίδη, ενώπιον της ανακρίτριας ανηλίκων φέρεται να υποστήριξε τα εξής:
«Είμαι φίλαθλος της ομάδας του Ολυμπιακού και έτσι κατά καιρούς παρακολουθώ αγώνες του Ολυμπιακού στο γήπεδο, χωρίς βέβαια να είμαι οργανωμένος οπαδός της ομάδας ούτε και μέλος σε κάποιο σύνδεσμο αυτής και χωρίς ποτέ να έχω εμπλακεί σε επεισόδια προ των επίδικων πράξεων για τις οποίες κατηγορούμαι. Σημειωτέον ότι στο γήπεδο δεν έχω πάει παρά μόνο λίγες φορές ως φίλαθλος της ομάδας συνοδευόμενος πάντα από τον αδερφό μου λόγω της ανηλικότητας μου. Καμία σχέση δεν είχα ποτέ με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. Δεν γνωρίζω τις ενέργειές τους, τους στόχους τους, αλλά ούτε και τα πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν σε αυτήν », λέει.
Ακόμη ο 16χρονος αναφερόμενος στα επεισόδια του Ρέντη φέρεται να υποστήριξε πως όταν έφτασε στο στάδιο είχε ξεκινήσει ήδη ο αγώνας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ξαφνικά, μετά το πρώτο σετ άνοιξε η πόρτα του γηπέδου και είδα περίπου 100 άτομα να βγαίνουν προς τα έξω τρέχοντας. Τότε ο αδερφός μου τους ακολούθησε για να δει τι συμβαίνει. Έτσι βγήκα και εγώ έξω για να διαπιστώσω τι συμβαίνει. Στην προσπάθεια μου να προσεγγίσω τον αδερφό μου, ο οποίος βρισκόταν αρκετά πιο μπροστά από μένα, παρέμεινα στο σημείο κάποια λεπτά μέσα στο πλήθος, όταν κάποιος άγνωστος μου έδωσε να κρατήσω μία φωτοβολίδα. Πρώτη φορά στη ζωή μου έπιανα φωτοβολίδα, δεν ήξερα τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί. Μόλις συνειδητοποίησα ότι στο χέρι μου υπάρχει κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο φοβήθηκα, αμέσως την άφησα από το χέρι μου και την πέταξα αμέσως κάτω».
Εξερχόμενος των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων ο συνήγορος του 16χρονου, Γιώργος Λύτρας (ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπισή του μαζί με τον Στέλιο Αυγέρη) ανέφερε πως ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. «Αυτό που είπε είναι ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα επεισόδια της συγκεκριμένης ημέρας, ότι πράγματι βγήκε από το γήπεδο για ελάχιστα δευτερόλεπτα και μόλις είδε ότι επρόκειτο να γίνουν επεισόδια μπήκε ξανά στη θύρα του γηπέδου που ήταν από την αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας.
Συνεχίζοντας ο κ. Λύτρας είπε πως η δικογραφία «πρόκειται για προεκλογικό εντυπωσιασμό, να έχουν όποιο φίλαθλο ήταν εκείνη τη μέρα στο γήπεδο που απλά πήγε να δει το παιχνίδι και βγήκε έστω και από περιέργεια να δει τι συμβαίνει -το ότι έγιναν επεισόδια και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του είναι δεδομένο – αλλά είναι αδιανόητο να τσουβαλιάζονται 165 άτομα για μία εγκληματική οργάνωση που οι προϋποθέσεις της εγκληματικής οργάνωσης είναι συγκεκριμένες και εδώ σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει. Εδώ μιλάμε για μικρά παιδιά και κάποιοι από αυτούς -γατί οι περισσότεροι είναι άσχετοι με την υπόθεση- συμμετείχαν στα επεισόδια και ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές κατηγορίες. Κάποιοι συμμετείχαν σε επεισόδια, ναι, πράγματι μπορεί να προκύπτει, αλλά μέχρι εκεί. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη δικογραφία στο δικαστήριο θα πέσει, δεν πρόκειται να σταθούν οι κατηγορίες, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι, ο 16χρονος θα πάει στην οικογένειά του και στο σχολείο του. Οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί είναι να μην παρακολουθεί αγώνες και εμφάνιση το πρώτο 5ημερο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του».
Εκτός από τον 31χρονο προφυλακίστηκε και ακόμη ένας κατηγορούμενος
Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαϊωάννιδης αναφερόμενος στην προφυλάκιση ενός εκ των κατηγορουμένων που εκπροσωπεί δήλωσε:
«Πρόκειται για μια δικογραφία που είναι ελλιπέστατη καθώς τόσο οι εκθέσεις για το DNA, όσο και εκείνες που αφορούν τα σωματίδια που βρέθηκαν από την πυρίτιδα δεν ξέρουμε ούτε ποσοστό, ούτε οτιδήποτε άλλο. Η διαδικασία θα έχει μεγάλη εξέλιξη τις επόμενες ημέρες. Μιλώντας για τους εντολείς μου, δεν έχουν καμία εμπλοκή σε όλο το θέμα, αλλά νομίζω ότι τα στοιχεία που θα έρθουν σε μετέπειτα στάδια θα το αποδείξουν και θα εκτιμηθούν διαφορετικά».
Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Δημήτρης Γκαβέλας που εκπροσωπεί δύο κατηγορούμενους είπε:
«Ο ένας εντολέας μου ήδη απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Για τον έτερο αναμένουμε να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτού και εκεί να αποφασιστεί η ποινική του μεταχείριση. Δύο είναι οι γενικότερες παρατηρήσεις: Στην προκειμένη περίπτωση στο αποδεικτικό υλικό περιλαμβάνονται και καταθέσεις ανθρώπων υπό καθεστώς προστασίας. Είναι ένα επισφαλές, προβληματικό αποδεικτικό υλικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε αν και εφόσον αυτοί οι άνθρωποι πράγματι γνώριζαν ή, εάν καταθέτουν, θέλουν να αποσείσουν δικές τους ευθύνες και να τις μετακυλίσουν στους λάθος ανθρώπους».
Σε ερώτημα για τους ισχυρισμούς του εντολέα του που αφέθηκε ελεύθερος, ο δικηγόρος είπε ότι «δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια και δεν βγήκε καθόλου από το γήπεδο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων».