Την κατηγορία που τον θέλει να έχει προκαλέσει την πυρκαγιά στο Μάτι επειδή έκαιγε ξερόχορτα στην αυλή του σπιτιού του στο Νταού Πεντέλης αρνήθηκε σήμερα σε κάθε τόνο ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κατά τη διάρκεια της απολογίας του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα.
Με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο μάλιστα έκλεισε ο κύκλος των απολογιών των 21 κατηγορουμένων της υπόθεσης και πλέον αναμένεται στην επόμενη δικάσιμο στις 13 Φεβρουαρίου η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας επί της ενοχής τους ή μη των κατηγορουμένων.
Στην απολογία του ο κ. Αγγελόπουλος είπε: «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου, από πέντε πυρκαγιές. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ».
Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε μάλιστα και φωτογραφίες όπου απεικονίζονται δύο στύλοι της ΔΕΗ. Όπως είπε αυτοί οι στύλοι καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από το σπίτι του.
«Η φωτιά ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη»
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κ. Αγγελόπουλος έδωσε διαφορετική εκδοχή για την έναρξη της πυρκαγιάς. Είπε ότι ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και όχι από την αυλή του σπιτιού του.
Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος εκείνη την ημέρα έλλειπε από τις 12:30 από το σπίτι του στο οποίο και επέστρεψε, όπως είπε, στις 16:20 μ.μ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δεν είχε ούτε καπνούς ούτε φωτιά. Όμως, όπως είπε, όταν πια μπήκε στο σπίτι του είχε καπνούς.
«Είδα καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν. Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος για να συμπληρώσει: «Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό. Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω. Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά και δεν βάζω φωτιά και δεν είναι δική μου η αμέλεια. Έχω ιερό όρκο, είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν».
Η έδρα ρώτησε τον κατηγορούμενο αν είχε κόψει κλαδιά τον Μάιο και εκείνος απάντησε πως πράγματι είχε κόψει και τα είχε σε ένα σημείο του οικοπέδου του όπου και τα συγκέντρωνε για να καλέσει τον Δήμο να τα πάρει.
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε εκ νέου στους στύλους της ΔΕΗ και είπε μεταξύ άλλων πως υπάρχει και μαρτυρία του πρώην δημάρχου, του κ. Καψάλη, ο οποίος είδε καλώδιο να καίγεται. «Το πρώτο που έψαξε η Πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα», είπε ακόμη Αγγελόπουλος ενώ σημείωσε ότι από τους δρόμους της περιοχής «περνούν κυνηγοί, επισκέπτες μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto-cross».
- Εισαγγελέας: Σε μη αντιπυρική περίοδο βάζατε φωτιά;
- Κατηγορούμενος: Ποτέ, καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ.
- Εισαγγελέας: Έχει περάσει ποτέ περαστικός και έχει βάλει φωτιά;
- Κατηγορούμενος: Η φωτιά ήρθε από αλλού.
- Εισαγγελέας: Από πού;
- Κατηγορούμενος: Από την Καλλιτεχνούπολη, το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.
Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε απολογηθεί ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στέργιος-Καψάλης, ο οποίος αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες ως αβάσιμες. «Δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς… » είπε ο κ. Καψάλης, σημειώνοντας πως στο Δήμο Πεντέλης όχι μόνο δεν υπήρξαν θύματα, αλλά σημειώθηκαν και μικρές υλικές ζημιές.
- Εισαγγελέας: Τον κατηγορούμενο τον κ. Αγγελόπουλο τον ξέρετε;
- Κατηγορούμενος: Όχι δεν ξέρω τον κ. Αγγελόπουλο. Είναι δημότης μου, τον έχω δει δύο φορές στο γραφείο μου για άλλα θέματα.
- Εισαγγελέας: Ούτε σαν γείτονα;
- Κατηγορούμενος: Σαν φάτσα τον ξέρω, αλλά να καθίσουμε, να μιλήσουμε να πιούμε ένα κρασί ποτέ.
Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος Αντώνιος Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στην δική του απολογία στη δίκη ανέφερε πως ό,τι εκείνος όφειλε να προσφέρει σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες, το προσέφερε. «Το σπίτι μου το έσωσε ένας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».