Καθώς ο αριθμός των θυμάτων έχει ανέβει στα 46, οι New York Times μεταδίδουν την αγωνία των συγγενών του μοιραίου τρένου.
Μετά από χρόνια ακυρώσεων λόγω πανδημίας, η Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο γιόρτασε το καρναβάλι και χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από τις πόλεις τους για να διασκεδάσουν.
Ο Βάιος Βλάχος και η κοπέλα του, που ντύθηκαν μαρμάρινα αγάλματα, ήταν ανάμεσά τους πριν σπεύσουν να προλάβουν ένα νυχτερινό τρένο την Τρίτη που θα τους πήγαινε στο σπίτι εγκαίρως για τη δουλειά το επόμενο πρωί.
Όμως, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το τρένο με το οποίο ταξίδευαν αυτοί και εκατοντάδες άλλοι συγκρούστηκε με ένα εμπορευματικό τρένο κοντά στα Τέμπη, στη βόρεια Ελλάδα, σκοτώνοντας 47 ανθρώπους, το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. Ο 32χρονος Βάιος εξακολουθούσε να αγνοείται μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης και η κοπέλα του βρισκόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Είναι ανατριχιαστικό», είπε ο αδερφός του Βάιου, Ευάγγελος, προσθέτοντας ότι όσο περνάει ο χρόνος, χάνει τις ελπίδες του να βρει τον αδερφό του ζωντανό. «Κάθε ώρα είναι σαν δηλητήριο», δήλωσε στους New York Times.
Υπενθυμίζεται πως η επιβατική αμαξοστοιχία μετέφερε περίπου 350 άτομα και 57 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην εντατική, ενώ δεν είναι σαφές πόσα άτομα αγνοούνται.
Ο Βάιος και η κοπέλα του, που είναι χρόνια μαζί, κατευθύνθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας να γιορτάσουν με τις χειροποίητες στολές τους. Συνήθως ταξιδεύουν μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης με αυτοκίνητο, είπε ο αδελφός του Βάιου, αλλά οι υψηλές τιμές της βενζίνης τους ώθησαν να πάρουν το τρένο.
«Για να εξοικονομήσουν χρήματα», είπε ο Ευάγγελος. «Και επειδή θεωρούσαν ότι ήταν πιο ασφαλές».
Μερικά από τα πτώματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, επειδή η συντριβή ήταν τόσο βίαια, αφήνοντάς τα αγνώριστα. Η μητέρα του Βάιου έδωσε στους γιατρούς δείγμα από το αίμα της σε περίπτωση που το χρειαζόταν για ταυτοποίηση DNA του γιου της.
Καθώς οι διασώστες ανέσυρε το σώμα ενός θύματος από τα συντρίμμια των μηχανών των δύο τρένων, ένας από τους εργαζόμενους είπε ότι ήταν αδύνατο να αναγνωριστεί ποιος ήταν. Σήμερα Πέμπτη, κάποιοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι δεν ήταν ο αδερφός, η αδερφή ή ο φίλος τους.
«Δεν ξέρουμε τι της συνέβη», είπε η Χριστίνα Μήτσκα στους Times για την 22χρονη αδερφή της, Ιφιγένεια Μήτσκα. «Κανείς δεν την έχει δει».
Σε όλη την Ελλάδα, ο θυμός εντείνεται.
Τα δύο τρένα έτρεχαν το ένα προς το άλλο για 12 λεπτά πριν συγκρουστούν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του σωματείου εργαζομένων σιδηροδρόμων Ελλάδας.
Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών είπε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης κατά μήκος της γραμμής δεν λειτουργούσαν σωστά, εν μέρει λόγω προβλημάτων προϋπολογισμού αλλά και επειδή το σύστημα δεν ήταν πλήρως λειτουργικό για την πρόληψη τέτοιων ατυχημάτων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ανεξάρτητη έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.
Οι Times σημειώνουν πως η Ελλάδα αναμένεται να διεξαγάγει γενικές εκλογές τις επόμενες εβδομάδες, και παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές εάν ή πώς θα τις επηρεάσει, το δυστύχημα υπενθύμισε πως η χώρα κατέχει το χαμηλότερο ρεκόρ ασφάλειας τρένων στην Ευρώπη.
Ο Ευάγγελος, εν αναμονή των ειδήσεων για τον αδερφό του, ανέφερε ότι είναι τραγικό που δεν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας που θα μπορούσαν να είχαν σώσει ζωές ανθρώπων. «Αν τον έχουμε χάσει», είπε, «δεν νομίζω ότι το κράτος ή κάποιο κράτος μπορεί να αναπληρώσει κάτι τέτοιο» καταλήγει στους Times.