Δάγκωμα γάτας: Πόσο «αθώο» είναι ένα επιφανειακό τραύμα;

«Όσοι αγαπάμε τις γατούλες είτε τις έχουμε μόνιμα μέσα στο σπίτι είτε τις αφήνουμε να κάνουνε τη βόλτα τους και έξω. Μπορεί και να τις φιλοξενούμε, μέχρι να βρεθεί το παντοτινό τους σπίτι, ή να φροντίζουμε αδεσποτούλες. Όσοι λοιπόν, τις αγαπάμε, κάποια στιγμή, ίσως, να δεχτήκαμε κάποια γρατζουνιά ή δάγκωμα.

 

Η γάτα είναι ένα αιλουροειδές ζώο, το οποίο έχει οξύληκτα νύχια, και στα τέσσερα άκρα. Χρησιμοποιεί τα άκρα της, για να γαντζωθεί, να αμυνθεί και να επιτεθεί, φυσικά. Αλλά, και το στόμα της το χρησιμοποιεί, για να δαγκώσει», αναφέρει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Η γρατζουνιά από το νύχι της γάτας, όπως λέει η κ. Μπαρδάνη, μπορεί να επιφέρει έναν επιφανειακό τραυματισμό, ή, απλά, να είναι μια αμυδρή αμυχή. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει μια κοκκινίλα, ή πιο βαριά τραύματα. Να τραυματίσει δηλαδή, εσωτερικά τους ιστούς.

«Τα δόντια της, κυρίως οι κυνόδοντες, είναι αιχμηρά, «φονικά όπλα» γιατί με αυτά, όπως και με τα νύχια της, σκοτώνει το θήραμα της (ποντίκια, πουλάκια, σαύρες). Οτιδήποτε μπορεί να κυνηγήσει στη φύση, για να το γευτεί. Αν κλείσει με δύναμη το στόμα της, και μας πιάσει με τους κυνόδοντές της, μπορεί ο τραυματισμός να είναι αρκετά βαθύς.

Εκτός του ότι θα τραυματίσει επιφανειακά το δέρμα, μπορεί εξωτερικά να φαίνεται μια πολύ μικρή τρυπούλα, αλλά εσωτερικά μπορεί να προκαλέσουν –οι κυνόδοντες- τραύμα και στον υποδόριο ιστό, αλλά και στον μυ, που βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν – στον υποδόριο ιστό.
Ανάλογα φυσικά, σε ποιο σημείο μας δαγκώσει», επισημαίνει η κτηνίατρος.

Πώς περιποιούμαστε την πληγή

Σύμφωνα με την κυρία Μπαρδάνη, όταν τραυματιζόμαστε από τα δόντια, ή τα νύχια της γάτας, και το τραύμα είναι είτε επιφανειακό είτε βαθύ, τότε θα πρέπει να καθαρίσουμε την πληγή το συντομότερο.

Για να μην εισχωρήσουν τα μικρόβια εσωτερικά, πιέζουμε την περιοχή, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε το αίμα. Καθαρίζουμε την πληγή με τρεχούμενο νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια βάζουμε αρκετό οξυζενέ, μπετανίν, ή ακόμα και οινόπνευμα – στα πιο επιφανειακά τραύματα.

«Στην περίπτωση που ο τραυματισμός είναι βαθύς, η περιοχή θα πρηστεί άμεσα και, σίγουρα, θα υπάρχει και έντονος πόνος.
Αν τα τραύματα είναι πολλαπλά, βαθιά και βγαίνει υγρό τότε υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να πάρουμε αντιβίωση. Σε πολύ σοβαρά τραύματα καλό θα είναι να μας χορηγηθεί αντιτετανικός ορός, εάν δεν έχουμε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο. Όταν ο τραυματισμός είναι σοβαρός, καλό είναι να ενημερώσουμε και τον προσωπικό μας γιατρό, για περισσότερες συμβουλές», τονίζει η κτηνίατρος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως λέει η κυρία Μπαρδάνη, ότι τα νύχια και τα δόντια ενός ζώου, είτε είναι εμβολιασμένο είτε αποπαρασιτωμένο, ή ζει μόνιμα μέσα στο σπίτι, – όπου είναι ένας χώρος πιο αποστειρωμένος-, μπορεί να φέρουν μικρόβια.

Πότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή το τραύμα

«Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά, όταν μας τραυματίσει γάτα που ζει σε αδέσποτη κατάσταση. Κι αυτό γιατί, μπορεί να μην είναι εμβολιασμένη, αλλά και ούτε αποπαρασιτωμένη. Όπως επίσης, μπορεί να είναι άρρωστη, ή να υποφέρει από στοματίτιδα – μια ασθένεια, όπου στο στόμα της υπάρχουν πάρα πολλά μικρόβια.

Η ασθένεια που μεταφέρεται στον άνθρωπο και εμφανίζεται έπειτα από γρατζουνιά, ή δάγκωμα γάτας είναι η Cat-scratch disease και μπορεί να προκαλέσει πυρετό ή λεμφαδενοπάθεια, δηλαδή, πρήξιμο των λεμφαδένων. Και η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, από τα επιφανειακά τραύματα.

Να επισημάνω ότι, το δόντι, όπως και το νύχι της γάτας, είναι πολύ αιχμηρά. Μπορεί το τραύμα να είναι μια πολύ μικρή τρυπούλα, και να μην δείχνει σοβαρό, αλλά εσωτερικά να έχουν μεταφερθεί μικρόβια, ή να έχουν τραυματιστεί οι ιστοί», αναφέρει η κτηνίατρος και συμπληρώνει:

«Όταν λοιπόν, εξωτερικά σχηματιστεί ένα μικρό κάκαδο, εσωτερικά τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να δημιουργήσουν απόστημα. Τότε ο άνθρωπος πρέπει να πάρει αντιβίωση. Εκτός από αντιβίωση μπορεί να χρειαστεί να πάρει και παυσίπονο αν το τραύμα έχει πρηστεί και νοιώθει έντονο πόνο. Πάντα όμως, πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Και πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις γάτες, ακόμα και όταν παίζουμε μαζί της.

Η γάτα είναι ένα ζώο, που ενστικτωδώς θα χρησιμοποιήσει και τα δόντια και τα πόδια του για να επιτεθεί, αμυνθεί και για να παίξει πιο έντονα μαζί μας».

Δάγκωμα γάτας