Και τα δύο προγράμματα επιδότησης είναι σε εξέλιξη. Και τα δύο προσφέρουν σημαντικά ποσοστά επιδότησης που φτάνουν και στο 60%. Όμως, οι αιτήσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες μετριούνται πλέον με… εκατοντάδες χιλιάδες και οι αντίστοιχες για το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών με… εκατοντάδες (σκέτο). Γιατί αυτή η μεγάλη διαφορά του ενδιαφέροντος; H εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων οδηγεί στον ακόλουθο κατάλογο επιχειρημάτων.
1. Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα δεν απαιτεί πολύ μεγάλη επένδυση από το νοικοκυριό. Ακόμη και μια πολύ καλή συσκευή, θα κοστίσει στον ενδιαφερόμενο όχι περισσότερα από 500-600 ευρώ μετά την αφαίρεση της επιδότησης και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν ακριβύνει αρκετά τα υλικά αλλά και το κόστος εγκατάστασης.
2. Οι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες εδώ και πολλά χρόνια. Αντίθετα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι σχετικά καινούργια επιλογή για τα νοικοκυριά και τα περισσότερα δεν έχουν ακόμη συνηθίσει στην ιδέα να παράγουν το δικό τους ρεύμα.
3. Το κόστος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού είναι αρκετά υψηλό ακόμη και μετά την επιδότηση καθώς τα νοικοκυριά υποχρεούνται να τοποθετήσουν και μπαταρίες κάτι που διπλασιάζει το τελικό κόστος. Ένα μικρό φωτοβολταϊκό των 3,3 KW που θα παράγει περίπου 5000 κιλοβατώρες τον χρόνο, μπορεί να κοστίζει και πάνω από 8000 ευρώ. Έτσι, ακόμη και μετά την επιδότηση, ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να βάλει αρκετές χιλιάδες ευρώ από την τσέπη του.
4. Εκτός από το υψηλό επενδυτικό κόστος, το νοικοκυριό που θα επιλέξει να βάλει φωτοβολταϊκό θα πρέπει να λύσει και το πρόβλημα της ρευστότητας. Τα χρήματα της επιδότησης (έως και 100% για τις μπαταρίες και έως και 40% για τα πάνελς) δεν προκαταβάλλονται αλλά δίδονται μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Έτσι, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το νοικοκυριό θα πρέπει να χρηματοδοτήσει όλη την επένδυση καθώς οι εταιρείες που κάνουν τις εγκαταστάσεις δεν φορτώνουν τα υλικά αν δεν έχουν εξοφληθεί για τουλάχιστον το 80-90% του έργου.
5. Το φωτοβολταϊκό απαιτεί πολύ περισσότερο χώρο σε σχέση με τον απλό ηλιακό θερμοσίφωνα ο οποίος εγκαθίσταται και σε μια επιφάνεια 4 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, ηλιακό βάζει κάποιος με μεγαλύτερη ευκολία ακόμη και αν ζει σε πολυκατοικία. Αντίθετα, το φωτοβολταϊκό ουσιαστικά απευθύνεται σε αυτούς που έχουν μονοκατοικίες ή ιδιόκτητες ταράτσες.
6. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει πολύ μικρότερη περίοδο απόσβεσης καθώς «σβήνει» κιλοβατώρες από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι το νοικοκυριό γλιτώνει και από το κόστος της τιμής λιανικής του ρεύματος και από τις λεγόμενες συμπληρωματικές χρεώσεις. Αντίθετα, το φωτοβολταϊκό απαλλάσσει το νοικοκυριό μόνο από το αντίτιμο πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος.