Χωρίς την επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση συναίνεση αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που βάζει φρένο στην κάθοδο Κασιδιάρη στις προσεχείς εκλογές.
Παρά τα βήματα πίσω που έγιναν ένθεν και ένθεν, δεν υπήρξαν σημεία σύγκλισης με συνέπεια η κυβερνητική πρωτοβουλία να αποσπά μόνον τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας και του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του παρουσίασε νέα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση για ψηφοθηρική προσέγγιση του θέματος. «Καημός σας δεν είναι να αποκλείσετε τους ναζί, αλλά να πάρετε τις ψήφους των ακροδεξιών», είπε για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση «ψαρεύει άτσαλα στα θολά νερά του κίβδηλου πατριωτισμού».
Στην τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσιάζει η αναφορά σε φασισμό, ναζισμό και ρατσισμό που προέβλεπε η ρύθμιση που είδε προ καιρού το φως της δημοσιότητας και προβλέπεται πως «προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».
«Σας καλώ να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις Κοντιάδη- Αλιβιζάτου που αποκλείουν συμμετοχή σε υποψηφίους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ως εκεί μπορούμε να πάμε μαζί, κάνουμε ένα βήμα πίσω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Υποκριτική και επικίνδυνη χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και περνώντας στην αντεπίθεση διερωτήθηκε μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την εκλογική κάθοδο των ναζιστών.
«Μήπως θέλετε να κατέβει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή, πείτε το για να το λήξουμε», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολιάζοντας την πρόταση που κατατέθηκε είπε πως διευρύνει τον κίνδυνο να συμπεριληφθούν κι άλλοι κομματικοί σχηματισμοί.
«Ποιος ανοίγει τη διάταξη; Εσείς ή εμείς; Ο κίνδυνος που επισημαίνετε με τη δική μας ερμηνεία διευρύνεται, αντί να είναι πιο περιοριστική η διάταξη, έρχεστε και προτείνετε τη διεύρυνση της», είπε ο Μάκης Βορίδης για να συμπληρώσει πως άλλος κλείνει το μάτι στο συγκεκριμένο ακροατήριο κι όχι η ΝΔ.
«Πασχίζουμε να φράξουμε το δρόμο των εγκληματιών προς το Κοινοβούλιο κι ελπίζουμε να μας ακολουθήσετε», κατέληξε.
Οι δύο αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται σε δύο αλλαγές:
Πρώτον, θα συμπεριλάβει την κοινοποίηση των πορισμάτων του Αρείου Πάγου στα ενδιαφερόμενα κόμματα, και δεύτερον, θα προχωρήσει στην αναδιατύπωση του άρθρου για τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος με την φράση «να μην αντιστρατεύεται» τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Την κυβερνητική τροπολογία στηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλη Κατρίνη να αναφέρει ότι «θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων κάθε κόμμα να λειτουργήσει σε μια περίκλειστη λογική, αντί να επιδιώξει τη συνεννόηση, τη σύνθεση και τη συναίνεση». Ζήτησε προς αποφυγή παρερμηνειών να διορθωθεί μια παράγραφος της τροπολογίας, ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι εγκληματικές οργανώσεις και τα κακοποιά στοιχεία δεν έχουν θέση στη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Καταψηφίζουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 με το επιχείρημα ότι δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια η ιδεολογία των κομματικών μηχανισμών στους οποίους θα τεθεί η απαγόρευση.
«Καταψηφίζουμε ό,τι είναι αντισυνταγματικό και εναντίον της δημοκρατίας», είπε από την Ελληνική Λύση ο Κώστας Χήτας.