Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Διατάχθηκε ΕΔΕ από το «Αττικόν» για τη νοσηλεία του

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτρης, στην κατάσταση του οποίου είχε αναφερθεί ο βουλευτής της ΝΔ με αναρτήσεις του στο Facebook.

O Γιάννης Καλλιάνος είχε αναφερθεί στη σοβαρή κατάσταση της υγείας του πατέρα του, εκφράζοντας τα παράπονά του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν στο νοσοκομείο και ανοίγοντας και έναν δημόσιο διάλογο με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σήμερα, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του Δημήτρη Καλλιάνου το νοσοκομείο Αττικόν διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ.

«Σε συνέχεια του χθεσινού δελτίου τύπου του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» ανακοινώνουμε σήμερα 25/4/2024 το θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Για τη διερεύνηση όλων των συνθηκών νοσηλείας του περιστατικού από την ημέρα της εισαγωγής του έως σήμερα, η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης», αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Πηγές της διοίκησης του Αττικόν: Ακολουθούμε σε όλα τα περιστατικά τα νοσοκομειακά πρωτόκολλα

Για την υπόθεση του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου πηγές της διοίκησης του Νοσοκομείου Αττικόν αναφέρουν στο iefimerida.gr: «Όπως γνωρίζετε έχουμε διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα. Η ΕΔΕ θα γίνει από κορυφαίους επιστήμονες και θα διερευνηθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης. Εαν διαπιστωθούν παραλείψεις ή ευθύνες θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Εμείς σαν νοσοκομείο διαχειριζόμαστε περίπου 300.000 περιστατικά κάθε χρόνο. Ακολουθούμε σε όλα τα περιστατικά τα νοσοκομειακά πρωτόκολλα. Κατανοούμε ασφαλώς τον πόνο και τον θυμό του κάθε ασθενούς και δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά».

Η ανάρτηση Καλλιάνου που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα

Προχθές το βράδυ ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ είχε ποστάρει ένα βίντεο στο Facebook γράφοντας: «Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή. Ακόμα ελπίζω ότι με τη βοήθεια της Παναγίας δεν θα κοπεί και η υπόλοιπη. Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά».

«Θέλω να πω κάποια πράγματα όχι για να με λυπηθείτε, αλλά για να ξεμπροστιάσω κάποιους ανθρώπους που έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση την οικογένειά μου» ξεκίνησε ο Γ. Καλλιάνος, για να προσθέσει:

«Ο πατέρας μου έχει πολλά προβλήματα υγείας, καθώς κάνει και αιμοκάθαρση και έχει ζάχαρο. Πριν 15 ημέρες μπήκε στη Βούλα καθώς μαύρισε το δάχτυλό του, μιας και έχει διαβητικό δάχτυλο. Του φέρθηκαν πολύ καλά στη Βούλα, αλλά του είπαν ότι τέτοια μεγάλα θέματα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν όπως θα έπρεπε και θα πρέπει να βρεθεί σε άλλο νοσοκομείο. Πήγε ο πατέρας μου σε αυτό το νοσοκομείο και του ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

»Τις επόμενες πέντε ημέρες πήγαινε καλά. Την έκτη μέρα έκανε κορεσμό. Ο αδελφός μου είναι γιατρός στην Κύπρο και ήρθε, τον είδε και είπε να μπει στην πλατφόρμα και να εισαχθεί σε ΜΕΘ.

»Οι γιατροί μού είπαν ότι “υπογράφουμε όλοι ότι ο κ. Καλλιάνος είναι καλά”. Ο αδελφός μου τους παρακάλαγε να τον βάλουν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας».

Ο Γιάννης Καλλιάνος περιέγραψε ότι παρακαλούσε τους γιατρούς να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ, αλλά μάταια.

«Τελικά, ο πατέρας μου έκανε ανακοπή σήμερα και τον διασωλήνωσαν. Επειδή αυτό που έπαθε ο πατέρας μου θα το έχουν πάθει πολλοί άνθρωποι, δεν μπορούν να φανταστούν τι έχουν να πάθουν από εμένα και τον αδελφό μου. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά ελπίζω να τα καταφέρει. Δεν είχε οξυγόνο καθόλου και πέρναγε μια νοσοκόμα κάθε 4 ώρες», κατέληξε.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Στον Γιάννη Καλλιάνο απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Άφησα να περάσουν λίγες ώρες από τη συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτηση του συναδέλφου και @kallianos , πριν τοποθετηθώ. Δεν έχω συνηθίσει όμως να κρύβομαι και δεν θα το έκανα ούτε τώρα. Σέβομαι απολύτως τον πόνο κάθε συγγενούς για τον άνθρωπο του και κάθε γιου για τον πατέρα του. Άλλωστε έχω χάσει και εγώ τον δικό μου και αντιλαμβανομαι τον πόνο. Όμως, οφείλω να ξεκαθαρίσω για την ορθή ενημέρωση του κοινού, ορισμένα πράγματα: Α) Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Συνεπώς, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία. Β) Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου. Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια. Γ) Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως. Λόγοι ιατρικού απορρήτου δεν θα μου επέτρεπαν να γνωρίζω την ακριβή κατάσταση υγείας του ασθενούς, αλλά σας διαβεβαιώ ότι κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε. Το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπους και το κάνουν με γνώση, συνείδηση, ενσυναίσθηση, ευαισθησία και επαγγελματισμό. Εύχομαι πολλά περαστικά στον πατέρα του φίλου μου Γιάννη και τον διαβεβαιώ ότι το ΕΣΥ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να πάνε όλα καλά για τον πατέρα του, αλλά και για κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται φροντίδα».

