Ως ένα έργο μακράς πνοής, που θα αποσυμφορήσει σε θεαματικό βαθμό το υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο της Αθήνας, λογίζεται η Γραμμή 4 του Μετρό, το μεγαλύτερο έργο συγκοινωνιακής υποδομής στη χώρα, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές μέσα από την αρθρογραφία μας, το Α’ τμήμα της νέας γραμμής, μήκους 13 χλμ., του Μετρό θα έχει συνολικά 15 σταθμούς, με αφετηρία το Άλσος Βεΐκου, τερματικό το Γουδή, και ενδιάμεσους σταθμούς τους εξής: Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι,, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεστημιούπολη, Ιλίσια και Ζωγράφου. Η διάρκεια των έργων προβλέπεται στους 96 μήνες (8 χρόνια) από την έναρξη της κατασκευής.
Η Γραμμή 4 του Μετρό, ωστόσο, δεν θα περιορίζεται στο ανωτέρω τμήμα, μιας και θα ακολουθήσουν και κάποιες επεκτάσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής προς τις βορειοδυτικές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, από τον σταθμό Άλσος Βεΐκου μέχρι την Πετρούπολη.
Η συγκεκριμένη επέκταση περιλαμβάνει 6 νέους σταθμούς που θα εξυπηρετήσουν περιοχές της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας, των Αγ. Αναργύρων, του Ιλίου και της Πετρούπολης.
Από την εν λόγω επέκταση θα επωφεληθούν -μεταξύ άλλων- οι φίλοι της ΑΕΚ, οι οποίοι θα έχουν γρήγορη πρόσβαση στο νέο γήπεδο του συλλόγου στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Αρχικά ο σχεδιασμός της επέκτασης προέβλεπε την κατασκευή Σταθμού πλησίον του ομώνυμου Σταθμού των π. ΗΣΑΠ στον Περισσό και εν συνεχεία στη Νέα Φιλαδέλφεια στη διασταύρωση της Λεωφ. Δεκελείας και Βρυούλων.
Παρ’ όλα αυτά, από τα τέλη του 2020 διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σημαντικοί λόγοι, τόσο τεχνικοί και κατασκευαστικοί, όσο και συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, που συνηγορούσαν υπέρ της επιλογής εναλλακτικής χάραξης του έργου (βλ. παρακάτω εικόνα), με Σταθμό πλησίον του ομώνυμου σταθμού των Πευκακίων αντί του Περισσού και εν συνεχεία στη Ν. Φιλαδέλφεια σε δημόσιο πάρκο ικανής έκτασης για την κατασκευή του Σταθμού (πάρκο Μνημείου Μικρασιατών).
Στην επιλογή της εναλλακτικής θέσης της Ν. Φιλαδέλφειας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο η εγγύτητα του σταθμού με το γήπεδο Αγία Σοφία ΟΠΑΠ Αρένα, μιας και ο ο σταθμός του Μετρό χωροθετείται σε απόσταση περίπου 150μ. από αυτό, σε σχέση με τα 400μ. απόσταση από το γήπεδο που ήταν χωροθετημένος.
Από την εξέταση της εναλλακτικής αυτής λύσης διαπιστώθηκε, επίσης, ότι προκύπτει σαφής βελτίωση των κατασκευαστικών δεδομένων του έργου, ενώ τα πληθυσμιακά δεδομένα, όπως και τα δεδομένα των παρακείμενων χρήσεων γης και θέσεων εργασίας είναι ευνοϊκότερα για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του έργου.
Ήδη η Αττική Μετρό μελέτησε, δημοπράτησε, ξεκίνησε να υλοποιεί και ολοκληρώνει τις τοπογραφικές αποτυπώσεις για την επιλεγείσα αυτή χάραξη της επέκτασης.
Θα ακολουθήσουν οι γεωτεχνικές μελέτες και οι γεωλογικές έρευνες και μετά η μελέτη δημοπράτησης του έργου (αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ μελέτη).
Η κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος (Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη) δεν προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα και ως εκ τούτου ολοκλήρωσή του δύσκολα θα πραγματοποιηθεί πριν τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.
Υπενθυμίζεται ότι -μεταξύ άλλων- η Γραμμή 4 θα περνά και από τη Λεωφ. Κηφισίας (τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι) με με γραμμή μήκους 9,6 χλμ. και 8 σταθμούς σε Γουδή, Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθέη, Σίδερα, Παράδεισος, ΟΤΕ και Μαρούσι.
Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και ειδικά όσους μετακινούνται καθημερινά επί της Λεωφ. Κηφισίας και βιώνουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της κυκλοφοριακής ασφυξίας που καταγράφεται στο δρόμο.
Πηγή: Carandmotor.gr