Μετρό: Τα projects που αλλάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τριακόσιες σαράντα χιλιάδες επιβάτες στην Αθήνα και άλλους 132.000 στον Πειραιά και 376.000 στη Θεσσαλονίκη θα βάλουν στους συρμούς του μετρό τρία γιγαντιαία projects, αποσυμφορίζοντας από χιλιάδες οχήματα καθημερινά τους δρόμους των μεγαλουπόλεων.

Με αναδόχους τις κοινοπραξίες Ακτωρ/Webuild/Hitachi και ΑΒΑΞ/Chella/Alstom και έργα συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, που έχουν περάσει κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου τα τελευταία 15 χρόνια, η Αττικό Μετρό εντατικοποιεί τον σχεδιασμό της και ρίχνει πλέον το βάρος της σε δύο κυρίως σημεία: την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο από σήμερα, τηρώντας και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και την προετοιμασία για την ανάπτυξη των νέων μεγάλων μετώπων στο κέντρο της Αθήνας που θα επαναφέρουν μετά από 20 χρόνια τις λαμαρίνες και τις περιφράξεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Με τη γραμμή 4 που θα ενώσει το Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι με το Γουδί, η οποία βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης, αλλά με μεγάλο αγκάθι την εγκατάσταση εργοταξίου στα Εξάρχεια, τις επεκτάσεις του μετρό στον Πειραιά, που παραδίδονται εντός του φθινοπώρου, και την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών στη Θεσσαλονίκη, η Αττικό Μετρό σφραγίζει ένα δαιδαλώδες πρόγραμμα ανάπτυξης του υπόγειου σιδηρόδρομου που θα αλλάξει δραστικά τον κυκλοφοριακό χάρτη τα επόμενα χρόνια.

Η «μαμούθ» γραμμή 4

Οι πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Κολωνάκι για την κατασκευή της γραμμής 4 είναι η αρχή μιας μεγάλης διαδρομής που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα χρόνια εντατικών κατασκευαστικών εργασιών για να φτάσει στο σημείο που οι Κολωνακιώτες και οι κάτοικοι των Εξαρχείων, κατά αλληλουχία, θα νιώσουν ικανοποίηση από το αποτέλεσμα ενός μεγάλου έργου υποδομής, όπως είναι οι επεκτάσεις του μετρό. Μέχρι τότε θα χρειαστεί να εξοπλιστούν και οι μεν και οι δε με υπομονή και ψυχραιμία.

μετρό