Η Ολομέλεια των Εφετών της Λάρισας συνεδριάζει αύριο, προκειμένου 21, συνολικά, ανώτεροι δικαστικοί, να επιλέξουν τους δύο εφέτες ανακριτές που θα τρέξουν στο εξής τις έρευνες μετά απο την πρωτοβουλία αναβάθμισης των ερευνών, που έγινε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο, ο οποίος εποπτεύει από την πρώτη στιγμή τις ανακρίσεις στο σύνολο τους με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η έρευνα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ήδη στο κάδρο των κατηγορουμένων έχουν μπει άλλα τρία πρόσωπα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.
Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά του επιθεωρητή του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον ακατάλληλο σταθμάρχη της Λάρισας που ήδη έχει προφυλακιστεί, αλλά και κατά δύο σταθμαρχών που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 11 το βράδυ και έφυγαν νωρίτερα εγκαταλείποντας το πόστο τους.
Εννέα μέρες μετά την εθνική τραγωδία, πάντως, νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τη δημοσιογραφική έρευνα: Έτσι, σε μικρότερα σταθμαρχεία, όπως αυτά των Νέων Πόρων και της Καλαμπάκας είχε προγραμματισθεί να κάνει βάρδιες τον Μάρτιο ο 59χρονος σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς που είχε βάρδια στη Λάρισα και είναι πλέον προφυλακισμένος για την εθνική τραγωδία των Τεμπών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, που από τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα βρίσκεται στη Λάρισα, το έγγραφο των βαρδιών βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας. Όπως προκύπτει οι μόνες βάρδιες που έκανε στη Λάρισα ο άπειρος σταθμάρχης ήταν οι πέντε νύχτες κοντά στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, κάλυψε δηλαδή ρεπό άλλων, πιο έμπειρων συναδέλφων του.
Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα (από το protothema.gr), ήρθε η κατάθεση του επιθεωρητή Δημήτριος Νικολάου.
Ο Δημήτρης Νικολάου περιέγραψε και το πώς λειτουργεί το σύστημα προσλήψεων, η εκπαίδευση και οι βάρδιες των σταθμαρχών.
«Ο μηχανοδηγός σίγουρα αντιλήφθηκε ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001. Ο συγκεκριμένος οδηγός Κουτσούμπας Γεώργιος, απ’ όσο γνωρίζω το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εργαζόταν στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και επανήλθε πρόσφατα» είπε.
Επισημαίνει ακόμη πως «όταν στη 01:15 συνάντησα τον Βασίλη Σαμαρά, τον ρώτησα γιατί έμεινε μόνος του, ενώ υπήρχε σταθμάρχης μου απάντησε ότι ο Παυλόπουλος παρέδωσε σε αυτόν και έφυγε γύρω στις 21:45 με 21:50. Τον Παυλόπουλο, τον ξαναρώτησα τι ώρα έφυγε, κι αυτός μου απάντησε ότι αυτός παρέδωσε κανονικά δίχως να προσδιορίσει ακριβές χρονικό σημείο. Θεωρώ ότι αν Παυλόπουλος εξασφάλιζε έστω την αμαξοστοιχία 2597, ίσως να είχε αποφευχθεί το ατύχημα…».
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ο συγκεκριμένος επιθεωρητής βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και γιατί αμέσως μετά την τραγωδία πήρε από το νοσοκομείο του Βόλου αναρρωτική ενός μήνα, γιατί είχε πρόβλημα με τη μέση του.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες για το δυστύχημα: Νέες συγκεντρώσεις έγιναν σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί και για τις επόμενες ημέρες. Συγκίνηση όμως, εξακολουθούν να προκαλούν οι ιστορίες των θυμάτων, αλλά και οι διηγήσεις ανθρώπων που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα φλεγόμενα τρένα. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση της Ευδοκίας Τσαγκλή, στον Σκάι, που είπε, μεταξύ άλλων: «Ήμουν στο τρίτο, κυριολεκτικά δεύτερο επιβατικό βαγόνι. Τι να σας πω πώς είμαι… Δεν έχει να κάνει με εμένα. Νιώθω πολύ μικρή για να μιλήσω για ό,τι έχω πάθει σωματικά μπροστά σε αυτό το τεράστιο ψυχικό κάταγμα που έχουμε πάθει όλοι μαζί. Είναι μια ολόκληρη χώρα που θρηνεί μια μαζική απώλεια ψυχών. Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας την πίστη μου. Αυτή η ενέργεια δεν καταστρέφεται και αυτές οι ψυχές είναι ακόμη εκεί, παρόλο που δεν είναι μαζί μας».