Επίσημο αίτημα από την Ελλάδα για την προμήθεια έως 49 ελικοπτέρων Black Hawk έχει λάβει το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για δυο διαφορετικά αιτήματα προς τις ΗΠΑ, από το ΥΠΕΘΑ, το οποίο ζητά να μάθει την διαθεσιμότητα και τις τιμές για το νέο τύπο του C-130, το λεγόμενο και Super Hercules, αλλά και για τα ελικόπτερα Black Hawk Sikorsky.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ μάλιστα, τα BlackHawk θα αποτελούν τον βασικό τύπο ελικοπτέρου Ειδικών Επιχειρήσεων αφού μπορούν φέρουν βαρύ οπλισμό όπως πολυβόλα, ρουκέτες και πυραύλους Hellfire.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, να επιτύχουν μία ομοιοτυπία, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 18 διαφορετικοί τύποι ελικοπτέρων σε στρατό, αεροπορία, ναυτικό και σώματα ασφαλείας.
Δείτε βίντεο:
«Μια δυνητική αγορά των Black Hawk για τον στρατό ξηράς και την πολεμική αεροπορία θα επιτρέψει μέσω της ομοιοτυπίας να μειωθεί σημαντικά το επιχειρησιακό κόστος των ελικοπτέρων και φυσικά μέσω της κοινής εφοδιαστικής αλυσίδας επιτυγχάνεται μια καλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα», σημειώνει ο Διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Lockheed Martin Rotary and Mission Systems Γρηγόρης Κουτσογιάννης.
Eν τω μεταξύ άμεσα αναμένεται η απάντηση της αμερικάνικης κυβέρνησης, στο αίτημα από τη χώρα μας για την αγορά 20 μαχητικών F-35, με την προοπτική αγοράς ακόμα 20, στο μέλλον.
Όπως επεσήμανε πρόσφατα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος η αγορά των F-35 είναι τελειωμένη υπόθεση. «Έχει κλείσει. Και από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και από την μεριά των ΗΠΑ», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για την αγορά των αμερικανικών stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς. Τα πρώτα αεροσκάφη θα φθάσουν το 2028-2029, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει 20 με 24 αεροσκάφη, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο Υπουργός τόνισε τον ρόλο που θα παίξουν τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, κυρίως η ανταλλαγή δεδομένων, στις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας. «Παράλληλα, θα πρέπει η Πολεμική Αεροπορία να αναπτύξει υποδομές για να υποστηρίξει αυτά τα αεροσκάφη».