Πισπιρίγκου: «Έχω κάνει λάθη με τον Δασκαλάκη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έδινα σημασία στα παιδιά μου»

«Βροχή» ερωτήσεων, από την έδρα, για την οικογενειακή της ζωή, την ψυχολογία της μικρής Τζωρτζίνας μετά το θάνατο των δυο αδελφών της αλλά και την απόφασή της να αποκτήσει αμέσως μετά την απώλεια της Μαλένας ακόμη ένα παιδί, δέχθηκε σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου στη δίκη της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ανθρωποκτονία σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.

Απαντώντας σε κάποιες από τις ερωτήσεις η κατηγορούμενη μητέρα είπε ότι δεν θέλει να μιλάει για τον εν διαστάσει σήμερα σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη και υποστήριξε πως ήθελε μια ακόμη εγκυμοσύνη γιατί αγαπούσε τα παιδιά και όχι για να αναπληρώσει το κενό που είχε αφήσει η απώλεια της Μαλένας. Οι ερωτήσεις αυτές της έδρας σχετίζονται με το κίνητρο που έχει αποδοθεί στη κατηγορούμενη μητέρα, ότι δηλαδή έβαλε τέλος στη ζωή της κόρης της προκειμένου να πετύχει την επανένωσή της με τον τότε σύζυγό της, με τον οποίο βρίσκονταν όπως είπε σε διάσταση.

Ενδεικτικά κάποιες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν από την πρόεδρο στην Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη σημερινή πέμπτη ημέρα της απολογίας της είναι οι εξής:

Πρόεδρος: Μας είπατε ότι τέλη Νοεμβρίου του 2019 μάλλον συλλάβατε την Ίριδα. Η Μαλένα είχε πεθάνει τον Απρίλιο του 2019 . Από την απώλεια της Μαλένας πως φτάσαμε να μπείτε στη διαδικασία τόσο γρήγορα να πάτε σε επόμενο παιδί; Μήπως σκεφτήκατε ότι αυτό θα βοηθούσε εσάς και τη σχέση με τον κ. Δασκαλάκη; Θέλω να μου εξηγήσετε δηλαδή τη δική σας διαδικασία για να πάτε σε τρίτη γέννα.

Κατηγορούμενη: Η θέληση μου είχε να κάνει με το ότι δεν δεχόμουν την απώλεια της Μαλένας. Ήταν η θέλησή μου να ξαναγίνω μαμά όχι για να αναπληρώσω το κενό της Μαλένας αλλά είχα συνηθίσει στα δυο παιδιά. Το ήθελα πολύ γιατί τα αγαπούσα τα παιδιά, δεν έχει να κάνει με την σχέση μου με τον κ. Δασκαλάκη ξεχωρίζω εκείνον και τη σχέσης μας από τα παιδιά.

Συνεχίζοντας η 35χροη μητέρα άφησε να εννοηθεί ότι η απόκτηση ενός ακόμη παιδιού ήταν απόφαση και του Μάνου Δασκαλάκη και όχι μόνο δική της.

Πρόεδρος: Σκεφτήκατε ποτέ ότι η Ίριδα θα αντικαθιστούσε τη Μαλένα;

Κατηγορούμενη: Αυτό δεν γίνεται αλλά ο ερχομός της ήταν μια τεράστια χαρά μέσα στο σπίτι. Ήταν και το γεγονός ότι η Ίριδα έμοιαζε στην Μαλένα. Λέγαμε ότι έφυγε η Μαλένα και ήρθε η Ίριδα.

Στη συνέχεια η πρόεδρος έθεσε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις για τις ζωγραφιές που έκανε το παιδί και αν κάποιες από αυτές την είχαν προβληματίσει ως μητέρα. Επίσης ερωτήσεις τέθηκαν και για τη συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο του.

Πρόεδρος: Μετά την απώλεια της Ίριδας δεν θεωρήσατε απαραίτητο να πάει σε ψυχολόγο το παιδί;

Κατηγορούμενη: Είχε το σχολείο.

Πρόεδρος: Μα ήταν κλειστό λόγω covid….

Κατηγορούμενη: Μιλάγαμε στο τηλέφωνο

Πρόεδρος: Αυτό το παιδί δεν έπρεπε να κάνετε κάτι να οχυρώστε την ψυχούλα του;

Κατηγορούμενη: Δεν το κάναμε.

