Την ώρα που το «Κίνημα της Πετσέτας» εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας με τους πολίτες να διεκδικούν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παραλίες και στον αιγιαλό, οι ελεγκτές της Κτηματικής Υπηρεσίας, από κοινού με αστυνομικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους εντεταλμένους να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα «σαρώνουν» τις παραλίες και στα νησιά του Ιονίου.
Μετά την Πάρο, τη Νάξο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και τη Ζάκυνθο, οι ελεγκτές της Κτηματικής Υπηρεσίας συνέχισαν τις αυτοψίες σε παραλίες της Κέρκυρας με τα αποτελέσματα -μόνο από ελέγχους σε δύο παραλίες- να εντυπωσιάζουν αφού αποκαλύπτεται το μέγεθος της αυθαιρεσίας που επικρατούσε αλλά και της ατιμωρησίας στην οποία προφανώς επένδυαν οι «επιχειρηματίες» εκείνοι που είχαν στήσει ολόκληρες επιχειρήσεις χωρίς καμία άδεια.
Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Κοντογυαλό και τη Γλυφάδα Κέρκυρας, με τη συμμετοχή και της γενικής γραμματέως δημόσιας Περιουσίας Νάγιας Κόλλια, εντοπίστηκαν πέντε- συνολικά- επιχειρήσεις (4 στον Κοντογυαλό και μία στη Γλυφάδα) να έχουν καταλάβει παράνομα χώρους του αιγιαλού, με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Στον Κοντογυαλό, επίσης, πως υπάρχουν πέντε ακόμα επιχειρήσεις που βρέθηκαν να έχουν βάλει- νόμιμα- ξαπλώστες στις παραλίες. Επίσης, νόμιμη ήταν μια επιχείρηση με θαλάσσια μέσα αναψυχής και water sports.
Δείτε βίντεο από τους ελέγχους στον Κοντογυαλό:
Η προθεσμία- προς τις επιχειρήσεις στον Κοντογυαλό- απομάκρυνσης των ομπρελοκαθισμάτων είναι μέχρι την Τετάρτη 9 Αυγούστου, με τους αρμόδιους να συστήνουν στους υπεύθυνους των μαγαζιών να τα βγάλουν μόνοι τους. Αν το κάνουν αυτό, τότε δεν θα περάσουν αυτόφωρο.
Όσο αφορά στη Γλυφάδα Κέρκυρας, αναμένεται να εκδοθεί διοικητική πράξη και κυρώσεις μεχρι την Πέμπτη 10 Αυγούστου.
Δείτε βίντεο από τους ελέγχους στη Γλυφάδα:
Τρεις συλλήψεις για παράνομη τοποθέτηση ομπρελών στον Λαγανά Ζακύνθου
Υπενθυμίζεται πως τη σύλληψη τριών ατόμων, δύο επιχειρηματιών και ενός υπευθύνου, αντίστοιχου αριθμού beach bar, είχαν ως αποτέλεσμα οι έλεγχοι που έγιναν στην παραλία του Λαγανά την Κυριακή, από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ Ζακύνθου.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα δύο Ζακυνθινοί ιδιοκτήτες beach bar, 65 και 53 ετών και ένας 51 ετών αλβανικής καταγωγής, υπεύθυνος σ’ ένα τρίτο, καθώς είτε δεν είχαν καθόλου άδεια και εκμεταλλεύονταν παρανόμως την παραλία βάζοντας ομπρέλες και ξαπλώστρες, είτε είχαν άδεια αλλά για πολύ λιγότερα τετραγωνικά -και ομπρέλες- από όσα είχαν καταλάβει.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου είχε αποστείλει έγγραφο στην Κτηματική υπηρεσία, ζητώντας την συμμετοχή της στην διεξαγωγή των ελέγχων, όπως και έγινε.
Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν στο σύνολο αντίστοιχων επιχειρήσεων του νησιού.
Κινητοποιήσεις σε Χαλκιδική, Φαλάσαρνα και Λαγονήσι
Στο μεταξύ, οι πολίτες προχωρούν σε κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική, ενώ στα Φαλάσαρνα της Κρήτης, προστατευόμενη περιοχή απο το δίκτυο «Natura 2000», οι ξαπλώστρες καλύπτουν σχεδόν το 80% της παραλίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Ελεύθερο χώρο στις παραλίες διεκδικούν οι κάτοικοι και στο Λαγονήσι.
Σύμφωνα με τον Κυπαρίσση Ντέμπλα, δήμαρχο Σιθωνίας, που μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» πρόκειται για ένα πανελλήνιο φαινόμενο όσο αφορά τη διαχείριση από επιχειρηματίες των μισθώσεων και αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία αλλα ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι το ίδιο».
«Είναι καιρός πλέον οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν συμμορφώνονται ή η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη προς τους πολίτες, και σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, να μην μπορούν την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον για δύο χρόνια, να κάνουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Όλοι βλέπαμε, αλλά ίσως δεν δίναμε τη σημασία που έπρεπε στο φαινόμενο να καταστρατηγούνται σαφέστατα οι προϋποθέσεις μίσθωσης αιγιαλού και παραλίας» είπε μεταξύ άλλων.
Και συνέχισε: «Όλοι βλέπαμε, μπορεί να κάναμε συστάσεις και τα λοιπά, αλλά οι συστάσεις ακόμα και του δημάρχου δεν έπειθαν κανέναν. Και βέβαια, επαναλαμβάνω, δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες και όλους τους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες που ενεργούν έτσι εις βάρος των πολιτών, δεν πρέπει να ξαναπάρουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Δεν πρέπει να έχουν την εκμετάλλευση. Πιστεύω όμως ότι από όλη αυτή την κινητοποίηση μόνο θετικά αποτελέσματα και συμπεράσματα».
«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, δεν θα χαριστούμε σε κανένα»
Πάντως, τη βούληση της κυβέρνησης να μην χαριστεί στους παραχωρησιούχους που δεν τηρούν τις συμφωνίες τους με το Δημόσιο για τις παραλίες, τόνισε- από την αρχή- ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η νομιμότητα θα γίνει σεβαστή.
«Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ του Δημοσίου και παραχωρησιούχων σε σχέση με τις παραλίες και την παροχή υπηρεσιών από αυτούς σε παραλίες. Εκείνο για το οποίο γίνονται παράπονα και το οποίο έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους που γίνονται τις τελευταίες μέρες, στην Πάρο τουλάχιστον, είναι ότι δεν τηρούνται οι όροι των συμφωνιών. Το ζήτημα είναι σαφές από την πλευρά της Πολιτείας, η νομιμότητα θα γίνει σεβαστή», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.
Και ξεκαθάρισε: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, όπως έχει λεχθεί και στο παρελθόν για άλλη υπόθεση, αυτούς τους παραχωρησιούχους, γιατί πρώτον, δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε, να μη γίνονται σεβαστά που οι ίδιοι υπέγραψαν, δεύτερον, δεν γίνεται νοητό να ανεχόμαστε κάτι που αποβαίνει εις βάρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τρίτον, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό κάτι το οποίο είναι πέρα από τις προβλέψεις του νόμου».
Όπως επισήμανε, η καινούργια Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας ξεκίνησε αμέσως τη δουλειά της και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν «για να γίνουν αυτά τα οποία οφείλουμε και στη συνείδησή μας αλλά και στους Έλληνες πολίτες».
Πηγή: Protothema.gr