Στον ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο

Απολογείται αυτή την ώρα στον ανακριτή, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στο κεφάλι μετά από καταδίωξη τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο αστυνομικός φέρεται να μπήκε στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης από άλλη είσοδο.

Μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το Μέγαρο την Τρίτη μεταξύ συγκεντρωμένων Ρομά που διαμαρτύρονταν και αστυνομικούς των ΜΑΤ, σήμερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρευρίσκονται στα δικαστήρια από νωρίς το πρωί προκειμένου να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

«Πονοκέφαλο» στην αστυνομία έχουν προκαλέσει και τα διαδικτυακά καλέσματα που γίνονται μέσω social media τόσο από Ρομά της βορείου Ελλάδος όσο και αλληλέγγυων οι οποίοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια.

Ομάδα Ρομά, πάντως, βρίσκεται έξω από το δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας φωτογραφίες του 16χρονου.

Ο 34χρονος, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αναμένεται να δηλώσει αθώος καθώς όπως υποστήριξε στην πρώτη του κατάθεση έτσι και σήμερα θα υποστηρίξει πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν.

Στην κατάθεση του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σοκαρίστηκα γιατί ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε οδηγό, ούτε την καμπίνα του αγροτικού. Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά στο όχημα και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ πως κατέληξε στον οδηγό η βολή μου. Γι’ αυτό που έγινε πραγματικά λυπάμαι γιατί σε καμία περίπτωση δεν στόχευσα και δεν ήθελα να τραυματίσω κανέναν».

Ο 34χρονος θα περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη από την στιγμή που ο υπάλληλος του πρατηρίου υγρών καυσίμων τους ενημέρωσε πως οδηγός αγροτικού οχήματος έβαλε καύσιμα αξίας 20 ευρώ κι έφυγε χωρίς να πληρώσει, μέχρι και την στιγμή που όπλισε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές.

Την ίδια ώρα ο 16χρονος νοσηλεύεται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος, ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εντολέας του δεν έχει μετανιώσει για κάτι, καθώς δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως, και αναμένετε να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή.
«Η κατηγορία είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Εν αντιθέσει με την κατηγορία που αντιμετωπίζει το θύμα στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των δυο μοτοσυκλετιστών με άμεσο δόλο σε πρώτο βαθμό. Περιμένουμε να μείνει ελεύθερος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η δικαιοσύνη μελετώντας αυτή τη δικογραφία να μην αφήσει ελεύθερο αυτό τον άνθρωπο και να υποκύψει σε αυτούς τους εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Κούγιας.

«Σε όλη τη διαδρομή φαίνεται ότι το θύμα, αν γίνει ποτέ δικαστήριο είναι σημαντικό να πει την άποψη του, οδηγούσε με ιδιαίτερα επικίνδυνο τρόπο και φαίνεται ότι τον πλησιάζουν οι αστυνομικοί ενώ αυτός παραβιάζει όλα τα σήματα. Τρεις φορές έκανε αναστροφή και επέστρεψε για να χτυπήσει τον αστυνομικό», είπε στη συνέχεια.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του αστυνομικού, υποστήριξε πως η σφαίρα που εντοπίστηκε φανερώνει ότι ο αστυνομικός δεν ήθελε να χτυπήσει το παιδί, καθώς είναι έξω από την ακτίνα της βολής. «Θα έχουμε στη διάθεση μας τη βαλλιστική έκθεση του κορυφαίου βαλλιστικού αναλυτή Γιώργου Ραφτογιάννη. Ο ίδιος μου είπε ότι από την αναπήδηση στο οδόστρωμα ανυψώθηκε το χέρι. Αυτή η αναπήδηση μπορεί να οδηγήσει το χέρι ακόμα και σε διαφορετικό ύψος δυο μέτρων από το σημείο βολής», σημείωσε.

«Το περίστροφο του είχε δεκατρείς σφαίρες, αν ήθελε να τον χτυπήσει δεν θα έριχνε μόνο δύο. Το παιδί κατάλαβαν ότι χτυπήθηκε αρκετή ώρα μετά. Το αυτοκίνητο επίσης διαθέτει φιμέ τζάμια και δεν μπορούσαν να δουν μέσα πως ήταν. Μόνο όταν ήρθε η ΟΠΚΕ αντίκρισαν το παιδί», ανέφερε.

Ο κ. Κούγιας δήλωσε πως από την πρώτη μέρα του συμβάντος έχουν δημοσιοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα και λεπτομέρειες από τη δικογραφία, τονίζοντας ότι «υπάρχει πολύτιμη εκμετάλλευση. Κάποιοι, όχι από πλευράς δικαστηρίου, έδωσαν αυτά τα στοιχεία».

ανακριτήςΘεσσαλονίκηπυροβολισμόςΡομά