Πλημμύρες Θεσσαλία: Αγωνία για τον κίνδυνο υπερχείλισης της λίμνης Κάρλα

Συναγερμός έχει σημάνει στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, αυτή τη φορά λόγω της ανησυχητικής ανόδου της στάθμης του νερού της λίμνης Κάρλα στα 6,5 μέτρα, ενώ ως ασφαλές όριο θεωρούνται τα 6,7 μέτρα.

 

Το φαινόμενο έχει προκληθεί από τα ορμητικά νερά που διοχετεύονται στη λίμνη, λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού.

Στην περιοχή, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα, δεδομένου ότι το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με αναρτήσεις κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η λίμνη επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν «πριν την αποξήρανση του 1962».

 

Ειδικότερα, γίνονται προσπάθειες δημιουργίας αναχωμάτων, προκειμένου να φτάσει το νερό στα χωριά, τα οποία, είχαν πλημμυρίσει τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας, την περασμένη Τετάρτη (6/9).

Την ίδια ώρα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, ακόμη και ολόκληρα χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας παραμένουν βυθισμένα στη λάσπη.

Στο μεταξύ, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες εντοπισμού νεκρών ζώων και η απομάκρυνση των σορών τους από τα σκουπίδια στις περιοχές που επλήγησαν, με την ταφή τους να αποτελεί βασική προτεραιότητα λόγω των κινδύνων που εγγυμονούν για τη δημόσια υγεία.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα χωριά του κάμπου

Οι επιχειρήσεις των Αρχών στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τον εκπρόσωπο την Πυροσβεστικής Ιωάννη Αρτοποιό, στη πιο πρόσφατη ενημέρωσή του να αναφέρει πως στους οικισμούς της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Δομοκού και των Φαρσάλων, τα νερά υποχωρούν, σταδιακά αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες, ενώ έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, καθώς επίσης δυνάμεις του Στρατού και Εθελοντικές Ομάδες για παροχή βοήθειας, μεταφορά εφοδίων και φαρμακευτικού υλικού όπου απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για παροχή βοήθειας στα ορεινά χωριά των Αγράφων, Μουζακίου και Καλαμπάκας, οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργούν για μεταφορά εφοδίων, φαρμάκων, ασθενών, γεννητριών και υλικών.

λίμνη ΚάρλαΠλημμύρες Θεσσαλίαυπερχείλιση