Καλλιάνος σε Άδωνι: Δεν τα βάζω μαζί σου, φταίει η κλινική

Ο Γιάννης Καλλιάνος επανήλθε απαντώντας στον υπουργό Υγείας:

«Αγαπητέ φίλε μου Άδωνι, σε ευχαριστώ θερμά για το ανθρώπινο μήνυμά σου. Δεν τα βάζω μαζί σου. Τα πρωτόκολλα είναι συγκεκριμένα και δεν θελήσαμε να παραβούμε κανένα από αυτά.

Ξέρουμε όμως και οι δυό μας, πολύ καλά το ξέρουμε φίλε Άδωνι, τι ήταν αυτό που δεν εφαρμόστηκε για 4-5 ολόκληρες μέρες. Και δεν φταίς εσύ για αυτό, φταίει η κλινική που ήταν ο πατεράς μου και οι γιατροί που τον “παρακολουθούσαν” και που έλεγαν ότι ο άνθρωπος πηγαίνει πολύ καλά ενώ καθημερινά το οξυγόνο του μειωνόταν. Έτσι δεν έλεγαν;

Εσύ, σωστά λες, δεν μπορείς να παρέμβεις για το ποιός θα μπει στην ΜΕΘ. Κρίνουν όμως οι γιατροί.

1. Τον Αγγειοχειρουργό που χειρούργησε τον πατέρα μου (ακρωτηριασμό δαχτύλου) τον εκλιπαρούσε ο αδερφός μου (ως καρδιολόγος – ηλεκτροφυσιολόγος Ιατρός) ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί στην απλή κλίνη της αγγειοχειρουργικής όπως πρέπει, ήθελε υποστήριξη αερομετρικά και αιμοδυναμικά σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ χωρίς διασωλήνωση. Ο Αγγειοχειρουργός όμως έλεγε ότι πάει υπέροχα ο πατέρας μου.

2. Δεν μίλησε ποτέ στον αδερφο μου σαν συνάδελφος. Σε μένα έλεγε ότι πάει υπέροχα ο πατέρας μου και ότι οι εξετάσεις του είναι καταπληκτικές. Τα έχω όλα καταγεγραμμένα και σε μηνύματα και σε κλήσεις.

3. Ο πατέρας μου δεν εκτιμήθηκε ποτέ από επιμελητή άλλης ειδικότητας παρά μόνο απο ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων. Πολλοί από αυτούς ήταν απλοί φοιτητές.

4. Μιλήσαμε με εντατικολόγους άλλων νοσοκομείων και δεν τον βάζανε σε ΜΕΘ γιατί έψαχναν με τις ώρες (όσο ο πατέρας μου έσβηνε) να βρουν αν πληρεί τα κριτήρια. Άραγε ποια είναι αυτά τα κριτήρια; Υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια ή μπαίνουν σε ΜΕΘ μόνο αυτοί που είναι υγιείς;

5 Βιώσαμε την “αρτιότητα” του επιστημονικού προσωπικού της συγκεκριμένης κλινικής, που ένας άνθρωπος που ήταν αιμοδυναμικά ασταθής, σηπτικός, με πτώση επιπέδου συνειδήσεως και με κορεσμό στο 60-65% κρίθηκε απο τον καθηγητή οτι δεν συντρέχει κανένας λόγος να μπεί στην πλατφόρμα για ΜΕΘ.

6. Καθηγητής, διοικητής και υποδιοικητής, μου έλεγαν ότι οι εξετάσεις του πατέρα μου ήταν καταπληκτικές, τέλειες, κάτι παραπάνω από καλές δηλαδή. Και μου έλεγαν ότι οι Ιατροί της κλινικής αποφάσισαν ότι ο πατέρας μου πάει καλά. Εδώ αμφισβήτησαν ότι έχει και πνευμονική ίνωση κατά τα λεγόμενα του Καθηγητή, κάτι από το οποίο υποφέρει χρόνια. Τόσο καλές και αναλυτικές εκτιμήσεις έκαναν.

7. Πήρα τηλέφωνο πάνω από 10 φορές τον Καθηγητή και μου είπε ότι δεν τον βάζει σε πλατφόρμα γιατί θα γίνει καλά. Δεν συντρέχει κανένας λόγος. Όταν είδε, μετά από 5 μέρες που τον παρακαλούσαμε γονυπετείς ότι πια είναι ένα βήμα πριν τον θάνατο, έδειξε ένα μικρό ενδιαφέρον και με το πάσο του τον έβαλε σε πλατφόρμα να μπει σε ΜΕΘ.

8. Τελικά ο πατέρας μου έπαθε ανακοπή και τον έβαλαν σε ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο, στο Αττικό, τον οποίον διασωλήνωσαν. Έχω τα πάντα σε μηνύματα και σε κλήσεις (ηχητικά που έστελνα λόγω του ότι δεν είχα το κουράγιο ούτε να γράψω ένα μήνυμα) αλλά και όλα τα υπόλοιπα αποδεικτικά.Το τι θα κάνω από εδώ και πέρα αγαπητέ Υπουργέ Άδωνι, με κάθε σεβασμό, θα σου πω ότι δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο τον πατέρα μου και την τιμή του. Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι στο παρελθόν. Έχω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα καταθέτω και δημόσια αν χρειαστεί. Όπως και τα ακριβή ονόματα των Ιατρών».

Γιάννης ΚαλλιάνοςΕΛΛΑΔΑθάνατοςπατέραςπολιτική