Κακοκαιρία Elias: Mε καταιγίδες και κεραυνούς το πέρασμα από την Αττική – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Σήμερα αναμένεται η κορύφωση των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κακοκαιρία Elias σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Με καταιγίδες και κεραυνούς «ξύπνησε» η Αττική, με συνέπεια να επικρατήσει αναστάτωση ως προς το άνοιγμα ή μη των σχολείων, ενώ αυξημένη κίνηση παρατηρείται σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, τροποποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στα δρομολόγια τρένων και προαστιακού.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, μέχρι τις 6 το πρωί η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 7 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων σε Παλλήνη, Μαρούσι και Βριλήσσια.

Τι ισχύει για τα σχολεία 

Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, νωρίς το πρωί δημιούργησαν σύγχυση, καθώς, μιλώντας αρχικά στον ANT1, ανέφερε πως «σήμερα, θεωρούμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά».

Ωστόσο, μιλώντας λίγο αργότερα στην ΕΡΤ, ο ίδιος σημείωσε ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις το φαινόμενο θα εξασθενήσει τις επόμενες ώρες, άρα δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία». «Σε περίπτωση προβλημάτων σε κάποιο δήμο, αυτό πλέον θα είναι θέμα τοπικής απόφασης, αλλά θεωρούμε πως το φαινόμενο θα εξασθενίσει έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε. 

Σε αυτό το πλαίσιο, έπειτα από απόφαση των τοπικών αρχών, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Ωρωπό, Ανω Λιόσια, Φυλή και Ζεφύρι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε άλλες περιοχές της χώρας τα σχολεία δεν άνοιξαν σήμερα. Ειδικότερα, κλειστά παραμένουν τα σχολεία στη Φθιώτιδα, στους Δήμους Λοκρών, Αμφίκλειας – Ελάτειας και Καμένων Βούρλων, καθώς και στους Δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού, Στυλίδας και Ξυλοκάστρου.

Επιπρόσθετα, ότι όλες οι δημόσιες και δημοτικές, σχολικές δομές του Δήμου Αργους – Μυκηνών, θα μείνουν κλειστές, για προληπτικούς λόγους.

Με απόφαση του δημάρχου Σικυωνίων, όλα τα σχολεία στη δημοτική ενότητα της Στυμφαλίας θα μείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, μετά και το μήνυμα του 112. Η απόφαση αφορά όλες τις δομές.

Στο «κόκκινο» οι δρόμοι

Ταυτόχρονα, με μεγάλες δυσκολίες διεξάγεται απο νωρίς το πρωί η κίνηση στους δρόμους της Αττικής.

Τα πιο έντονα προβλήματα εντοπίζονταν στον Κηφισό. Αντίστοιχες δυσκολίες παρατηρούνται στην κάθοδο από Μεταμόρφωση έως την Παραλιακή και στην άνοδο από την Πειραιώς.,

Αυξημένη κίνηση σημειώνεται στην κάθοδο της Μεσογείων και της Κηφισιάς, στον Καρέα προς Κατεχάκη, στη λεωφόρο Αθηνών από Χαϊδάρι προς Ασπρόπυργο και στην παραλιακή προς Πειραιά.

Επιπλέον, στην Αττική Οδό υπάρχουν καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο: 10′-15′ Μεταμόρφωση – Κηφισίας, 5΄-10′ στην έξοδο Κορωπίου.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα τρένα – Πώς κινείται ο προαστιακός

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Αττική από τα ξημερώματα, ανακοίνωσε στα δρομολόγια των τρένων η Hellenic Train.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στη γραμμή του Αεροδρομίου (Προαστιακός) πραγματοποιούνται μόνο στο τμήμα Αεροδρόμιο- Μεταμόρφωση, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας IC50.

Μάλιστα, όπως ενημερώνει η ΣΤΑΣΥ, λόγω τεχνικού προβλήματος στο δίκτυο του ΟΣΕ, οι επιβάτες του μετρό προς Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του προαστιακού.

Επίσης, καθυστερήσεις και ακυρώσεις καταγράφονται στη γραμμή Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Κιάτο – Πειραιάς, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης.

Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώθηκε μεταξύ Αυλώνα – Οινόη. Αναμένεται έλεγχος της γραμμής από τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ. Το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 882 καταργείται.

Η Hellenic Train για την ενημέρωση των επιβατών της έχει ενεργοποιήσει κανάλια ενημέρωσης στην εφαρμογή Telegram, μέσω των οποίων κοινοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια της, όπως καθυστερήσεις, καταργήσεις και άλλες ταξιδιωτικές πληροφορίες δρομολογίων.

Πώς θα κινηθούν τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα Τετάρτη κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 

Στον κλοιό της κακοκαιρίας Elias η Στερεά Ελλάδα

Φωκίδα, Εύβοια και Φθιώτιδα δοκιμάζονται από τα ξημερώματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πού βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Από τις 4:00 το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Λίγο μετά τις 5:00 το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας.

Από τις 5:00 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων.

Οι αρμόδιες αρχές μετά από Συντονιστικό που έγινε χθες το απόγευμα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια αποφάσισαν να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα στην περιοχή. Μάλιστα νωρίτερα είχαν προχωρήσει και σε μετακίνηση 10 περίπου οικογενειών από το χωριό Κόμμα, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται πλησίον του ποταμού Σπερχειού, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι μετέφεραν οικόσιτα ζώα και ό,τι μπορούσαν σε ασφαλή σημεία.

Την ίδια ώρα μηχανήματα του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν σε ετοιμότητα σε κρίσιμα σημεία, χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβουν.

 

 

Από τις 6:00 το πρωί και μετά, το κύμα κακοκαιρίας, είναι πάνω από την περιοχή της Αταλάντης, ενώ συνεχίζει να βρέχει με ένταση στη Λαμία. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα τόσο στη Λαμία όσο και τον Δομοκό, την Μακρακώμη και την Στυλίδα.

Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.

Ισχυρές καταιγίδες και προβλήματα στην Αχαΐα

Έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από χθες το απόγευμα πολλές περιοχές της Αχαΐας.

Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Δείτε live την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων:

 

 

 

βροχέςΕΜΥκαιρόςΚακοκαιρία Elias