Πρόεδρος: Ισχύει αυτό που ακούστηκε πετάξατε τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας μετά το θάνατο της Μαλένας και πριν το θάνατο της Ίριδας;

Κατηγορούμενη: Δεν τις πέταξα, δεν ζωγράφιζε πολύ. Οι πιο πολλές ήταν στο σπίτι ήταν στο σπίτι της γιαγιάς της.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η συμπεριφορά του παιδιού μετά το θάνατο της Μαλένας και ποια μετά το θάνατο της Ίριδας;

Κατηγορούμενη: Στην Ίριδα ήταν πιο απόμακρη. Το παιδί όμως σε καμία από τις δυο απώλειες δεν εκφράστηκε.

Πρόεδρος: Μετά το θάνατο της Μαλένας πως ήταν στο σχολείο; Είχε όρεξη να κάνει κάτι;

Κατηγορούμενη: Δεν είχε κάποιο πρόβλημα με τις δραστηριότητές της, δεν άλλαξε τίποτα στη συμπεριφορά της, την παρακολουθούσε η ψυχολόγος στο σχολείο. Αμέσως μετά το θάνατο της Μαλένας στο 99% των συζητήσεων έλεγε «εγώ θέλω αδελφάκι».

Πρόεδρος: Σας είχε πει κάτι περισσότερο η ψυχολόγος του σχολείου;

Κατηγορούμενη: Μόνο ότι ήταν ένα παιδί – αρχηγός, ένα παιδί που αντιδρούσε στους κανονισμούς

Πρόεδρος: Ο διευθυντής του σχολείου είπε στην ανακρίτρια ότι η Τζωρτζίνα τον επισκέπτονταν με τη στενότερη φίλη της στο γραφείο του στο σχολείο, γιατί δεν ήθελε να νιώθει μόνος του. Αυτό εσείς το γνωρίζατε;

Κατηγορούμενη: Όχι. Αυτό που γνωρίζω είναι αυτό που έλεγε η Τζωρτζίνα ότι τις ημέρες που έβρεχε πηγαίνανε με την φίλη της και κάθονταν στο γραφείο του διευθυντή ή στο κυλικείο.

Πρόεδρος: Και τα άλλα παιδάκια που πήγαιναν ;

Κατηγορούμενη: Δεν ξέρω.

Πρόεδρος: Δεν τη ρωτήσατε τι έλεγε με το διευθυντή; Γιατί πήγαινε;

Κατηγορούμενη: Έτσι ήθελε.

Πρόεδρος: Γνωρίζατε για τη δασκάλα που της τηλεφωνούσε η Τζωρτζίνα τα απογεύματα και της έλεγε για τις δραστηριότητές της; Τα έχει καταθέσει η δασκάλα της ….

Κατηγορούμενη: Κάποιες ημέρες που η δασκάλα της έλειπε από το σχολείο η Τζωρτζίνα μου ζήτησε να πάρουμε τη δασκάλα τηλέφωνο να δούμε αν είναι καλά. Η δασκάλα που την αντικαθιστούσε δεν της άρεσε της Τζωρτζίνας.

Πρόεδρος: Πόσων εβδομάδων έγκυος ήσασταν ότι τερματίσατε την 4η εγκυμοσύνη;

Κατηγορούμενη: Στην 6η εβδομάδα.

Πρόεδρος: Ο κ. Δασκαλάκης ήταν σύμφωνος με αυτή την εγκυμοσύνη;

Κατηγορούμενη: Δεν θέλω να μιλάω για τον κ. Δασκαλάκη μόνο για το παιδί μου. Όταν το έμαθε στην αρχή δεν ήθελε. Αυτά που είπε ότι δεν ήταν δικό του δεν ισχύουν. Μετά το είχε αποδεχθεί.

Τα μηνύματα

Η κατηγορούμενη δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τα γραπτά μηνύματα που είχε ανταλλάξει με το Μάνο Δασκαλάκη.

Πρόεδρος: Στις 5 Απριλίου γράψατε στον κ. Δασκαλάκη: «θα δεις πόσο ιώδιο θα βάλεις εσύ από εδώ και πέρα». Τι ήταν αυτό; Είχατε χάσει δυο παιδιά; Γιατί ασχολείστε με τα ιώδια….

