Χωρίς διόδια ο νέος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας - Πώς θα γίνεται η χρέωση

Διόδια με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν και χωρίς σταθμούς διοδίων πάνω στον αυτοκινητόδρομο θα έχουν όσοι ταξιδεύουν στον νέο αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζεται στην Πελοπόννησο. Πότε θα είναι έτοιμος;

Προχωρά ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος που θα φέρει πιο κοντά την πόλη της βορειοδυτικής Πελοποννήσου με την Αθήνα, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στον δρόμο καρμανιόλα.

Στο έργο έκανε αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, εντάσσοντάς το μέσα στα 5 μεγάλα -εκτός Αττικής- πρότζεκτ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα, το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει το 10%, ενώ στο τέλος του 2023 αναμένεται να φτάσει στο 30% της υλοποίησής του, σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του κ. Καραγιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος περίπου 75 χλμ, με το έργο να διαιρείται σε δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά στη διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού σε τμήμα 13 χλμ. από το Μιντιλόγλι έως και την Κάτω Αχαΐα, ενώ το δεύτερο στην κατασκευή νέου αυτοκινητοδρόμου μήκους 62 χλμ. με νέα χάραξη μέσω της κοιλάδας της Ήλιδας.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση με κεντρική διαχωρηστική νησίσα, ενώ -μεταξύ άλλων- θα κατασκευαστούν 8 κόμβοι, δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα), 15 γέφυρες, 27 άνω και 37 κάτω διαβάσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, o οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος θα είναι έτοιμος εντός του 2025, μειώνοντας τον χρόνο ταξιδιού από την Αθήνα μέχρι τον Πύργο σε 2 ώρες και 45 λεπτά.

Παράλληλα, θα υιοθετήσει το σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων (χρέωση με βάση τα χιλιόμετρα που διανύονται) που εφαρμόζεται ήδη στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα -Κόρινθος-Πάτρα από την Ολυμπία Οδό.

Οι οδηγοί αρκεί να προμηθευτούν τον πομποδέκτη της εταιρείας, ο οποίος διαβάζεται από ηλεκτρονικές πύλες με αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Το όχημα πληρώνει το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης.

Σε περίπτωση που το όχημα εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, τότε πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διανύθηκε.

Πηγή: carandmotor.gr

αυτοκινητόδρομοςδιόδιαΕΛΛΑΔΑοικονομία