Σε συναγερμό βρίσκεται η πυροσβεστική σήμερα, καθώς ο καύσωνας, σε συνδυασμό με ισχυρούς βοριάδες, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ακόμα υπάρχουν πύρινα μέτωπα στη Δαδιά, στη Λέσβο και στα Γρεβενά.
Μεγάλη μάχη έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές τη νύχτα προκριμένου να μην επεκταθεί σε άκαυτα τμήματα, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στη νότια Λέσβο, μεταξύ των χωριών Πολιχνίτου και Βρίσας. Από τις 6 το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Με στόχο να ελεγχθεί το μέτωπο το αργότερο μέχρι το μεσημέρι που αναμένονται δυνατοί άνεμοι. Ας σημειωθεί ότι σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται, η Λέσβος βρίσκεται στην κατηγορία 4 στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.
Στο μεταξύ, τα μεσάνυχτα απεγκλωβίστηκαν από καιόμενη έκταση στη θέση Ρεπάντα Πολιχνίτου, δυο άτομα, πατέρας και γιος, που είχαν μεταβεί σε καλλιέργεια και αγροικία που διέθεταν εκεί. Ο απεγκλωβισμός έγινε από στελέχη της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πολιχνίτου και στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης.
Την επιχείρηση συντόνισε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου και έξη ακόμη αστυνομικοί, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης.
Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στη Δαδιά
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος Δαδιάς, όπως τόνισε το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Ειδικότερα δήλωσε ότι η εικόνα από το νοτιο-νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο, όπως είπε, διάσπαρτες μικροεστίες που ονομάζονται «καντηλάκια» στην πυροσβεστική ορολογία, όπου εκεί επιχειρούν τα εναέρια μέσα, ενώ αμείωτη είναι και η προσπάθεια από το επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις.
Στην πυρκαγιά στη Δαδιά επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.
Το πυροσβεστικό έργο συνεχίζουν να συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, που έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη και 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.