Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη καθώς συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων και ανοίγει ο κύκλος των κατηγορουμένων.
Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, εκτός από τον 59χρονο σταθμάρχη, μπαίνουν ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που τον τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια και βγήκε σε αναρρωτική άδεια ένα 24ωρο μετά την τραγωδία, καθώς και οι δύο σταθμάρχες που όφειλαν να βρίσκονται στον χώρο εργασίας ως τις 23:00 αλλά εγκατέλειψαν το πόστο τους νωρίτερα.
Η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι ο μοιραίος σταθμάρχης δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος της τραγωδίας, με την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκεί τρεις νέες συμπληρωματικές ποινικές διώξεις εναντίον προσώπων που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στο αιματηρό δυστύχημα.
Τα τρία πρόσωπα αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με τον 59χρονο σταθμάρχη, καθώς τους αναγνωρίζεται το ίδιο μερίδιο ευθύνης.
Εις βάρος των τριών προσώπων χθες ασκήθηκαν διώξεις για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια, καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροήν, που είναι πλημμελήματα.
Οι τρεις εμπλεκόμενοι αναμένεται από σήμερα να κληθούν για κατάθεση ως κατηγορούμενοι, αλλά η διαδικασία ενδέχεται να καθυστερήσει αν ζητήσουν προθεσμία. Σύμφωνα με το Mega, ο επιθεωρητής είχε προετοιμαστεί ήδη για την απολογία του, καθώς είχε έρθει στην Αθήνα μόλις πήρε την αναρρωτική.
Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις ο επιθεωρητής και οι άλλοι δύο σταθμάρχες
Ποινικές διώξεις αντιμετωπίζουν ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον 59χρονο -που έχει ήδη προφυλακιστεί-, αλλά και οι δύο σταθμάρχες που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 23:00 και έφυγαν νωρίτερα.
Ο επιθεωρητής τοποθέτησε τον 59χρονο σταθμάρχη στον κομβικό σταθμό της Λάρισας χωρίς να έχει την απαραίτητη εμπειρία, ενώ επίσης δεν είχε υπηρετήσει ξανά στον εν λόγω σταθμό. Επιπροσθέτως, δεν είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται εκεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αποδεικνύοντας ότι μπήκε μόνο για να κάνει τα ρεπό του τριημέρου.
Θα ελεγχθεί αν οι δύο σταθμάρχες έφυγαν νωρίτερα από τη βάρδια που έληγε στις 23:00, καθώς και ο λόγος για τον οποίο δεν έμειναν λίγο παραπάνω χρονικό διάστημα. Το μοιραίο Intercity 62 καθυστέρησε, κι αν οι δύο σταθμάρχες έμεναν στο πόστο λίγο περισσότερο, ίσως και να διέκριναν το λάθος με τα κλειδιά.
Έρχονται και άλλες διώξεις
Ίσως αναζητηθούν ευθύνες και σε άλλα άτομα, καθώς, σύμφωνα με το Mega, εάν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας (τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης), τότε θα είχε αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η προσοχή για νέες διώξεις στρέφεται και στα κεντρικά του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η έρευνα στρέφεται στους κεντρικά υπεύθυνους του ΟΣΕ, οι οποίοι λάμβαναν έναν μήνα νωρίτερα τις λίστες με τις βάρδιες και όφειλαν να ελέγξουν αν έχουν τοποθετηθεί σωστά οι σταθμάρχες και αν καλύπτονται οι ανάγκες.
Κενά, αντιφάσεις και επίρριψη ευθυνών εκατέρωθεν
Στα ερωτηματικά της τραγωδίας των Τεμπών είναι και η ευθύνη των παλαιότερων και εμπειρότερων σταθμαρχών που άφησαν μόνο του τον άπειρο 59χρονο συνάδελφό τους.
Ο προϊστάμενός κατά την κατάθεσή του είπε πως είχε δώσει εντολή στους σταθμάρχες Π.Κ. και Π.Χ. να παραμείνουν μαζί με τον κατηγορούμενο 59χρονο μέχρι τις 23:00. Ο 59χρονος στην κατάθεσή του είπε ότι οι σταθμάρχες των προηγούμενων βαρδιών είχαν φύγει λίγο μετά τις 22:00.
Σύμφωνα με το Star, το βιβλίο των σταθμαρχών βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας και θα εξεταστεί, αφού η πιθανή αλλοίωση των ωρών με το διορθωτικό μπορεί να δώσει νέα διάσταση στα γεγονότα πριν και μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων: «Εικονικές οι υπερωρίες»
Αποκαλυπτικός ήταν σε δηλώσεις του στο Star ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων σχετικά με τις υπερωρίες και τον φόρτο εργασίας που επικαλέστηκε ο ένας από τους «παλιούς» σταθμάρχες ώστε να αλλάξει τη βάρδιά του με τον 59χρονο, ισχυριζόμενος ότι δούλευε 20 ημέρες χωρίς ρεπό.
«Έφυγε 20 λεπτά νωρίτερα. Αυτή η ώρα δεν είναι να δουλεύουν δύο άτομα μαζί, σαν εικονική μάς τη δίνει η υπηρεσία για υπερωρία. Ο Π… πέρασε 30 τρένα όλο το απόγευμα, ένα τρένο τού άφησε να περάσει, και αυτός τα έκανε μαντάρα; Ακριβώς έτσι όπως σ’ τα λέω, έτσι ακριβώς τα είπα στην ανακρίτρια», είπε ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων.
Ενδεικτικά της γνώμης που είχαν οι συνάδελφοί του για τον μοιραίο σταθμάρχη της Λάρισας είναι όσα είπε ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων στη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε τηλεφωνικά στην ανακρίτρια, καθώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έσπευσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Ζήνδρος εξήγησε πως ο 59χρονος κατηγορούμενος έδειχνε να τα έχει χαμένα και να μην έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, τονίζοντας πως ήταν μεγάλο λάθος που τον άφησε μόνο του ο άλλος σταθμάρχης.
Απαντήσεις ειδικών σε κρίσιμα ερωτήματα για την τραγωδία στα Τέμπη
Στο Star μίλησε και ο μηχανολόγος μηχανικός και δικαστικός πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα της τραγωδίας των Τεμπών, όπως: Οι μηχανοδηγοί των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών πρόλαβαν να αντιδράσουν ή συγκρούστηκαν μετωπικά χωρίς να φρενάρουν;
Ο κ. Δέδες στο Star: «Δεν πρέπει να υπήρχε επιβράδυνση των αμαξοστοιχιών και ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε οπτική επαφή μεταξύ των δύο οδηγών επειδή ήταν στροφή εκεί, δεν ήταν ανοιχτός χώρος για να δει ο ένας τον άλλον».
Στο ερώτημα σε ποια απόσταση θα είχε ακινητοποιηθεί η εμπορική αμαξοστοιχία αν στη θέα της επιβατικής ο μηχανοδηγός είχε φρενάρει, ο κ. Δέδες εξήγησε: «Αν είχε μια ταχύτητα 160 χιλιόμετρα, ανάλογα με το βάρος που είχε, θα είχαμε μια απόσταση ακινητοποίησης 500 μέτρων! Είναι σαν να έχουμε μια βόμβα η οποία πέφτει πάνω σε μια πολυκατοικία. Τεράστιες δυνάμεις».