Κατηγορούμενη: Ειρωνεία ήταν αυτό, γιατί έλεγε για πληγές, ήταν συναισθήματα της στιγμής. Ήμασταν δυο χαρακτήρες πολύ έντονοι ξεσπούσαμε ο ένας τον άλλο και μετά να λέγαμε συγνώμη ο ένας στον άλλο. Έχω κάνει ένα τεράστιο λάθος. Τώρα το καταλαβαίνω ότι είχα παρασυρθεί σε αυτό το γάμο. Το λάθος ήταν όλα.

Πρόεδρος: Και τα παιδιά;

Κατηγορούμενη: Όχι για αυτά θα τον ευγνωμονώ για όλη μου τη ζωή, ήταν τα καλύτερα δώρα της ζωής μου.

Πρόεδρος: Στα μηνύματα του γράφετε για την 4η εγκυμοσύνη και του λέτε ότι δεν θα μπορείτε να εργαστείτε; Γιατί του το γράφετε αυτό;

Κατηγορούμενη: Είχε φύγει εγώ είχα και τη Τζωρτζίνα και ήμουν έγκυος κανείς εργοδότης δεν θα με έπαιρνε σε δουλειά…..

Πρόεδρος: Στις 6.4. 2021 ο κ. Δασκαλάκης σας ρωτάει που είναι το παιδί, σας λέει να γυρίσετε σπίτι γιατί έχετε τρομοκρατήσει δέκα άτομα….

Κατηγορούμενη: Είχα πάει στο ξενοδοχείο που σας είπα για ένα βράδυ γιατί είχα πνιγεί με όσα μου συνέβαιναν.

Πρόεδρος: Στις 6.4. 2021 σας ψάχνει και η αδελφή σας και σας λέει να γυρίσετε σπίτι και να μην εγκαταλείψετε το παιδί σας. Εσείς μας είπατε ότι ήσασταν τόσο υπερπροστατευτική με τη Τζωρτζίνα. Για πιο λόγο επιλέγετε να είστε μακριά από το παιδί σας όταν πριν λίγες ημέρες έχει χαθεί το άλλο σας παιδί; Και είχατε κλείσει και το κινητό σας. Μπορείτε να μου εξηγήσετε πως πράξατε έτσι;

Κατηγορούμενη: Ήρθα σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση εκείνη την ημέρα. Η πίεση ήταν αφόρητη. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ το θάνατο της Ίριδας και τη σχέση μου με το Μάνο. Ήθελα χρόνο και ήξερα ότι το παιδί είναι σε καλά χέρια στη μητέρα μου. Τώρα από εκεί και πέρα δεν είμαι αγία, έχω κάνει λάθη. Ήταν μια λανθασμένη σκέψη όλο αυτό να απομονωθώ από όλους. Ήμουν σε σύγχυση, λανθασμένα έκανα αυτή την απομόνωση. Σκέφτηκα το παιδί μου μετά. Ότι θα έπρεπε να γυρίσω πίσω και γύρισα.

Πρόεδρος: Γιατί απομονωθήκατε από το παιδί; Αυτόν το χρόνο γιατί δεν μπορούσατε να τον βρείτε με το παιδί σας; Ήταν το τελευταίο από τα τρία που είχε μείνει στη ζωή…

Κατηγορούμενη: Όταν κάποιος απομονώνεται θέλει να ξεσπάσει, δεν ήθελα η Τζωρτζίνα να με ακούει να ουρλιάζω και να κλαίω, είχα πνιγεί.

Πρόεδρος: Σας είχε περάσει από το μυαλό ότι αυτή τη ημέρα μπορεί να συνέβαινε κάτι στο παιδί σας και εσείς να μην ήσασταν εκεί;

Κατηγορούμενη: Όχι.

