Απεργία: Ολοκληρώθηκαν οι πορείες - Άνοιξαν οι δρόμοι στην Αθήνα (photos)

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, με χιλιάδες απεργούς από δεκάδες κλάδους να διαδηλώνουν για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.

Στη συγκέντρωση απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη μαραθώνια πορεία την Κυριακή 21 Απρίλη, αλλά και στον εργατικό-λαϊκό αγώνα δρόμου που είναι αφιερωμένος στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του ’44, την Κυριακή 28 Απριλίου.

Η Αστυνομία έκανε λόγο για τη συμμετοχή 3.000 ατόμων στο Σύνταγμα, 750 στα Προπύλαια, και 400 στην Κλαυθμώνος.

Με τους απεργούς διαδηλωτές ενώθηκαν και συνταξιούχοι, οι οποίοι το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το ΣτΕ, στην οδό Πανεπιστημίου όπου κρίνεται οριστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η συνταγματικότητα ή μη των περικοπών της 13ης και 14ης σύνταξης του ιδιωτικού τομέα.

Στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επικεντρώθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του στην απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων και σωματείων στο Σύνταγμα.

​«Παλεύουμε και διεκδικούμε μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό μέτρα αντιμετώπισης του τεράστιου κόστους ζωής για όλο τον ελληνικό λαό, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με μείωση και κατάργηση άμεσων και έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, οι φόροι στην ενέργεια και τα καύσιμα, ο ΕΝΦΙΑ και άλλα που περιέχονται στη δέσμη προτάσεων του ΚΚΕ. Προχωράμε μπροστά», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τι ισχύει με τα μέσα

Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν 9 το πρωί με 9 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς ζητούν άμεσες προσλήψεις και συμβάσεις εργασίας και μετέχουν στην απεργία ενάντια «στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το οποίο και καλεί τα μέλη του στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.

Τα βασικά αιτήματα του ΣΕΛΜΑ είναι:

• Αυξήσεις μισθών και προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
• Άμεση επαναφορά των ελεύθερων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.
• Άμεση επαναφορά 13ου & 14ου μισθού.
• Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και τραπεζών.
• Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, καθώς και διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης, ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές, παράλληλα με την δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών».

Με στάσεις εργασίας αποφάσισαν να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ. Τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα αναμένεται να κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00.

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10:00 ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν από τις 20:00 ή νωρίτερα. Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ΣΑΤΑ.

Στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52, 53, 56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Την Τρίτη 16.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς ‘Ανω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα ‘Ανω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθεί με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Την Τρίτη 16.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, διότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη ημέρα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, με αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές επίπεδο».

Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ,, ανακοίνωσε η ΕΙΝΑΠ που συνδικαλιστικά καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 17/04/24, ημέρα γενικής απεργίας των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

ΑθήναΑπεργίαΕΛΛΑΔΑπορεία