Έως τις 31 Δεκεμβρίου η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος σε συνταξιούχους

Το “πράσινο φως” για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, έως τις 31 Δεκεμβρίου, δίνει διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε προς δημόσια διαβούλευση λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Το νομοσχέδιο των 182 άρθρων, το οποίο θα παραμείνει ανηρτημένο προς δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, με προοπτική να ψηφιστεί έντός του Δεκεμβρίου, προβλέπει την χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συνταξιούχους του (e-Ε.Φ.Κ.Α.), στους οποίους καταβλήθηκε κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και κατά τον μήνα αυτό είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων, συμψηφιστέας με την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων, μεγαλύτερο των 10 ευρώ.

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέρχεται:

α) σε 200 ευρώ για συνταξιούχο, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

β) σε 150 ευρώ για συνταξιούχο , στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

γ) σε 100 ευρώ για συνταξιούχο στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και1.600 ευρώ.

Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:

– είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα,

– δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-Ε.Φ.Κ.Α.

καταβολή του εφάπαξ επιδόματος σε συνταξιούχους