Πρόεδρος: Θέλω να μου πείτε αναλυτικά τι συνέβη 8 Απριλίου το πρωί. Ποιανού ιδέα ήταν να την πάτε στο Καραμανδάνειο; Γιατί δεν πήρατε τηλέφωνο την παιδίατρό σας που την είχατε 8 χρόνια όπως μας είπατε;

Κατηγορούμενη: Γιατί η παιδίατρος είχε πει στον κ. Δασκαλάκη ότι μετά τις απώλειες της Ίριδας και της Μαλένας δεν ήθελε για ψυχολογικούς λόγους να συνεχίσει να παρακολουθεί τη Τζωρτζίνα;

Πρόεδρος: Ποιος γιατρός αρνείται κάτι έκτακτο;

Κατηγορούμενη: Εφόσον με είχε ενημερώσει ο Μάνος και μου είχε πει ότι δεν ήθελε να συνεχίσει δεν μου πέρασε από το μυαλό να την καλέσω.

Πρόεδρος: Εν μέσω covid πως σκεφτήκατε να την πάτε με ένα πόνο στην κοιλιά και χωρίς πυρετό να την πάτε στο νοσοκομείο; Η σύσταση ήταν να πηγαίνουμε για επείγουσα ανάγκη να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

Κατηγορούμενη: Μας είχε πει ότι είχε και ένα πόνο σαν βόμβα στην πλάτη. Η Τζωρτζίνα δεν πήγαινε στους γιατρούς και όταν την ρωτήσαμε αν θέλει να πάμε στο νοσοκομείο μας είπε ναι. Εκεί αρχίζεις και ανησυχείς.

Η πρόεδρος επισήμανε στην συνέχεια αντιφάσεις στις καταθέσεις και τα υπόμνημα που κατέθεσε η κατηγορούμενη σχετικά με τις ώρες που εκδήλωσε τα πρώτα επεισόδια το παιδί. «Δεν τα διάβαζα υπομνήματα» απάντησε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Πρόεδρος: Οπότε δεν ξέρατε τι γράφει ο κάθε δικηγόρος στα υπομνήματα;

Κατηγορούμενη: Όχι, είχα εμπιστοσύνη.

Πρόεδρος: Εσείς μια γυναίκα που μας είπατε χθες ότι κρατούσατε τα οικονομικά στο σπίτι δεν διαβάζατε τα υπομνήματα;

Κατηγορούμενη: Δεν έχει σχέση αυτό με το αν εγώ διάβασα το υπόμνημα.

Πρόεδρος: Έχετε πει σε γιατρό του Παίδων ότι ο λόγος που πήγε στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα ήταν γιατί το παιδί παρουσίασε κάτι σαν τρόμο, πανικό. Ισχύει αυτό;

Κατηγορούμενη: Όχι εγώ εννοούσα τρέμουλο.

Πρόεδρος: Αυτό που είπατε στην ίδια γιατρό ότι η Τζωρτζίνα είχε βρει το μωρό της οικογένειας νεκρό ισχύει;

Κατηγορούμενη: Όχι αυτό ήταν ένα άλλο ψέμα που άκουσα, η Τζωρτζίνα κοιμόνταν.

Πρόεδρος: Τι λόγο είχε να το πει αυτό η γιατρός αν δεν το έχετε πει;

Κατηγορούμενη: Σας εξήγησα όλο το πλαίσιο της δημοσιότητας, Το τι έβγαινε ο καθένας και έλεγε…. Έπαιρναν πράγματα από την τηλεόραση και τα έβαζαν στις καταθέσεις τους.

Πρόεδρος: Ποιος το έβαλε στο μυαλό της γιατρού αυτό; Να της πει δηλαδή πήγαινε στη ΓΑΔΑ και κατέθεσε ότι η Τζωρτζίνα βρήκε νεκρή την Ίριδα. …

Κατηγορούμενη: Παρασύρονται πολύ από τη δημοσιότητα. Να πω ως παράδειγμα ότι παιδοψυχολόγος έχει πει ότι η Τζωρτίνα έχει πάθει ανακοπή το 2019.

Η πρόεδρος έθεσε πολλές ερωτήσεις στην κατηγορούμενη για την ενημέρωση που έκανε στους γιατρούς κατά την εισαγωγή του παιδιού στο Καραμανδάνειο. Απαντώντας σε κάποιες από τις ερωτήσεις αυτές η 35χρονη ανέφερε ότι πολλά από τα αναφερόμενα συμπτώματα στο φάκελο της κόρης της δεν τα ανέφερε εκείνη. Μάλιστα απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι ενώ η Τζωρτζίνα βρίσκονταν στα εξωτερικά ιατρεία εκείνη βρίσκονταν σε ένταση με τον Μάνο Δασκαλάκη. Μάλιστα – όπως είπε – εκείνες τις ώρες τηλεφώνησε πρώτα σε δικηγόρο που είχε βάλλει και μετά στον πατέρα του παιδιού της.

