Σουδάν: 43 Ελληνες έχουν απεγκλωβιστεί- Έφτασε και ο σοβαρά τραυματίας

Συνεχίζονται εντατικά οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, με τον αριθμό αυτών που έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την περιοχή να έχει φτάσει τους 43, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές.

Από σήμερα ισχύει κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις ίδιες πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, 43 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ. Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα στο πρωί, ενώ ακόμη επτά Ελληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα.

Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνάντησε στο υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Ελληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους.

 

Περίπου 80 Ελληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όσους παραμένουν εκεί.

Δεκαεπτά Κύπριοι πολίτες παραμένουν ακόμη εκεί και στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ελληνες διπλωμάτες βρίσκονται στην Ακαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Εξετάζεται, αν χρειαστεί και είναι εφικτό, να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατιωτικούς προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται Ελληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη.

Το παρασκήνιο των ελληνικών πρωτοβουλιών

Εντατικό παρασκήνιο διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στους βασικούς εταίρους της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη κρύβεται πίσω από τις πολλές και ποικίλες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνομίλησε καταρχάς με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, εξασφαλίζοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο αεροδρόμιο στα νότια της χώρας και κάπως έτσι προέκυψε η στάθμευση ενός C-130 και ενός C-27 στο Ασουάν. Εξαρχής η ελληνική διπλωματία δεν ήθελε να παρακάμψει την Αίγυπτο για λόγους αρχής, αλλά και πιθανής επιχειρησιακής ουσίας.

Ο Ν. Δένδιας συνομίλησε, επίσης, με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι και της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, τόσο πριν όσο και μετά την άφιξη των πρώτων Ελλήνων στο Τζιμπουτί, συνοδεία των δυνάμεων των συγκεκριμένων χωρών, με σκοπό να διασφαλίσει πρόσβαση στη δυνατότητα μεταφοράς Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων.

Η επικοινωνία με Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη δεν ήταν τυχαία, καθώς οι συγκεκριμένες δυνάμεις ανέλαβαν την εκ περιτροπής διοίκηση στο έδαφος της αεροπορικής βάσης στα περίχωρα του Χαρτούμ, από την οποία απογειώνονται αεροπλάνα με τους απεγκλωβισμένους προς το Τζιμπουτί και από εκεί προς την Ευρώπη.

Ηδη την Παρασκευή και το Σάββατο έγιναν οι απαραίτητες επαφές και με την αμερικανική πλευρά, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ενημέρωση του Τζ. Τσούνη

Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε τις ελληνικές προθέσεις στον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη και ζήτησε βοήθεια, καθώς οι Αμερικανοί διαθέτουν στο Τζιμπουτί μία από τις δύο μεγαλύτερες βάσεις σε αυτή τη μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

Η αμερικανική στρατιωτική κάλυψη για όλες αυτές τις επιχειρήσεις θεωρείτο απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, αν και είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί δρουν σπανίως, σε τέτοιες περιπτώσεις, σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις.

Με διαφορετική δυναμικότητα, βάσεις στο Τζιμπουτί συντηρούν, πέραν των ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.

ΈλληνεςΣουδάν