Πυρκαγιά στον Έβρο: Iσχυρές αναζωπυρώσεις - Δύσκολη η κατάσταση στην Κοτρωνιά

Μεγάλες είναι οι εστίες αναζωπύρωσης περιμετρικά από τον οικισμό Κοτρωνιάς στον Έβρο, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, την ώρα που το πύρινο μέτωπο μαίνεται για 12η ημέρα.

Σημειώνεται ότι στις 18:30 χθες το απόγευμα η περιοχή εκκενώθηκε με μήνυμα 112 ενώ από τις 5.30 τα ξημερώματα επιχειρούν τα εναέρια μέσα προσπαθώντας να περιορίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι προσπάθειες κατάσβεσης πλέον επικεντρώνονται στις περιοχές Λευκίμμη, Κοτρωνιά και Τρεις Βρύσες. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 11 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα. Παράλληλα, επιχειρούν και δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία και Αλβανία.

Στο μεταξύ, έκταση μεγαλύτερη των 826.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει η πυρκαγιά στον Έβρο έως τις 28/08 με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Η επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή

Η διαδικασία των αιτήσεων των αποζημιώσεων είναι σε εξέλιξη, ενώ ο απολογισμός στο ζωικό κεφάλαιο είναι 2300 χαμένα αιγοπρόβατα στον Έβρο, 200 χοιρίδια και γύρω στα 10 βοοειδή. Μεταξύ αυτών των ζώων υπάρχουν και πολλά τα οποία είναι αγνοούμενα.

Παράλληλα, άμεσα αναδασωτέες θα κηρυχθούν οι πυρόπληκτες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα, όπως αποφασίστηκε χθες (29/08) σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Άμεσα και οι εργασίες για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για τον καθαρισμό των ρεμάτων, με ευθύνη των Περιφερειών.

Αποκαρδιωτικές εικόνες από το δάσος της Δαδιάς – Το πριν και το μετά

Χαρακτηριστικές της ανυπολόγιστης καταστροφής για το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, είναι οι φωτογραφίες από το πριν και το μετά της φωτιάς, στο δάσος της Δαδιάς και συγκεκριμένα από το ύψωμα Κάψαλο.

 

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης ανέβασε και βίντεο με την εικόνα του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου λίγο μετά την πύρινη λαίλαπα.

 

Πυρκαγιά στον Εβρο