Πρόεδρος: Μέσα σε αυτό το κλίμα της αγωνίας το χέρι σας αυτόματα δεν έπρεπε να πάει στον πατέρα του παιδιού και όχι στο δικηγόρο;

Κατηγορούμενη: Όχι. Πήρα τον δικηγόρο να τον καλέσει γιατί σε εμένα δεν απαντούσε λόγω της έντασης που είχαμε.

Ο εκνευρισμός

Πάντως σε κάποιο σημείο της διαδικασίας οι ερωτήσεις της έδρας προκάλεσαν τον εμφανή εκνευρισμό της κατηγορούμενης.

Πρόεδρος: Πείτε μας για το μήνυμα στην αδελφή σας στις 8.4. 2021 που την ρωτάτε αν ο Μάνος φοράει βέρα και αν σας έχει μπλοκάρει στο facebook;

Κατηγορούμενη: Μου είχαν πει ότι είχαν δει το Μάνο σε καφετέρια που δούλευε να χαριεντίζεται με άλλη γυναίκα και να μην φοράει βέρα.

Πρόεδρος: Γιατί σας ενδιέφερε αφού ήσασταν χωρισμένοι; Και την ημέρα που το παιδί ήταν στο νοσοκομείο;

Κατηγορούμενη: Αυτή την πληροφορία την πήρα εκείνη την ημέρα. Τα μηνύματα αυτά τα έστειλα αφού οι γιατροί μας είχαν καθησυχάσει και μας είπαν ότι η Τζωρτζίνα θα κάνει εισαγωγή για προληπτικές εξετάσεις. Ήταν λάθος χρονική στιγμή. Σας ξαναλέω ότι έχω κάνει λάθη αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έδινα σημασία στα παιδιά μου ή ότι έχω κάνει αυτό για το οποίο κατηγορούμαι.

Πρόεδρος: Ήσασταν ευχαριστημένη με τους γιατρούς του Καραμανδανείου;

Κατηγορούμενη: Δεν είχα δει κάτι, το μόνο που συζητήσαμε με τον Μάνο είναι ότι άλλαζαν τις διαγνώσεις ημέρα με την ημέρα. Εγώ όμως δεν είμαι γιατρός για να πω τι έπρεπε να γίνει και τι όχι. Ακόμη η Ρούλα Πισπιρίγκου διέψευσε τις μαρτυρικές καταθέσεις που ανέφεραν ότι πήγαινε με αργό βηματισμό στις νοσηλεύτριες χωρίς να φωνάζει σε βοήθεια όταν το παιδί έκανε επεισόδια. «Δεν ισχύει αυτό, φώναζα και βγήκα έξω αμέσως από το δωμάτιο για να ειδοποιήσω».

Πρόεδρος: Γιατί να έχει λόγο η νοσηλεύτρια που τα κατέθεσε αυτά να πει ψέματα. Η ίδια έχει πει ότι στις 10 Απριλίου πήγατε και την φωνάξατε;

Κατηγορούμενη: Δεν γνωρίζω, αν γινόταν η ανακοπή στις 10 Απριλίου … Για να ξεκαθαρίσω κάτι εγώ πρόβλημα με τους γιατρούς δεν έχω.

Πρόεδρος: Δεν έχετε;

Κατηγορούμενη: Να τελειώσω. Αυτή την στιγμή παρακολουθούμαι από γιατρούς του ΕΣΥ και έχω μια πολύ αξιοπρεπή αντιμετώπιση. Όμως παράπονα έχω με τους γιατρούς που είδαν το παιδί μου. Όταν ήρθαν εδώ και είπαν αυτά που είπαν …Κάποια πράγματα τα μεγαλοποιούν και κάποια πράγματα δεν γνωρίζω γιατί τα λένε.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

δίκηΕΛΛΑΔΑΠισπιρίγκου