Σταδιακά τέλος το χάρτινο εισιτήριο στα ΜΜΜ - Επικύρωση μέσω smartphones ή τραπεζικές κάρτες

Το χάρτινο εισιτήριο πνέει τα λοίσθιά του, μιας και αναμένεται να αντικατασταθεί από τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων ακολουθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο επιθυμεί να επιταχύνει τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών στη ζωή των πολιτών που κινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι στόχος είναι να καταργηθεί «σταδιακά» το παραδοσιακό χάρτινο εισιτήρια στο ΜΜΜ της πρωτεύουσας και να γίνει η μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς όπου οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν απευθείας μέσω της τραπεζικής τους κάρτας ή της εφαρμογής ebanking στο κινητό τους.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία, εφόσον ληφθεί, θα παρέχει πολύπλευρα οφέλη. Αρχικά στους επιβάτες που δεν θα χρειάζεται να στήνονται σε ουρές στα εκδοτικά μηχανήματα, και αφετέρου για τον ΟΑΣΑ, ο οποίος θα γλιτώσει χρήματα από την έκδοση των χάρτινων εισιτηρίων και ταυτόχρονα θα εντάξει στο οπλοστάσιό του έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για την καταπολέμηση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισιτηριοδιαφυγή βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την ομιλία του στα εγκαίνια των νέων σταθμών του Μετρό ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να εξετάσει με ακόμα πιο συστηματικό τρόπο την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου που αποτελεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα για τις εταιρείες

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο από τη Γαλλία

Μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πρωτοπορούν στη σταδιακή κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου είναι η Γαλλία. Ειδικότερα, μετά από 120 χρόνια, στο Μετρό του Παρισιού ο έλεγχος στα μηχανήματα θα γίνεται μέσω smartphones και τραπεζικών καρτών.

Τα ακυρωτικά μηχανήματα θα αρχίσουν να απομακρύνονται από τους σταθμούς του Μετρό, με στόχο το 2025 να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα κινητά τηλέφωνα και οι τραπεζικές κάρτες.

Στην Αθήνα, τέλος, υπάρχει ήδη η Αth.ena card που επιτρέπει την εύκολη αγορά και επαναφόριση των εισιτηρίων μέσα από το κινητό τηλέφωνο

εισιτήριαμετρόΜΜΜχάρτινα