Ώρες αγωνίας στη Λέσβο - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν τη φωτιά στα Βατερά 

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη νότια Λέσβο, με την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου, να εξακολουθεί να μαίνεται, παρά τη μικρή βελτίωση που παρουσίασε η εικόνα της κατά τις βραδινές ώρες.

Δεύτερη μέρα μάχης με τις φλόγες, σήμερα, στην περιοχή Βατερά για πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής με την κύρια προσπάθεια να εστιάζεται στο να μην ξεφύγει η φωτιά πέραν του δρόμου, μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Σε μια τέτοια περίπτωση η φωτιά θα επιστρέψει στο άκαυτο τμήμα του οικισμού.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor.

Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Στέγαση και απεγκλωβισμοί

Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε, στο μεταξύ, γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Οι καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από το βουνό, στη Ρογκάδα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό των Βατερών. Εκεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν έξι σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν μεγάλες ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις. «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε χθες στο stonisi,gr ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

 

Mε τη συνδρομή του Λιμενικού έγιναν απεγκλωβισμοί εννέα ατόμων, τεσσάρων Ελλήνων και πέντε αλλοδαπών.

ΒατεράΛέσβοςπυροσβεστικήφωτιά