Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε όλα τα μέτωπα

Υπεράνθρωπες προσπάθειες εξακολουθούν να κάνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να ελέγξουν τις πολλαπλές διάσπαρτες εστίες σε όλη τη χώρα, με τα πιο ανησυχητικά μέτωπα να είναι αυτά της Πάρνηθας, της Βοιωτίας και της Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, στην Πάρνηθα, εκτός από το βασικό μέτωπο, η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις ανατολικά από τη Μονή Κλειστών, όπου γίνεται κατάσβεση από αέρος, την ώρα που είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δημιουργίας του «φαινομένου της καμινάδας». Αυτή την ώρα δεν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή, ωστόσο υπάρχει και μια αναζωπύρωση στα δυτικά, γι’ αυτόν τον λόγο ενισχύθηκαν περαιτέρω οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, ξέσπασαν τρεις εστίες φωτιάς μέσα σε τρεις ώρες, οι δύο από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν, ενώ η τρίτη εκδηλώθηκε στην περιοχή Άγιος Γεώργιος.

Πύρινη «κόλαση» στον Έβρο – Πέντε ενεργά μέτωπα βορειοδυτικά της Δαδιάς

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα πύρινα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης, συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες τόσο από επίγειες όσο και από εναέριες δυνάμεις, ενώ αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται πέντε μέτωπα βορειοδυτικά της Δαδιάς.

(17:10) Αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται πέντε μέτωπα βορειοδυτικά της Δαδιάς
Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

Δύσκολη η κατάσταση στη Βοιωτία

Στο Δίστομο Βοιωτίας, αναζωπυρώσεις δημιουργούν νέα μέτωπα συνεχώς και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Σε δηλώσεις του στο Open, ο δήμαρχος Διστόμου τόνισε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στη Βοιωτία δεν επαρκούν, καθώς το πύρινο μέτωπο είναι στα 20 χιλιόμετρα.

Λέκκας για Πάρνηθα: Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» – Οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, εξήγησε ποιο είναι το «φαινόμενο της καμινάδας», σημειώνοντας ότι αρκούν δέντρα ως καύσιμη ύλη και πυρομετεωρολογικές συνθήκες που μετατρέπουν μια χαράδρα σε τζάκι που ρουφάει προς τα πάνω.

«Για να αναπτυχθεί μια δασική πυρκαγιά πρέπει να υπάρχει κατ’ αρχάς η καύσιμη ύλη δέντρων και στη συνέχεια να υπάρχουν οι κατάλληλες μορφολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες. Τρεις είναι οι παράγοντες που ενισχύουν τη φωτιά ή την αφομοιώνουν. Υπήρχε καύσιμη ύλη μέσα στη χαράδρα αλλά και στην Πάρνηθα γενικότερα. Το δεύτερο είναι η μορφολογία η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε μία χαράδρα μεγάλη, η οποία αρχίζει από τη βάση ενός βουνού και φτάνει σχεδόν στην κορυφή» τόνισε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ, ενώ πρόσθεσε:

«Μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται υπό τύπον τζακιού με καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Στη συνέχεια αναπτύσσονται ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στη χαράδρα, πυρομετεωρολογικές συνθήκες, όμοιες με σωλήνα τζακιού, ο οποίος ρουφάει προς τα πάνω».

«Το ”φαινόμενο της καμινάδας” διευκολύνει την πυρκαγιά να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα με μεγάλα θερμικά φορτία και έδαφος το οποίο δεν είναι εύκολα προσέγγισιμο. Προστίθενται και τα ρεύματα τα οποία είναι και ανοδικά και καθοδικά και δεν μπορεί κάποιος κυβερνήτης αεροσκάφους να πάει εκεί που θέλει το αεροπλάνο» ανέφερε ο καθηγητής.

Όταν μπαίνει η φωτιά μέσα σε μία τέτοια περιοχή που προσομοιάζει με καμινάδα, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αλλά αυτό είναι το ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και στη Ρόδο και στον Έβρο, είπε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κλιματική κρίση που αναμενόταν από το 2040, «αλλά ήρθε πολύ πιο νωρίς με παράγοντες, όπως τα μηδενικά σχεδόν επίπεδα υγρασίας, ξηρασία και παρατεταμένοι καύσωνες, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μείξη αστικού και δασικού ιστού».

αναζωπυρώσειςΕΛΛΑΔΑΦωτιές