Η πυρκαγιά στο Μάτι θα μπορούσε να έχει περιοριστεί και να καταπολεμηθεί εάν είχαν πετάξει τα εναέρια μέσα έως τις 18:20 επανέλαβε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Ο μάρτυρας, ο οποίος κατέθεσε για 14η συνεδρίαση, για μία ακόμα φορά υποστήριξε ότι υπήρχε χρόνος για να δοθεί εισήγηση απομάκρυνσης των πολιτών.
«Μετά τις 18:30 άρχισαν να ενισχύονται οι δυνάμεις. Το κυριότερο είναι ότι τα εναέρια μέσα δεν έφτασαν μέχρις τις 18:20 που θα μπορούσε η πυρκαγιά να καταπολεμηθεί, να περιοριστεί», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Λιότσιος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις που του απηύθυνε ο κατηγορούμενος πρώην Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) Ιωάννης Φωστιέρης, εξέφρασε την άποψη ότι η φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσικό φαινόμενο ή «mega fire».
«Η φωτιά στο Μάτι δεν είναι φυσική καταστροφή. Για εμένα υπήρχε χρόνος οι κάτοικοι να απομακρυνθούν. Το ότι ήταν μια δύσκολη φωτιά, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να καθόμαστε και να κοιτάμε το φαινόμενο να εξελίσσεται. Υπάρχουν πολλοί πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να σώσουν έστω μόνο έναν άνθρωπο. Προσβάλλουμε όλους αυτούς με αυτά που λέμε», ανέφερε ο μάρτυρας.
Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Υπήρχε χρόνος για την απομάκρυνση των πολιτών»
Ο Δημήτρης Λιότσιος ρωτήθηκε για την πολεοδομική κατάσταση στην πυρόπληκτη περιοχή και απάντησε ότι στους δασικούς χάρτες το Μάτι δεν περιλαμβάνεται ως δύσκολο σημείο εν αντιθέσει με άλλες όμορες περιοχές, όπως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις προς Νέα Μάκρη και το Ζούμπερι.
- Ι.Φωστιέρης: Μπορεί η πυρκαγιά να αξιολογηθεί εάν δεν περιγραφεί η πολεοδομική κατάσταση στο Μάτι;
- Μάρτυρας: Δεν περιγράφεται το Μάτι ως σημείο δύσκολο, ίσως ένα κομμάτι μόνο στο Κόκκινο Λιμανάκι και ένα σημείο στις εγκαταστάσεις του Στρατού προς Νέα Μάκρη.
Εκεί τι θα λέγαμε που έχει παντού συρματόπλεγμα; Παναγία μου… Στο σχέδιο δασικών πυρκαγιών, το εγχειρίδιό μας δεν περιγράφεται ως δύσκολη περιοχής. - Ι.Φωστιέρης: Αν μία φωτιά εξελιχθεί σε περιοχή με βλάστηση, απροετοίμαστα σπίτια και ανθρώπους χωρίς ενημέρωση, τι μπορεί να περιμένει κάποιος;
- Μάρτυρας: Τα αποτελέσματα που είχαμε, αλλά δεν είναι η μόνη περιοχή που είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. Στο Ζούμπερι αν γίνει τίποτα; Εκεί κι αν γίνει κάτι…
Ο μάρτυρας επέμεινε ότι υπήρχε και χρόνος και τρόπος να απομακρυνθούν οι πολίτες από την περιοχή.
- Ι.Φωστιέρης: Υπήρχε το αναγκαίο οδικό δίκτυο διαφυγής;
- Μάρτυρας: Ναι και χρόνος υπήρχε. Υπήρχε χρόνος για την απομάκρυνση των πολιτών. Είχαν τουλάχιστον μία ώρα.
- Ι.Φωστιέρης: Στην άτακτη διαφυγή τι δεν μπορεί να διαχειριστεί η καλύτερα εκπαιδευμένη ομάδα;Μάρτυρας: Τον πανικό. Γι’ αυτό λέμε ότι υπήρχε μία ολόκληρη ώρα. Από τον Νέο Βουτζά θα μπορούσαν να φύγουν με τα αυτοκίνητά τους. Υπήρχε ο χρόνος. Ας το δούμε από την υπηρεσιακή πλευρά, εμείς δεν είμαστε πολίτες, πόσοι από εμάς και ιδίως νέα παιδιά έχουν πέσει στο καθήκον να σώσουν τους πολίτες; Προσβάλουμε εαυτούς όταν λέμε τέτοια πράγματα.
- Ι.Φωστιέρης: Η κυκλοφοριακή συμφόρηση έπαιξε ρόλο στην “παγίδευση” των οχημάτων;
- Μάρτυρας: Βέβαια και έπαιξε, αλλά αυτό έγινε μεταγενέστερα.
- Ι.Φωστιέρης: Τι χρονικά όρια υπήρχαν για την απομάκρυνση;
- Μάρτυρας: Στις 17:30 έπρεπε να έχει υπάρξει εισήγηση. Υπήρχε τουλάχιστον μία ώρα περιθώριο. Πόσο σημαντική θα ήταν μια ενημέρωση σε αυτούς τους ανθρώπους, ένα “φύγετε”… Έχω μετρήσει 25 δρομάκια προς τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη απόσταση είναι 1.100 μέτρα. Πουθενά στο βιβλία μας δεν λέει “καθόμαστε και κοιτάμε πώς εξελίσσεται το γεγονός…».