Τριαντόπουλος: «Από χθες υποβλήθηκαν 2.258 οριστικές και 1.920 προσωρινές αιτήσεις στο Ταμείο Αρωγής»

Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι από χθες έχουν υποβληθεί 2.258 οριστικές αιτήσεις, αλλά και 1. 920 προσωρινές αιτήσεις για τις περιοχές της πλατφόρμας. Από αύριο θα ενταχθούν και οι περιοχές Λάρισαςκαι Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες περιοχές.

Αναφερθείς στις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.200. Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες.

Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ βγαίνει νέα απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης περίπου 11 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, στα οποία εντάσσεται και η κάλυψη των αναγκών για τις ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής, η κάλυψη φτάνει στα 52 εκατομμύρια ευρώ. «Συνεχίζουμε ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει σε κάθε έναν που τη χρειάζεται» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Έχουν καταγραφεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, κυρίως για το αναπνευστικό και το γαστρεντερολογικό. Το υπουργείο έχει λάβει στοιχεία από όλες τις περιφερειακές ενότητες και υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 26 αναπνευτικού. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό» τόνισε, καλώντας τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες Υγείας.

Για το δίκτυο υδροδότησης ελήφθησαν δείγματα από Λάρισα και Βόλο. Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για μπάνιο, να το πιει, να κάνει μπάνιο, να βουρτσίσει δόντια. Αντίθετα, αν δεν είναι κατάλληλο, θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά και αφού κρυώσει να χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά στην εντομολογική επιτήρηση, έχει προγραμματιστεί τοποθέτηση παγίδων σε νέες περιοχές. Οι αρχές λαμβάνουν καθημερινά δείγματα και αν παρατηρηθούν προβλήματα, θα υπάρξουν και μέτρα.

Προτεραιότητα η συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων

Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως προτεραιότητα τη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων. Έχει υπάρξει σχέδιο δράσης. Είναι δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων.

«Μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός που έχει δοθεί για τα νεκρά αιγοπρόβατα στον ΕΛΓΑ είναι 38.000. Μέχρι τώρα έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα.

Για τους χοίρους έχουν δηλωθεί 7.000 νεκρά ζώα και μέχρι στιγμής έχουμε διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζωά.

Όσον αφορά τα αιγοπρόβατα που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους η διαδικασία θα επιταχυνθεί καθώς τα νερά υποχωρούν και οι δυνάμεις θα μπορέσουν να επιχειρήσουν πιο αποτελεσματικά».

Πώς είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι στο τρίγωνο Λάρισα – Καρδίτσα – Τρίκαλα, πλην του Τρικάλων – Λάρισας, που κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, όλα είναι κανονικά. Στη Μαγνησία αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλείου. Η Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστεί. Το πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο. Οι εργασίες συνεχίζονται. Οι οδηγοί καλούνται να κινούνται με προσοχή και χαμηλές ταχύτητες. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου θα χρειαστεί. Η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 11.000 κλήσεις και έχει κάνει πάνω από 4.000 διασώσεις.

Στη Μαγνησία, έχουν γίνει 2.558 κλήσεις και έχουν γίνει 630 διασώσεις. Στην Καρδίτσα 896 διασώσεις. Στις Σοφάδες και στον Παλαμά γίνονται απαντλήσεις υδάτων. Στα Τρίκαλα, προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται απο αέρος. Στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.

αιτήσειςΕΛΛΑΔΑΚακοκαιρία