Με το πρόβλημα της στάθμευσης να έχει εξελιχθεί σε Γόρδιο Δεσμό, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει application που θα κάνει ευκολότερη τη ζωή των οδηγών.
Σε Γολγοθά αναδεικνύεται καθημερινά η εύρεση θέσης στάθμευσης στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με τους οδηγούς να ξοδεύουν πολύ χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν ένα μέρος όπου μπορούν να αφήσουν νόμιμα το αυτοκίνητό τους.
Λύση στο πρόβλημα του… κορεσμένου δικτύου θέσεων στάθμευσης επιθυμεί να βάλει η Περιφέρεια Αττικής που συμμετέχει ως έταιρος στο έργο «ParkIn (Air-Pollution Alleviation in urban areas through parking spaces Innovative exploitation towards climate change mitigation)» με το Πολυτεχνείο Κρήτης να συμμετέχει ως συντονιστής ερευνητικός φορέας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ParkIn είναι 199.980 ευρώ και έχει » στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2022» /Άξονας Προτεραιότητας 3 «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Τι είναι το ParkIn
Σε γενικό πλαίσιο, θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες θέσης στάθμευσης να δηλώνουν τη διαθεσιμότητά της και να τη παραχωρούν στους οδηγούς που αναζητούν θέση στην περιοχή.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικών Δεικτών άμεσα σχετιζόμενων με τις μεταφορές, που θα ερευνά αξιόπιστες, εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος των άσκοπων, χρονοβόρων και ενεργοβόρων μετακινήσεων για ανεύρεση χώρου στάθμευσης.
Το App
Η εφαρμογή (σε iOS και Android) που θα αναπτυχθεί θα έχει σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση θέσεων στάθμευσης (που θα καταχωρούνται από τους ιδιοκτήτες των θέσεων) στους χρήστες της εφαρμογής.
Για την καταχώριση από τους ιδιοκτήτες των θέσεων στάθμευσης θα απαιτείται φωτογραφία, γεωγραφική τοποθεσία τους και θα πρέπει να έχουν ειδική προκαθορισμένη σήμανση (QR code).
Παρατηρητήριο
Το Παρατηρητήριο που θα αναπτυχθεί θα αξιοποιούνται διαθέσιμα διαδικτυακά εργαλεία και πηγές δεδομένων (πχ. Google maps, Google earth, ArcGIS), καθώς και οι υφιστάμενες ιδιόκτητες θέσεις στάθμευσης. Το Παρατηρητήριο θα λαμβάνει και επεξεργάζεται δεδομένα που λαμβάνει από τη διαδικτυακή εφαρμογή προκειμένου να υπολογίζει και απεικονίζει τα οφέλη/εξοικονομίσεις σε περιβαλλοντικό (εξοικονόμηση CO2/ρύπων) και ενεργειακό (εξοικονόμηση καυσίμου/kWh ενέργειας) επιπέδο, καθώς και σε επίπεδο ποιότητας μετακινήσεων (εξοικονόμηση χρόνου, μείωσης εμφάνισης φαινομένων κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή).
Σε ποιες πόλεις θα εφαρμοστεί το ParkIn
Το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε αστικό κέντρο υψηλής πληθυσμιακής
πυκνότητας (Αθήνα), σε επιλεγμένο δήμο με έντονο πρόβλημα στάθμευσης (πχ Δήμος Χαλανδρίου), καθώς και σε μεσαίου μεγέθους επαρχιακή πόλη (Πολυτεχνείο Κρήτης – Χανιά).
Επιπροσθέτως, θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο αλλαγής συμπεριφοράς ως προς τους πολίτες/χρήστες, μέσω της προώθησης των εξοικονομήσεων που επιτυγχάνονται, για σταδιακή μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου, ειδικά για σύντομες αποστάσεις εντός αστικού κέντρου.
Η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και παρακολούθηση λειτουργίας της εφαρμογής
Πέρα από την αξιοποίηση υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης χωρίς τη δημιουργία νέων, την απελευθέρωση δημόσιου χώρου και τη μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων προερχόμενων από μετακινήσεις, στόχος είναι η διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ψυχολογία.
Σημειώνεται τέλος ότι η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην αποστολή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέρονος για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου 2 εξωτερικών συνεργατών, συνολικού προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.
Οι συμβάσεις αφορούν σε έναν/μία Υπεύθυνο/η Μελέτης Εφαρμογής και Βιωσιμότητας του Έργου και έναν/μία Υπεύθυνο/η Επέκτασης, Αναπαραγωγής και Μεγιστοποίησης Απήχησης του Έργου.